2154 Views

Har du hørt om parapadling?

Vi vet jo alle hvordan en padletur virker på oss. Tetthet på naturen, møte med sjøen, den gode samtalen, lystbetont trening, mestring, og nye venner som man deler felles opplevelser med. Man føler umiddelbart at man kommer inn i et fellesskap av likesinnede. Vi i magasinet Padling og padlesiden.no vil gjerne belyse temaet parapadling og har snakket med tre klubber som allerede er i gang med parapadling!

Februar 08, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

Norges Padleforbund er premissgiver av kompetanse til padling, uansett alder, nivå og aktivitet, og brenner for at alle som ønsker det skal gis mulighet til å utøve padling ut fra sine ønsker og behov. Med enkle, dog gjennomtenkte, tilpasninger blir padling tilgjengelig for veldig mange mennesker!

Denne artikkelen om parapadling er en del av magasinet Padling og padlesiden.no sitt bidrag til å dekke og opplyse om bredden innen norsk padling. Vi padlere er mer varierte enn det vi kanskje tror!

Tekst: Laila Reigstad, redaktør
Foto: Havstril Padleklubb, Austevoll, Norges Padleforbund

Paraidrett og parapadling
Norges Idrettsforbund har i sin dagligtale tatt i bruk betegnelsen paraidrett, i stedet for «idrett for mennesker med funksjonsnedsettelse». Innenfor padleaktiviteter er betegnelsen parapadling satt som standarden fremover. Parapadling vil ha fire hovedgrupper av deltakere: bevegelseshemmede, hørselshemmede, synshemmede og utviklingshemmede. 

I Havstril padleklubb drives parapadling for synshemmede i samarbeid med lokalavdelinga av Norges Blindeforbund på Austevoll! Hvordan de organsierer parapadling i enkle havkajakker kan du lese om i intervju med leder Trond Hagenes. Foto: Havstril padleklubb.

 

Nasjonale padlesamlinger
Norges Padleforbund arranger nasjonale samlinger for parapadlere. Målet med samlingene er å inspirere flere bevegelseshemmede til å padle gjennom god aktivitet, sosialt fellesskap og flotte naturopplevelser. Alle interesserte, fra nybegynnere til mer erfarne padlere, er velkommen. Det er mulig å ta Våttkort for de som ønsker det.

Etterutdanning for aktivitetsledere
Med bakgrunnskunnskap, samtale med de det gjelder og med enkle og gjennomtenkte tilpasninger kan padling bli tilgjengelig for veldig mange mennesker. For å spre denne kunnskapen i klubbene, avholder Norges Padleforbund etterutdanning innen parapadling.
Her deltar både trenere og aktivitetsledere, og i 2019 fullførte 16 personer etterutdanningen. De representerte 8 ulike klubber spredt over hele landet.

Parapadling vil ha fire hovedgrupper av deltakere: bevegelseshemmede, hørselshemmede, synshemmede og utviklingshemmede. Foto: Norges Padleforbund.

 

Vi i hjelper dere på vei!
Det rører seg allerede parapadling i mange av landets padleklubber, både i store og små klubber. Noen er inne i sitt første år, andre har hatt aktiviteten i flere år og har virkelig fått verdifull erfaring!
Vi i magasinet Padling og www.padlesiden.no vil gjerne formidle hvordan klubber i Norge driver parapadling, og har derfor vært på besøk i tre klubber:
Oslo Kajakklubb,
Havstril padleklubb i Austevoll,
og hos kajakkgruppen i Asker Skiklubb!

Du vil i de kommende ukene møte disse tre klubbene og høre hvordan deres opplegg er. Vår erfaring er at klubbene løser utfordringene litt ulikt, og at i de klubbene som tilbyr paraidrett, er det en ildsjel som får sakene i gang!
Bare til å glede seg til ny kunnskap om at små ting kan gjøre en stor forskjell for mange som aldri før har prøvet padling!

Er din klubb interessert?
Kontakt gjerne din lokale padleklubb for å høre om de har et eget opplegg for parapadling. Hvis ikke de har det, så kan det hende at forespørselen din sørger for at det blir. Norges Padleforbund har mulighet til å bistå klubber med støtte til instruktører, trenere og til kompetanseheving. Forbundet har også egne veiledere til disposisjon for dere som vil spesialisere dere på aktiviteter for parautøvere dersom klubben selv ikke innehar egne instruktører. Ta gjerne kontakt med martinlillehagen.hanssen@padling.no.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy