6387 Views

Nemo tørrdrakt

Husker du den gode, gamle Bobla?  Folkevognen, bilen som kunne realiseres av folk flest uten å sette økonomien på styr. Nå er ikke dette noe bilblad, men jeg har likevel tillatt å trekke visse paralleller.

Januar 10, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Da jeg nylig avla en butikk i Bergen et besøk, kom jeg over denne drakten med den oppsiktsvekkende lave prisen. Kr. 2.900,- stod det på reklameskiltet. Tanken på en slags kajakkenes folkedrakt slo meg umiddelbart. Jeg trakk i ingressen paralleller til selveste Folkevogna, ikke uten grunn. Med stor overbevisning, innbiller jeg meg at veldig mange padlere ønsker seg en tørrdrakt, dersom prisen er hyggelig nok. Videre så antar jeg at et ukjent antall artsfrender er villige til å forsake hette, skjørt, borrelåser og lommer dersom det kan føre til et merkbart priskutt.

 

Selv om Nemos enkle alternativ bortimot er ribbet for slikt, overrasker den likevel ved ikke å være helt blottet for gjennomtenkte detaljer. Knærnes fremsider, lårenes baksider og hele sitteflaten er forsynt med solide forsterkninger. Drakten er også utstyrt med innvendige seler. Slikt er bare forbeholdt de litt mer avanserte og påkostede utgavene. Lengden på glidelåsen, som er montert langs skuldrene, overgår til overmål de påkostede draktene med både ti og tyve centimeter. Den måler hele nitti centimeter i bredden, og burde således kunne tilby komfortabel entré for de som er ekstra store.

Drakten er nesten kjemisk renset for ekstra detaljer. Det er brukt behagelig neoprene i hals og rundt håndledd.

 

Mansjettene i hals og armer er laget av behagelig neoprene, mens leggmansjettene er av tradisjonell lateks. Noe av det beste med hele plagget er den knallgule fargen. Gult er kult, og veldig godt synlig på sjøen. Slik skal det være. Vær oppmerksom på produsentens måte å oppgi størrelsen på. Testeksemplaret er en XXL drakt. Armene er forholdsvis korte og samsvarer mer med hva jeg forbinder med XL. Om plagget må bestilles og sendes, kan dette være lurt å legge seg på minnet.

 

Vannlekkasje

Det store spørsmålet var jo selvsagt knyttet til om testeksemplaret ville fungere tilfredsstillende i praktisk bruk. I en slik prisklasse velger jeg å legge listen forholdsvis lavt. I utgangspunktet kan det nesten ikke forlanges mer enn at den er noenlunde komfortabel å padle med og at den selvsagt holder helt tett dersom et bad blir et faktum. For å få en grei sammenligning, var påkledningen under drakten identisk med den jeg benyttet da jeg testet den glimrende tørrdrakten fra Typhoon (Padling 1/09). Jeg hadde ull innerst og en vams (kjeldedress) av fleece utenpå dette. I tre kuldegrader lufttemperatur og knappe to grader i sjøen padlet vi i normal turfart en time før fotografen og undertegnede gikk i land på en øy for å helle noe varmt i koppen. Jeg følte meg etter forholdene komfortabel og var verken spesielt fuktig eller kald.

 

Selv om drakten ikke er supplert med datablad som via kurver, grafer og søylediagram skryter uhemmet om stoffets unike fortreffeligheter, hersker det ingen tvil om at mesteparten av kondens og vann hadde sluppet ut gjennom de mikroskopiske membranene/porene. Materialet i denne enkle modellen består selvsagt ikke av et patentert vidunderstoff utviklet av romfartsrelaterte underleverandører. Draktens pustende egenskaper er etter min mening likevel bra, og forsvarer derfor et hederlig terningkast fire.

Glidelåsen måler hele nitti centimeter.

 

Etter en times retur til Bergen sentrum, var det klart for et bad i sjøen. Selv om termometerets tall befant seg på minussiden, var jeg full av oppkvikkende hormoner og optimisme. Jeg vasset utover den eneste stranden i mils omkrets og la på svøm. Jeg vekslet mellom ryggsvømming og stilleligge mens blitzen laget gjenskinn i den iskalde fjorden. Så kjente jeg at jeg begynte å bli våt! Vannet piplet inn i drakten og opp mot nakken, ned mot midjen og utover høyre armen. Hva var dette stoffet egentlig laget av?

 

Slukøret måtte jeg, med noen graders slagside, svømme i land hvorpå jeg fortalte fotografen om lekkasjen. Jeg ba henne høflig om sjekke glidelåsen som hun noen timer i forveien hadde lukket igjen. Helt i tråd med mine antagelser var det en glipe på tre-fire millimeter i glidelåsens ende. Konstruksjonen har et rundt spor i enden som skal hindre glidelåsen i å gå opp, og de siste millimeterne krever ekstra kraft. Etter at problemet ble oppklart og glidelåsen dratt skikkelig til, hoppet jeg på nytt ut i den iskalde blandingen av to deler hydrogen og én del oksygen. Denne gangen var drakten helt tett.

 

Konklusjon

Selvsagt finnes det bedre, og mye dyrere tørrdrakter enn denne enkle utgaven fra Nemo. Den er neppe et aktuelt alternativ dersom du er en profesjonell padleinstruktør, eller tilhører gjengen som blir ulykkelig dersom dagen ikke inneholder et knippe eskimoruller. På den annen side tør jeg påstå at denne heldekkende drakten kan komme til å bli selveste folkedrakten for vanlige turpadlere. Selv om den er i overkant usnobbete, gjør den en hederlig jobb på alle måter. Til tross for enkel konstruksjon og rimelig pris, redder den livet ditt i kaldt vann dersom uhellet er ute.

Testdato: 8/2-09 – Lufttemperatur: minus 3,9 grader – Vanntemperatur: pluss 1,7 grader.

 

Tekniske data: Produsert for Nemo As, Bergen

www.nemo.no

 

Pris: Kr.2900,-

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy