5750 Views

Kanopadling i grenseland

Dalslands kanalsystemer og Haldenvassdraget skilles som kjent bare av landtangen mellom østre og vestre Otteid. Turen Töcksfors – Halden er derfor en fin mulighet. Denne artikkelen stod på trykk i Padling 1.2008. 

Mars 31, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Siden dette er en forholdsvis lang tur (ca. 80 kilometer) bør det brukes tid på planlegging. Turen kan gjennomføres på tre padledager, men da sliter man litt. Hvis barn skal være med, er nok en uke bedre. Det er en forutsetning med to biler, eller avtalt henting på Vanninga (badeplass ved Femsjøen). Det beste er å parkere en bil på Vanninga og så kjøre opp til Töcksfors sluse. Vis a vis Kvarnen cafe er det ukomplisert å sette ut kanoen.

 

Deretter er det grei padling ned i Foxen via den andre slusa på Töcksfors. Slusing koster 20 svenske kroner. Denne uhyrlige sum innkreves av en blid slusevokter med sjørøverskjegg.  Spennende og eksotisk i et slusekammer på hele fem meters fall.

 

 

 

Selv om det bare er to kilometer mellom vestre Otteid i Stora le og østre Otteid i Øymarksjøen er det best å trille på veien, selv om Skinnarbutjern kan padles.

 

 

Etter slusa er det rett ut i Foxen. Derfra er det ca. seks km til Vestra Fågelvik. Utrolig idyllisk badeplass ved kirken. Herfra og videre sydover kan vind by på problemer. Mange padlere engster seg med god grunn for store krysninger. På det bredeste kan Foxen være nesten fem km, med en gjennomsnittsbredde på denne strekningen på ca. to km. Det bør derfor taes værforbehold.

 

Det er mange fine leirplasser på denne strekningen. Mitt valg er Østre Getøen. Den vestre er ”Fågelskyddsområde” og det er dermed forbudt å gå i land der. Getøen er usjenert og ligger ca 700 meter fra fastlandet. Lite insekter og strålende badevann med et fint rundskue til alle kanter gjør denne øya til et interessant valg. Men her er det bare å bruke tid. Kanskje du finner ditt eget paradis. Etappen Töcksfors – Getøen er sammenlagt ca 17 km. I motvind er dette nok for en dag.

 

Stora Le

På grunn av vinden lønner det seg å starte tidlig eller alternativt padle sent på kvelden. Turen videre går forbi flere idylliske øyer og krysser riksgrensen ved Trolløen. Herfra anbefales å padle nordover i Stora Le langs østsiden, forbi Skromleholmene. Vinden er som regel her til padlernes fordel, da fremherskende vindretning stort sett er fra syd – syd vest eller syd øst. Problemet kan være hensynsløse småbåtførere og mye småbåttrafikk. Fra Getøen er det ca 15 km til Østre Otteid. Her taes kanoen opp på slippen i båthavna. Kanotralle er påkrevet.

 

 

På store vann er kajakken å foretrekke fremfor kanoen. Men med varierende antall deltakere på tur, lar det seg ofte kombinere på beste vis. Likevel best for lagånden å padle bakerst hvis du padler kajakk.

 

Jeg anbefaler å trille på veien til Vestre Otteid. Skinnarbutjern kan padles, men utsett og opptrekk tar for lang tid og er plundrete. Etter ca 2,4 km på vei kan kanoen settes ut ved Vestre Otteid. Følg bebyggelsen nordover og vær oppmerksom på stien ned til den gamle tømmerkjeratten. Stien kan være vanskelig å oppdage, så se etter åpning i autovernet langs veien, på venstre side mot Ørje.. Bratt ned til Øymarksjøen.

 

Øymarksjøen.

Det er mellom åtte og ni km ned til Strømsfoss. Mange synes nok det holder for en dag og stopper før. Da er det flere fine leirplasser på vestsiden av halvøya Ballen. Særlig en fin sandtange med badestrand på både syd og nordsiden kan anbefales. I Strømsfoss kan kanoer sluses, hvis man ikke foretrekker å bære. En stopp i Strømsfoss bør uansett gjøres. Stedet er av private krefter restaurert og har en særegen atmosfære og karakter. Byggeskikk og fargevalg er spesielt bra ivaretatt. I den gamle mølla er det kunstgalleri. Det kan provianteres på Holt Landhandleri.

 

Aremarksjøen.

Videre er det syv km grei padling fra Strømsfoss til Aremark kirke. Det finnes flere fine leirplasser både på sydsiden av Fangeøya og Riveøya. Dessuten finnes en hellekistegrav på Søndre Fange gård. Flott kulturlandskap. Jeg anbefaler en stopp for is og brus på Kirkeng camping. Fin plass å bade og samle krefter til langstrekket ned mot Brekke sluse. Fra Aremark kirke til utløpet av Aremarksjøen ned Tordivelen er det ca. fire km. Her kan småbåttrafikken være slitsom.

 

Aspern

Det er mange fine leirplasser i Aspern. På Dødhaug finnes en bygdeborg.  Det kan være slitsomt i varmen å komme seg opp der, men en fin utsikt og et spennende perspektiv på historien, gjør bryet verdt hvis du har tid. Fra Tordivelen gjennom Aspern er det ca. ti km. Grei padling, men det kan være vanskelig ved mye vind.

 

Hølen – Stenselva – Brekke.

Flott strekning, ca. seks km fra utløpet av Aspern til Brekke. Gjør en stopp ved Krappeto gamle sluse, som ligger under vann etter moderniseringen av Brekke. Vakker bebyggelse. Stenselva oppleves ved liten vannføring bare som nok en sjø. Er du sliten ser du nesten ikke hvor fint det er. Brekke gjør et voldsomt inntrykk. Nord- Europas høyeste sluse er et stolt minnesmerke over vår industrihistorie og et eksempel på visjonære menneskers evne til å tøyle naturkreftene til fremgang og vinning for samfunnet. Her må du bestille slusing på forhånd. Sikkert flott, men jeg syns det var like greit å trille forbi.

 

 

 

Getöen syd i Foxen er et godt valg ved godvær. Men, det kan blåse fryktelig i denne enorme sjøen. Mange padlere frykter med rette krysninger der sjøen er på sitt bredeste – 5 kilometer!

 

 

Ut Stenselva etter Brekke er et svært idyllisk parti, som minner ikke så lite om elver på helt andre breddegrader, i all sin frodighet. Det er ca. seks km fra Brekke til Vanninga hvor turen avsluttes med opptrekk av kanoen på badestranden.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy