3499 Views

Hva har du under luken?

Luka legges på plass. Du er klar for en ny tur. Hva har du med deg? Turen skal jo være trivelig. En artikkel om pakking i kajakk for tur. Den stod på trykk i Padling 1.2008.

Mars 31, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Kajakken er liten, men kan romme mye bagasje. Det krever imidlertid at du har en nøye gjennomtenkt plan i pakkingen din. Kajakkens form, lukenes størrelse, vektfordeling, ting som krever omtanke. Hørt det før?

 

Ha det behagelig på tur? Ja takk! Om jeg skal på tur og bare har en ryggsekk til disposisjon får jeg problemer. Jeg har oppdaget livet som padler og fordelene det fører med seg. Kajakken er både stor og liten. En enkel liten slank farkost. Lasterom foran og bak. Du kan laste i cockpiten. Du kan feste ting på dekk. Lastekapasitet 200 liter plussminus. Max nyttelast 160 kg plussminus. Skal jeg ta det eller det? Jeg tar begge! Jeg storkoser meg.

 

Plass til mye

Det er skrevet mye om pakking av kajakker. Du har tatt imot tipsene. Pakkingen går greit. Du legger tunge ting på sin plass og passer på trimming av vekt. Du er fornøyd og har litt ekstra plass. Hva kan være kjekt å ha når teltet er satt opp. Teltet ja, la oss starte der. Vi har ligget nok i trange tunneltelt, la oss strekke litt på kroppen. Du velger lavvoen. En åpenbaring i teltliv. Hvor stort bør det være?

 

 

Det ser alltid litt kaotisk ut etter litt utpakking, men alt vil igjen forsvinne under kajakklukene. Foto: Lise Viken.

 

Vi er stort sett to på tur og en åttemanns lavvo er en fin størrelse. Til nød kan vi være tre. Der går grensen. Teltet krever litt plass men du finner alltids en brukende teltplass. Kvelden og mørket kommer. På med lyset. Opp av kajakken drar jeg et batteri, kobler til en lampe og vips så er mørket ikke noe problem. Kvelden er kjølig. Vi fyrer i primusen. Brensel har vi nok av. Eller skal vi fyre opp et bål? Litt grillmat har vi jo i kajakken. Du finner pølsene i den store boksen med mat, under pinnesiden eller potetene!   Til bålet kreves det ved. Øks eller sag?

 

Kvelden er på hell. På tide å legge seg. Liggeunderlaget, tykt og oppblåsbart, som er av den typen du klipser sammen til en stol, legges på feltsenga. En nytelse å ligge på. Feltsengen er dessuten fin å sitte på. Jeg plasserer bena på et stykke liggeunderlag. En meter med liggeunderlag er fint til dette. Av med skoene. Jeg setter radioen på «nattbordet» (et fotostativ påmontert et skjærebrett). Jeg trykker på sleep-funksjonen. Må klare å sovne før turkameraten, han snorker så fælt. Før jeg glir inn i drømmeland går tankene til garnet som vi har satt ut. Det går sikkert en diger breiflabb i det. Skal bli greier i morgen. Zzzzzz.

 

Tungt lastet

Går alt det nevnte ned i en kajakk? Ja, jeg får det meste med meg. Garnet er det turkameraten som har med. Jeg har jo teltet. Du må lage deg en plan eller et system på pakkingen din. Ting må tilpasses og legges på rett plass i kajakken. Det blir mye prøving av forskjellige pakkingsvarianter. Til slutt finner du en løsning. Er dere flere deles det på fellesutstyret. Lukenes størrelse har sitt å si for hva som går nedi.

 

 

Er kajakken din utstyrt med «hanskerom» er det en fin plass å plassere drikke, frukt, snacks og evt. noen skiver og litt pålegg. Foto: Stein Viken.

 

Turkameraten min legger feltsenga på dekk. Et eget batteri, seng, garn, nattbord, god mat og drikke og ekstra liggeunderlag. Alt er mulig om du bare prøver litt. Som med resten av utstyret må du se på dine behov før du putter det i kajakken. Du må også tenke sikkerhet i all galskapen. En fullastet kajakk med ting på dekk gjør sitt til at du ikke like lett kan manøvrere som før, for eksempel å ta rulla eller tømme kajakken for vann etter en velt, samt entre uten problemer. Du må tenke deg ekstra godt om før du legger ut på krevende padling. Bølger og vind blir tunge greier når kajakken ligger som en ubåt i overflatestilling.

 

Kvalitetsliv

Komfort på tur passer best med komfortpadling, sol og beskyttet farvann, samt lavt padletempo og fokus på kos. Vi i Norge kommer dårlig ut på lykkeligskalaen, steinrike som vi er. Sørg for kvalitetstid når du er på tur. Ikke det at alskens komfort er avgjørende for lykke. Det er søken på løsninger, se at kajakken flyter med alt du har med, prøving av ting og gleden over å knuse kameraten med noe nytt supersmart som får smilet frem. Gleden av å høre den uvitende gjesten i teltet si:

 

-En slik skal jeg også ha meg, den var smart.

 

 

En stor lavvo og gode brisker er luksus – og det kan fraktes med kajakk. Foto: Tore Njøten.

 

Her et eksempel fra en av våre turer der det bare glapp ut av meg:

-Jeg har kjøpt meg en ny smart stol.

 

Men hva er det jeg sier. Jeg skulle jo overraske Knut med den på turen. Nå er vi på tur og det er første overnatting. Jeg er spesielt fornøyd. Det var ikke mulig for Knut å skaffe seg en stol make til min. Var gått ut av produksjon. Verden er rettferdig. Men hevnens time er kommet. Med kjærlig hånd blåser Knut liv i et liggeunderlag type megatykt. Deretter trees det inn et trekk som klipses sammen til en stol i stressless kategorien. Fyttigrisen. Jeg er knust. Ubeskrivelig lykke for Knut.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy