5609 Views

Sikkerhetstips til deg som er ny innen padling!

Sjøfartsdirektoratet har gitt ut en liten folder med tips for tryggere padling både med kajakk, kano og sup. Dersom du er nybegynner så anbefales det å lese denne!

April 18, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

Det rapporteres om at det i Norge i dag finnes rundt 300 000 kajakker og kanoer. Selv om vi nok alle kjenner noen som har kajakker liggende ubrukt på hytta eller har hengende oppunder garasjetaket, så velger vi å tro at majoriteten av de 300 000 er i bruk!

En liten folder
Padling gir fantastiske muligheter for mosjon, sosialisering og naturopplevelser, men dessverre skjer det også ulykker. For at vi skal være trygg når vi padler, ønsker Sjøfartsdirektoratet og Norges Padleforbund at vi bør du skaffe oss nødvendig kunnskap. De to aktørene har derfor gitt ut en liten folder med tips til tryggere padling.

8 temaer
Folderen inneholder åtte temaer, som nok er myntet mest på nybegynneren i kajakk. Her Kan du lese litt om hvert tema:

1. Ta padlekurs
Ved å ta padlekurs vil du lære det viktigste om utstyr, padleteknikk, ferdselsregler, redningsteknikker og eventuelle farer. Våttkort er Norges Padleforbunds utdanningsstige, og består av mange forskjellige padlekurs. Våttkort kreves ofte av kommersielle utleieaktører, klubber og foreninger som låner ut kano eller kajakk.

2. Skaff deg praktisk erfaring
For å være trygg i kano, kajakk og SUP er det spesielt viktig å trene på kameratredning og selvredning. Kjenn din egen begrensning.

3. Husk vest
Det er påbudt å bruke egnet flyteutstyr i båter under 8 meter. Dette gjelder også når du padler kano, kajakk og SUP.

 

Padling er både tryggere og morsommere når man padler sammen med noen! Du har noen å dele opplevelsen med, du har noen som raskt redder deg dersom du skulle velte, og du blir mer synlig i trafikkbildet på sjøen. Foto: Sjøfartsdirektoratet/ HT Bless.

4. Vær synlig og kledd etter forholdene
Som padler er du lite synlig og derfor sårbar på sjøen i møte med større og raskere båter. Gjør deg kjent med den lokale skipsleia og andre områder med mye trafikk.
Du må regne med at du ikke blir sett, så ta forholdsregler ved å padle langs land. Vær kjapp og effektiv ved kryssing av led.
Det er lurt å bruke fargerike klær, padle i gruppe, gjerne holde seg langs land og bruke hodelykt. Du kan også feste lys foran og bak på padlevesten din og bruke refleks. Dette er spesielt viktig i skumring, mørke eller ved dårlig sikt.

5. Ha med vanntett kommunikasjonsutstyr
Lag en plan over hvordan du skal kunne få tak i hjelp til deg selv eller andre. For mange fritidspadlere kan en mobiltelefon i vanntett pose være et godt hjelpemiddel. Bær den gjerne på kroppen, eller fest den i padlevestens skulderstropp. Noen steder kan mobildekningen være dårlig.
De norske nødetatene har nå såkalt AML-teknologi (Avanced Mobile Location), som fungerer med de fleste typer smarttelefoner. Denne gjør det mulig for operatøren å se posisjonen din når du ringer 110, 112 eller 113. Det er lurt å laste ned Norsk Luftambulanses app «Hjelp 113», som også bidrar med å sende posisjonen din til nødetatene. På sjøen kan du dessuten ringe telefonnummer 120 for å få kontakt med nærmeste kystradiostasjon.

6. Sjekk værmelding
Været kan skifte fort. Sjekk været jevnlig. Bruk gjerne nettsider som yr.no, storm.no, windy.com og Kystverkets app «Kystvær». Si ifra til noen på land hvor du skal, og når du planlegger å være tilbake.

7. Skaff deg en kajakk som passer for deg
Det finnes mange ulike typer kajakker på markedet. For å finne frem til den typen som passer deg, bør du prøve ut ulike båter. Ta kontakt med en klubb eller noen du vet padler.

8. Utstyr
Det finnes en del tilleggutstyr på markedet, for eksempel åreposer, åresnor, spruttrekk og lensepumpe. Hvilket utstyr du kan ha nytte av avhenger av hvilken type farkost du padler, og hva slags padletur du skal på. For å bli kjent med hvilket utstyr som kan være nyttig for deg, anbefaler vi å ta et padlekurs. Du vil da blir kjent både med utstyret, og hvilket du faktisk trenger, slik at du kan bruke det på en trygg måte.

HER kan du lese alle anbefalingene fra Sjøfartsdirektoratet og Norges Padleforbund!

Padlevettreglene!
Vi kan jo Fjellvettreglene, men det finnes faktisk også PADLEVETTREGLER!
Les de gjerne HER!

Vi anbefaler at du padler sammen med noen, det er både morsommere og tryggere.
God padletur!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy