Elvepadlekurs med Packraft

Elvepadlekurs med Packraft

Packrafts er i ferd med å ta padleverdenen med storm. De kompakte gummibåtene egner seg til meste av turpadling, og har etter hvert utviklet seg til å passe bra for alle som vil lære elvepadling. Tidligere i sommer ble Norges første grunnkurs i elvepadling med packraft arrangert i Sagafossen i Bø i Telemark.


Alpacka Packrafts produseres i Colorado i USA. Utvalget av flåter er stort, alt fra superlette (rundt 1 kg!) og kompakte flåter som passer perfekt i ryggsekken, til kraftige ”elvekajakker” som både kan surfes og rulles i elva.

Bjørn Tore får vasket seg i hovedbølgen.

Instruktør Fredrik i aksjon.

Sagafossen

Sagafossen ligger like nord for sentrum av tettstedet Bø i Midt- Telemark, og er en populær arena for studentene ved høyskolen i Bø samt elvepadlere fra Notodden, Vinje og andre padlemiljøer i nærheten. Selve fossen er et langt, slakt svaberg der vannet renner i tre hovedstrømmer og ender i bølger i bunnen av stryket. Disse bølgene er perfekte for å lære grunnleggende elvepadleteknikker, og når man er varm i trøya er det morsomt å sette utfor selve fossen. Søk opp Bø padlegruppe på Facebook om du vil vite mer om padleaktiviteter i Sagafossen.

Grunnkurs i elvepadling

Jonas var kursets yngste deltaker.

Undertegnede og padlekamerat Fredrik Feyling fikk sist vinter en forespørsel om å arrangere kurs for den norske importøren av Alpacka Packrafts. Vi er begge ivrige elvepadlere i kajakk og aktivitetsledere i Norges Padleforbund, og bestemte oss for å legge opp kurset med elementer fra kajakkpadlingen men tilpasset packrafts.

Framlengs og baklengs sveipetak

Packrafts er ekstremt manøvrerbare, faktisk svinger de så raskt at vi brukte en del ekstra tid på å få de til å gå rett fram dit de skulle… Men etter hvert satt teknikkene: hengtak, sveipetak, bakoverpadling, sideveis forskyving, høyt styretak, gode fremdriftstak – alt som trengs for å navigere nedover elvestryk.

Bratt læringskurve

Pedro har full kontroll på den største bølgen!

Bjørn Tore traverserer i hovedbølgen.

Packraft og elvepadling er en super kombinasjon, spesielt for helt uerfarne. Den store primærstabiliteten gir fort kontroll ute i bølgene, vi kunne ta med kursdeltakerne ut i den store hovedstrømmen mye raskere enn vi hadde tenkt når vi laget kursopplegget. Deltakerne padlet snart ned hele stryket til stormende jubel. Helga ble avsluttet med en tur ned elva fra Sagafossen til Beverøya der kursdeltakerne fikk prøve alle teknikkene etter som behovene dukket opp underveis. Vi bar kun forbi Oterholtfossen og ned til Olasvingen – det var tross alt et grunnkurs!

Har du lyst til å prøve packraft? Det er planlagt tre nye elvepadlekurs sommeren 2018, kontakt Packrafting.com for mer info.

  • Categories: Artikler