924 Views

Extra large i Canada

Hvert år blir konkurransen XL holdt på elven Ottawa, en av de mer berømte kanadiske elvene. Her finner man raftingfirmaer med kun 12-manns raftingflåter, tre meter høye surfebølger og stortvannslinjer det er til å bli salig av. I mai var det min tur til å bryne kreftene med Ottawa XL.

Oktober 14, 2013
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Ottawa, som ligger i den østlige delen av landet, rant med en 30-års flom under den to dager lange konkurransen. Vannstanden var faktisk så høy at det meste av stryk var erstattet med enorme strømskiller. Og noen store bølger. Et stryk var imidlertid ettertrykkelig på plass, og aldri før har vel navnet stått bedre til de enorme vannmassene: Colosseum. Det føltes som om man var på vei inn på en kamparena hver gang man padla inn.

 

BoaterX: Det blir trangt i inngangen til Gladiator. Foto: Patrick Camblin.

 

Den første valsa passerte man på venstre side, og det var nesten umulig ikke å kikke ned i avgrunnen. Den er rett og slett noe av det største jeg har sett på en elv, og enormt fascinerende. Nedenfor valsa brøt enorme bølger. Alvorlige konsekvenser om man mister linja gjorde sitt til at de aller fleste holdt seg rette veien opp gjennom stryket. Eller forsøkte i hvert fall. På toppen av alt ligger bølgen Gladiator midt i stryket, med en stor valse bak seg. Denne valsa er stygg, og må ta skylden for at pulsen øker på alle som vil surfe på Gladiator. Bølga er bortimot tre meter høy, og enormt kraftig. Og når man stiller opp til konkurranse på en slik bølge, ja da er det ikke rart om man føler seg snytt for å ha glemt igjen pulsmåleren hjemme!

 

Gladiator: Ben Marr fra Canada har Gladiator som sin favorittbølge. Det synes! Foto: Patrick Camblin.

 

Oppvarming

Vannet gikk ned noen centimeter for konkurransen XL, og Gladiator kom inn på en meget god vannstand. Uka før hadde verdenseliten surfa en bølge som ligger, unaturlig nok, midt i Ottawav by. Bølga blir dannet av gamle ruiner som ligger ute i elva, og heter da naturlig nok bare “The Ruins”. Bølga er også bortimot tre meter høy, ekstremt rask og vanskelig å surfe. Den er likevel bare barnemat sammenligning med Gladiator. Likevel, belønningen for å komme seg innpå bølga hver gang var store triks med mye luft og ekstatisk hurrafølelse.

 

Målgang: Et av feltene er nesten i mål i BoaterX! Foto: Patrick Camblin.

 

De store navnene innen bølgesurfing var alle på plass: Dane Jackson (USA) øvde på triple airscrewer, et triks ingen andre i verden mestrer, mens Ben Marr (Canada) øvde på store kombinasjonstriks med stor stil. På jentesida var Nouria Newman (FRA) som vanlig fryktløs, og banka ut airscrews og pan-ams på høyde med gutta. Selv kunne jeg konstatere at freestyle ikke har gått i glemmeboka siden sist, og jeg fant formen med clean blunts og airscrews.

 

Høyt svev: Nouria Newman halvveis igjennom en airscrew. Foto: Mariann Sæther.

 

Denne bølga er heller ikke uten konsekvenser, selv om det riktignok ikke gikk på helsa løs. Om man var litt for sen med å rulle opp etter å ha falt av bølga mistet man den ene bakevja hvor man kan padle opp igjen til bølga. Og da må man padle inn til land og gå opp for så å prøve igjen. En rundtur på gode 20 minutter. I en slik treningssituasjon blir presset enormt for å prestere – men samtidig skal man også klare å ta bakevja…

 

Salto i lufta: Mariann Sæther prøver på et av de mer avanserte triksene som heter «Airscrew». Foto: Nouria Newman.

 

Konkurransedager

Den første konkurransedagen opprant med strålende vær og spente deltakere. Surfearena var Gladiator, og alle var (mer eller mindre) klare for kamp. Bølgen ligger midt ute i stryket, og det er en hard ferging som skal til for å klare å komme innpå bølgen. Mange av de beste av de beste slet med å få surfa, og med et format som tillot rundt fem forsøk per person var spenningen til å ta og føle på i bakevja. Beste kvinne, Nouria Newman (FRA) kom på bølgen tre ganger, mens undertegnede bare hadde hellet med seg en gang. Resultatet ble også deretter, med henholdsvis 1. og 2. plass.

 

Enorm: Dane Jackson får enormt med luft på bølga «The Ruins» i Ottawa city. Foto: Mariann Sæther.

 

I herreklassen var det en jevn strøm av ekstremt store triks: Enorme pan-ams, enda større airscrews, helixer, bread-n-butters også videre. Vinner ble intet mindre Dane Jackson (USA), med en hårreisende bra runde som gjorde de fleste nærmest målløse. Er man et vidunderbarn så er man et vidunderbarn.

 

Luftig: Canada er landet for luftige svev! Her er det Mariann Sæther i aksjon. Foto: Nouria Newman.

 

Duket for BoaterX

Dag to var det duket for BoaterX, hvor syv og syv personer konkurrerte om å komme først i mål. Start var 1.5 kilometer før Gladiator, og sørget for at feltet fikk spredd seg en smule før man padlet inn i stryket. Og godt var det. Etter 1.5 km med flattvann, dog fylt av store sopper og strømskiller, var nok de fleste godt andpustne i det de passerte inngangsvalsa. De smarteste sparte litt pust igjen til dette siste stryket, men for fire av deltakerne gikk det ikke så bra. En ble observert med syv rulleforsøk før han endelig havna i den siste valsa, mens tre andre også svømte ut av samme sted. Det var, for å si det mildt, nervepirrende å se på. I kvinneklassen klarte Katrina van Wijk (CAN) å snike seg fremfor Nouria Newman (FRA), mens undertegnede kom i mål på tredjeplass.

 

Måkekoloni: Man blir etterhvert vant til alle måkene som flakser og skriker rundt en når man surfer på «The Ruins». Foto: Mariann Sæther.

 

Det var en sliten og mørbanket nordmann som tok plass på flyet hjem til Norge samme kveld, med mange gode minner fra nok en reisetur til fjerne strøk. Og en ting er sikkert: Alt er virkelig MYE større i Canada.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy