6510 Views

Guide i mestring av bølger

Når oktober sakte men sikkert velter seg over til å bli november, sluker de siste høststormene Stad og Hoddevika før kong vinter slår inn. Blant alle brettsurferne lurer ett par kajakkpadlere seg ut mellom bølgetoppene, for å prøve seg på kreftene i havet. Her følger en liten innføring i surfing med kajakk.

August 02, 2013
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Stranda er fylt opp med bølgesurfere fra fjern og nær. Pålandsvind med sterk kuling sender store vannmasser inn i Hoddevika. Å holde på hatten får en ny betydning når vindkulene går opp i liten storm. Det er et spektakulært syn å se havet produsere så store krefter. Enda mer interessant er det at omgivelsene trekker så mange surfere.

 

 

Er man ikke observant, kan bølgen fort dytte baugen ned i havet. Foto: Tore Frimannslund

 

To-tre meters bølger

 

Brettsurferne holder seg stort sett på nordsiden av stranda denne oktoberdagen. Kun et lite knipe kajakkpadlere er til stede. Tilskuerne på stranda klør seg i hodet da padlerne kommer luntende forbi med kajakker i hendene. Hva de tenker er jammen meg ikke godt å si. Å ha med seg kajakkene ut i to-tre meters bølger virker gjerne like meningsløst som å spille Yatzy med seg selv. Eller er det noen mening i det?

 

En av padlerne heter Eilif Rosnæs. Han er gårdsgutt fra Rygge, men har rotet seg nordover til Sogn og Fjordane i søken etter nye muligheter for utfoldelse. Han er utdannet aktivitetsleder i havkajakk fra Norges Idrettshøyskole, og har allerede en god del erfaring å skilte med. I det siste har han fått blod på tann når det gjelder å mestre padling i stor sjø.

 

Å surfe med havkajakk i bølger krever sin mann. Det er en del punkter man må ta stilling til før kajakken kan sjøsettes og snuta vendes ut i bølgene. Eilif deler sine viktigste tips fra du sitter i kajakken på stranda, til du er på surf i bølgen.

 

 

Når du er på surf, er det bare å støtte seg på et styretak bak og eventuelt regulere med høye støttetak hvis presset på hekken blir for stort. Foto: Tore Frimannslund

 

 

Man må regne med å bli godt kjent med kreftene i vaskemaskinen.. Foto: Tore Frimannslund

 

Effektiv sjøsetting

 

Fokusert og målrettet legger Eilif havkajakken sin på sanden, helt sør på stranda. Her er bølgene litt roligere. Det blåser friskt i mot og sjøsetting av kajakken virker tilsynelatende umulig i disse forholdene. Ved å gjøre de riktige stegene, er det midlertid mulig å sjøsette i meget stor sjø.

 

-Å sjøsette fra strand i bølger gjøres motsatt fra vanlig sjøsetting fra strand. Kajakken må vendes med baugen ut mot bølgene, istedenfor akterenden. Sjøsettingen skal gjøres mellom et sett, det vil si mellom to bølger, noe som medfører at du må være veldig effektiv når du skal sette deg ned i kajakken og ta på spruttrekket. Ellers vil kajakken fylles med vann når bølgen kommer brytende over deg. I det bølgen kommer innover stranda, padler du ut på det vannet som trekker seg tilbake i dragsuget, forteller Eilif.

 

-Når man er kommer ut i vannet er det viktig å holde baugen rett mot bølgene, ellers vil man velte. Med havkajakk går det fint padle i tre-fire meters bølger uten å gå rundt. Jeg har opplevd at svære bølger bryter over kajakken uten at det gjør noe, fordi baugen holdes rett i mot bølgene. Det er overraskende lett å komme seg ut forbi de brytende bølgene i forhold til på et surfebrett, legger Eilif til.

 

 

Å være dyktig på rulla i kajakk er en stor fordel, da det er stor mulighet for at du tipper rundt. Rulla er midlertidig enklere å utføre på grunn av kreftene som er i bølgene. Foto: Tore Frimannslund

 

 

Surfing med elvekajakk er enklere enn havkajakk, og kan være en god start for dem som heller vil ha litt progresjon i  surfingen. Foto: Tore Frimannslund

 

Nyttige padletak

 

I rotete og ustabil sjø er det ikke alltid like enkelt å holde balansen i kajakken. Plutselig bryter en bølge over hekken din, eller så kan vinden tak i deg og rive deg over ende. Da er det alfa omega å være klar over hva åra kan brukes til.

 

Ute i bølgene bruker man i hovedsak tre padletak for å holde seg stabil, forteller Eilif. Disse er høye og lave støttetak, samt styretak bak. Selv om høye støttetak ikke anbefales å brukes i stort kvantum, er det helt uunnværlig i store bølger. Det er likevel viktig å lytte til kroppen. Hvis skuldrene begynner å bli slitne bør man gi seg. Hvis skulderen først går ut av ledd, har man pådratt seg et varig problem.

 

 

 

Eilif Rosnæs skuer utover bølgene for å finne den perfekte venstrebølge å surfe på.

 

Komme seg på surf

 

Eilif padler elegant ut fra stranda mellom ett sett av bølger. Etter å ha fulgt bølgenes bevegelsesmønster fra land, vet han akkurat hvilke bølge som skal surfes. Det er ikke lenger et spørsmål om hvilken eller hvordan. Fokuset rettes fullt og helt på å utføre oppgaven, komme seg på surf og holde seg der.  

 

-Essensen med å få tak i en bølge er å padle parallelt med kraftretningen til bølgen. I det den ruller mot meg og innover båten, tar jeg tak i bølgen og drar meg over den. Dette hjelper meg å flytte balansepunktet fremover, og det er mindre sannsynlighet for at jeg ikke løftes opp bak og slenges inn i ”vaskemaskinen”. Det kreves ikke så mye energi for å komme seg på surf, men desto mer for å holde seg på der, forklarer Eilif.

 

-Hvor lett det er å holde seg på surf, avhenger litt av bølgestørrelsen. Det trengs ikke mer enn bølger på en meter for å kunne surfe med havkajakk. Grunnen til dette er at kajakken er fem meter lang. Hvis bølgene blir tre-fire meter store, øker sannsynligheten for at akterenden kan bli løftet, baugen dyttes ned i sjøen og man flipper rundt, sier Eilif.

 

-For å holde seg på surf må du først finne ut hvilken retning bølgen ruller. Enten er det snakk om en venstrebølge, eller en høyrebølge. Når man har kommet seg på surf, padler du litt på skrå og bruker styretak bak for å holde deg på bølgen. Bølgen vil etterhvert låse baugen foran og trykke på hekken (siden av båten). Ved å bruke høyt støttetak og lene seg på toppen av bølgen holder man seg stabil, selv om trykket på siden av kajakken er stort, forklarer Eilif.

 

 

Surfing med elvekajakk kan være minst like morsomt som havkajakk.

 

Ikke for alle

 

-For å padle i bølger bør man etter min mening ha minimum teknikkurs eller høyere utdanning i kursstigen. Man bør også ha padlet en god del i ustabil sjø. Å være god på å rulle med kajakken er også en stor fordel, da det er  stor sannsynlig for at man kan bli kastet rundt. Kajakksurfing i to-tre meters bølger er ikke for nybegynnere. Ideelt sett er det bedre å surfe store bølger med elvekajakker enn havkajakker på grunn av at de er enklere å rulle og manøvrere, forteller Eilif.

 

 

Destinasjon: Hoddevika

 

Eilif karakteristikk av Hoddevika er at dette er en litt spesiell plass, som man ellers ikke finner så mange av i Norge. Plutselig har man nådd en skikkelig surfeplass som man faktisk kjenner igjen fra utlandet. Eilif har vært litt rundt i verden til steder som New Zealand og Australia hvor surfing er en stor sport. Stad er ganske likt disse stedene, med rolig og avslappet stemning, hvor ting kun dreier seg om bølgene og naturen. Det er også dårlig med telefondekning her ute. Både Eilif og andre finner det befriende å komme til et sted hvor man slipper å ta telefonen. Man glemmer andre ting og dagligdags styr og stell.

 

 

Det er en mening

 

Innledningsvis blir kajakkpadling i bølger presentert som en meningsløs aktivitet. Hvorfor sitte i en kajakk når man kan stå på et surfebrett, eller bare stå på land å kikke? Det hele handler om å utfordre seg selv i sin aktivitet. Utøvere i alle grener ønsker fremgang i sin egen idrett. Ved å mestre havpadling i store bølger, bygger man et erfaringsgrunnlag som gjør at man på et senere tidspunkt kan klare seg i tøffere forhold enn tidligere.

 

Kajakksurfing kan være god trening for de som ønsker å bedre sin balanse eller som vil styrke sin utholdenhet på sjøen. Surfing med kajakk er en veldig slitsom aktivitet som kan være ypperlig trening for dem som skal ut på lange turer i kajakk, hvor man kan møter tøffe forhold på havet. Å ta med seg havkajakken ut i surfebølger har frem til i dag vært en lite utbredt aktivitet. Men mye tider på at dette er en sport som er i ferd med å bre om seg.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy