5006 Views

Bygg din egen barneåre

Vinter og kulde innbyr ikke så mye til padling, og da særlig ikke padling med barn. Men kanskje er det desto mer interessant med et lite selvbyggerprosjekt?

Januar 25, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Jeg hører ofte padleglade foreldre som fortviler over utvalget av barnekajakker og – årer. For meg har det vært naturlig å bygge både kajakker og padleårer selv, og med fire barn har jeg gjort meg en del erfaringer som jeg gjerne vil dele her. Å bygge en kajakk fører kanskje litt vidt for de fleste, men en åre burde være innenfor de flestes rekkevidde.

Fordelene med en riktig tilpasset grønlandsåre til barn er store:

 

-Grønlandsåren er intuitivt lett å forstå. Barn som blir introdusert for denne åretypen vil lett ta til seg god teknikk på både framdrifts- støtte- og styretak.

 

-Som følge av god teknikk på alle typer padletak, vil padlingen bli mer preget av lyst, overskudd og glede.

 

-Lav egenvekt på åren, og lite kroppslig belastende padlestil vil føre til at barna kan padle lenger uten å bli slitne.

 

-Grønlandsåre til barn er mulig å lage selv med ett minimum av ferdighet og utstyr. Jeg viser deg her hvordan:

 

Hvordan gå frem

Jeg har tidligere skrevet en artikkel i bladet ”Padling” om å lage grønlandsåre for voksne. Denne artikkelen er utgangspunkt for det tekniske rundt hvordan man skal lage åre til barn. Derfor må du starte med å finne fram gamle numre av ”Padling” – ELLER gå inn på www.padlesiden.no, og klikke deg videre på Praktisk øverst på siden. Der finner du PDF filer av artiklene ”lag din egen grønlandsåre, del 1 og 2”. De sto på trykk i Padling nr. fire og fem i 2008. Artiklene ligger også på min hjemmeside, www.kajakkspesialisten.no

 

 

Tre fine eksemplarer av barneårer.

 

Materiale

I artikkelen anbefaler jeg gran til voksenårer. Valget er det samme til barneåre, og det er primært på grunn av den lave vekten. En barneåre veier rundt 500 gram hvis du lager den i gran. Å forsterke endene er viktig, for en barneåre blir vanligvis brukt til mye mer enn kun padling – spade for eksempel. Barn ser muligheter over alt!

 

Generell utforming

Prinsippet for utforming av barneåre, som jeg har kommet fram til fungerer best, er logisk. Åren bør være lang i forhold til barnets høyde, og med veldig smale åreblad. Lang, fordi åren ikke kun fungerer som åre, men også som balansestang. Bruker du samme tommelfingerregel som for årelengde til voksne, ender du opp med en åre som blir for kort i forhold til å kunne fungere som støtte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lengde

Ta utgangspunkt i målet som gjelder for voksne, slik det vises på bildet: avstand fra bakken til ytterste fingerledd på den utstrakte arm. Legg til ca. 40 centimeter. Det kan ende med at barna dine får like lange årer som deg. Det virker kanskje rart, men det fungerer fint i praksis. Les videre og se hvorfor.

 

Eksempel på passelig årelengde.

 

Bladbredde

Bladbredden jeg har brukt på mine barneårer har ligget rundt 6,5 centimeter, ytterst. Lite, ja, men sammen med den ekstra lengden gir det ett passelig stort bladareal til å sikre god framdrift og samtidig lite belastning. Med 6,5 cm. ytterst, kan bredden innerst, ved skulderen, eller overgangen være ikke over 4 cm.

 

Skaftet

Jeg syns en klart definert skulder på barneåren fungerer best. Da vil åren i utgangspunktet være symmetrisk plassert, og det blir mindre som skal læres. Begynn gjerne med en skaftlengde som tilsvarer barnets skulderbredde, pluss to never. Skaftet bør, som for voksenåre, være ovalt, slik at det blir lettere å orientere åren riktig i forhold til vannet. Prøv med en bredde på 24 millimeter og en tykkelse på 30 millimeter.

 

 

Liten jente med stor åre.

 

Padleåre å vokse med?

Som med sko, ski og alt annet vi voksne må investere i barna, ønsker man seg som regel noe barna kan vokse med. Hvis man vil prøve å lage kompromiss mellom padleåre som er optimal nå, og padleåre som er optimalt om to år, mener jeg at man godt kan starte med utstyr som er litt stort. Det er fordi jeg erfarer at barna tar padling som en hyggelig adspredelse til å begynne med, og en måte å være sammen på. Senere, når barna blir eldre og mer vant med padling, blir selve padlingen en del av fokus. Dermed padler man mer, og lenger, og det blir viktigere å ha utstyr som passer godt.

 

Veien videre

Er du som leser dette småbarnsforelder? Hva venter du på? Gi barna en god padleåre, eller ha dette som et prosjekt sammen. Det er noe eget med ting man lager selv, framfor ting man kjøper. Bruk litt tid sammen med barna, og gjør noe alle syns er morsomt. Som du vil se når du leser artikkelen, trenger du hverken snekkerferdigheter eller verksted for å komme i gang. Jeg laget min første padleåre på verandaen med ei øks, og en skavhøvel.  Åsmund, nest eldste sønnen min, laget sin egen padleåre helt aleine når han var åtte år gammel. Han er ti nå, og bruker åren ennå.

 

Lykke til!

 

Advarsel!: Grønlandsårer er sterkt vanedannende, og kan gi mye padleglede. Gir du grønlandsåre til barn kan det skape livsvarig avhengighet!!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy