Eksotisk padletur rundt Cap de Creus

Vi duver opp og ned og frem og tilbake på tunge havdønninger, som enda ikke har lagt seg helt til ro etter en dag med kraftig vind. De bryter mot skarpe og spektakulære klippeformasjoner, og skaper returbølger vi ikke helt finner ut av før etter en time i kajakken. Men av og til glir vi inn gjennom trange sund og mellom små holmer og skjær, som gir et kjærkomment pusterom og ro til å tørre å slippe åren for å fotografere.

Vi er på tur i en liten havkajakk, og målet er å padle rundt Cap de Creus, det største, beskyttede naturreservatet i Catalonia i nordøst Spania, ikke langt fra grensen til Frankrike. Hadde vi kurset nordover hadde vi endt i nabolandet i løpet av et par timer. Men denne gangen er det den unike parken mot øst som skal utforskes. 30 kilometer i kajakk langs en variert og ubebodd kystlinje, med fantastiske klippeformasjoner og natur, er som medisin for kropp og sjel etter et par dager med travle flyplasser, store byer, tett trafikk og mye folk.

Pau Calero viser oss en plansje med de mest vanlige fiskeslagene i området, mens vi sitter i kajakkene dypt inne i en grotte.

Inn og ut av grotter

Dagen før padlet jeg fra den lille, spanske byen Llanca til inngangsporten til Cap de Creus, Port de la Selva, sammen med Pau Calero, guide og gründer av selskapet SK Kayak, som driver med utleie av kayak og guidede turer på denne delen av spanskekysten. Men det som skulle bli en rolig tur på knappe to timer, utviklet seg til en kamp mot vinden, som kom som sluppet ut av en sekk etter en halv times padling. Jeg skal ærlig innrømme at jeg var ganske utslitt da vi gled opp på stranden og inn på trygg grunn i sentrum av Port de la Selva. Men på tross av en strabasiøs tur fysisk sett, fikk jeg oppleve flott natur, mange små, vakre strender og turer inn og ut av grotter.

Da jeg dro fra gardinene på mitt hotellrom i Hotel Porto Cristo neste morgen, visste jeg at denne dagen kom til å bli helt annerledes. Sjøen utenfor Port de la Selva var som et speil. Solen skinte fra skyfri himmel og temperaturen hadde allerede krøpet over 20 grader, på tross av at vi fortsatt befant oss godt inne i mai måned. Denne dagen var det Marc Martin Alcober som skulle guide meg trygt rundt Cap de Creus. Han er Pau’s kollega og medeier i nevnte kajakkfirma.

Mark på vei ut av et av mange trange sund på turen rundt Cap de Creus.

Ubebodd reservat

Det er en herlig følelse å gli ned i en trygg og stødig kajakk og vite at du skal oppholde deg i ubebodd natur de neste 6-7 timene. Det går vel og merke en smal vei helt frem til fyret på pynten av Cap de Creus, og det er til og med en restaurant der. Men ellers er hele dette store naturreservatet, på 11.000 hektar land og 3.000 hektar sjøområde, ubebodd og nærmest urørt av menneskehender, bortsett fra et par små eldre steinhytter som fiskere i sin tid satte opp for å kunne redde seg inn i når de ble overrasket av dårlig vær.

Egentlig finnes det ikke mange steder der det er mulighet for ilandstigning med kajakk eller båt på den rundt 30 kilometer lange kyststrekningen. Strandsonen er preget av spisse klipper som stiger rett opp fra sjøen og fjellformasjoner som knapt er mulig å sette sin fot på. Derfor er jeg glad for at været er godt og meldingene likeså for dagen. Metrologene har lovet at vinden vil holde seg borte, og at temperaturen vil ligge på 25-30 grader. Da er det slett ikke verst å være turist i en kajakk, selv med urolige dønninger som bryter mot land og som gjør det litt nervepirrende den første timen. Men du blir fort vant til bevegelsene, og etter en stund er det bare gøy.

Månefiske er et ganske vanlig syn på denne tiden av året. Foto: SK Kayak.

Kunnskapsrik guide

Mark er ikke bare en særdeles dyktig padler, som sa farvel til leilighet i Barcelona, en god jobb i databransjen og som flyttet til Llanca med ektefellen for å gjøre padling til et levebrød. Han er også en dyktig guide, sosial og full av viten om Cap de Creus og denne delen av Costa Brava. Mark gir oss et innblikk i områdets historie og fiskertradisjoner. Han tar oss inn i en stille bukt der fiskerne tidligere spilte kort om hvem som først skulle få sette ut fiskeredskapene på den beste fiskeplassen, og han har navnet på hver eneste lille bukt og de mange spesielle klippeformasjonene og han forer meg med kunnskap om naturen og livet både over og under vann.

Vår spanske guide regnet med at vi ville komme i nærkontakt med den spesielle månefisken på turen, en art som kan veie flere hundre kilo og som ofte viser seg i overflaten på denne tiden av året. Men den gang ei. Slike bestillingsverk er ikke alltid like lett å få i boks, og vi må nøye oss med bilder fra andre padleturer der turistene har klappet den spesielle fisken med sin runde form og lange finne. Men det er mye annet å se, og Mark tar oss gjennom trange sund, der vi blir løftet over det smaleste og grunneste punktet av tunge havdønningene, og han tar oss inn i stille bukter med små sandstrender der vi kan nyte stillheten. Vi padler også inn i grotter og gjennom naturlige tunneler, formet av millioner av år med erosjon fra bølger og vind.

Port de la Selva ligger flott til, og er et ypperlige utgangspunkt for en padletur rundt Cap de Creus.

Lokale spesialiteter

Lunsjen inntas i det fri. Mark finner en liten, lun strand uten et menneske eller båt i nærheten, og vi nyter ferskt brød, lokale pølser, herlig pålegg og varm te i stillheten og solen. Det er bare et par timer padling til vi er i målet for turen, Portlligat, en liten husklynge på østsiden av selve byen, Cadaques. Snart glir vi inn på stranden i Portlligat, bare noen meter fra sommerhuset til den berømte spanske kunstneren, Salvador Dalí. Boligen er i dag museum, åpent hver dag for besøkende. Men grunnet stor pågang er det viktig å huske på at du må reservere et tidspunkt på forhånd for å komme inn.

Vår padletur rundt Cap de Creus med SK Kayak er over, og jeg sier farvel til Mark og Pau. Sistnevnte er kommet for å hente sin kollega og kajakkene. Sesongen har nettopp begynt, og nye oppdrag står for tur. Jeg har hatt en fantastisk padletur i vakker spansk kystnatur. Dette er en dagstur som absolutt er å anbefale. Normalt er det lite tungsjø i denne delen av Middelhavet, i alle fall sommerstid, og vanligvis foregår padleturene rundt Cap de Creus på nærmest blikkstille vann. Men om du ønsker kortere padleturer, finnes det et uttall av valgmuligheter også for det.

Kart over Cap de Creus.

Anbefaler høsten

Er du uten padleerfaring, gir kajakkfirmaet en kort introduksjon i sporten. Føler du det litt ukomfortabelt å sitte i en lukket cockpit med spruttrekk over, har de såkalte ”si ton top” kajakker, der du befinner deg oppå farkosten og kan kombinere padling og solbading. SK Kayak kjører guidede turer fra tidlig vår til sen høst. For oss nordboere er kanskje høsten å anbefale. Da er temperaturen i luften, og ikke minst vannet, behagelig, og du trenger ikke stort annet enn en badebukse og en redningsvest på turene. Det er spektakulær kystnatur i hele dette området, ikke bare rundt Cap de Creus, med fantastiske klippeformasjoner og store og små grotter du kan padle inn i. Det er en spesiell følelse å sitte i mørket i en liten kajakk, der det bare er lyden fra en dryppende åre som bryter stillheten.

Mens vi snakker om padlemuligheter på kysten av Costa Brava er det verdt å nevne at det ikke bare er Cap de Creus og områdene rundt som byr på padlemuligheter. L’Estartit er en annen by litt lenger sør, som også har et naturreservat like utenfor byen, som byr på flotte dykke- og padlemuligheter. Det var meningen å ta en liten padletur der også, men sterk vind gjorde det umulig. Men vi fikk et inntrykk av byen og naturen rundt, som frister til en padletur en annen gang.

Ellers Costa Brava også kjent for sine mange fotturmuligheter. Llanca ligger for eksempel bare noen steinkast unna begynnelsen på fjellkjeden Pyreneene, og padling og fotturer er en ypperlig kombinasjon om du ønsker en aktiv ferie. Det finnes et nettverk av gode stier i området, også rundt Cap de Creus, om du ønsker å vandre fra Port de la Selva til Cadaqués.

Nyttige webadresser for planlegging av turer:

Padling i områdene rundt Llanca, Port de la Selva, Cadaqués og Cap de Creus: SK Kayak i Llanca www.skkayak.com E-post: [email protected] Padling i området rundt L`Estartit: Medaqua www.medaqua.com

Du kan ellers lete deg rundt til muligheter for fotturer, dykking, sykling, kiting etc. i Costa Braca, via webadressen: www.costabrava.org En annen nyttig lenke om du ønsker å delta på ulike aktiviteter er: www.enestartit.com Turistmyndighetene i Llanca: www.llanca.cat

_______________________________________________________________________________________________________________

© 2019 Media Digital AS. All Rights Reserved.

Bla til toppen