Med padling på timeplanen

Med padling på timeplanen

Hva med å padle i stedet for å sitte på skolebenken? Ved WCKA kan du ta «high school» mens du padler elv. I tillegg opplever du eksotiske steder og møter fremmede kulturer.


Tom Arne Brandvold tok et hvileår fra videregående i Trondheim. Som første nordmann var han elev ved World Class Kayak Academy (WCKA) våren 2017. Skolen holder til i staten Washington i USA. Men hvert semester reiser elevene til et mer fjerntliggende sted der de padler elver og blir kjent med den lokale kulturen. Sist høst var de i Nepal. I våres var de i Ecuador.

 

Ecuador

Skolen gir fullverdig high school-undervisning. Men det er padlingen som trekker søkere fra hele verden. I Tom Arnes klasse var det elever fra sju ulike nasjoner. At elevene raskt blir bedre padlere, kan Tom Arne bekrefte. -Da vi kom til Ecuador, padlet vi elven Cosanga. Jeg kjente meg stresset og følte ikke at jeg helt fikk det til. Så padlet vi andre elver i to uker før vi kom tilbake til Cosanga. Da merket jeg tydelig forskjell. Jeg kjente meg tryggere og mestret padlingen i de vanskelige partiene mye bedre, sier han.

Tom Arne mener elvepadling er en sport som passer for alle, uansett alder. Det byr på spenning, gode venner og spektakulære naturopplevelser. Men dessverre går det ikke å søke seg til WCKA som nybegynner. Tom Arne hadde padlet i Trondheim kajakklubb i fem år før han dro til USA. Skolen krever at man har en trygg rulle på begge sider, kan surfe, sidesurfe og mestre bakevjer. Billig er det heller ikke. Sytten tusen fem hundre dollar er prisen pr. semester. Men det er mulig å søke stipend. Elevene kan ta alle de tre high schoolårene ved WCKA eller bare gå der et eller to semester. Skolen arrangerer også sommerkurs i Ottawa-elven.

 

Læring for livet

I tillegg til elvepadlingen og skolefagene, er det harde treningsøkter på land hver morgen. Skolens mål er å gi elevene mulighet til å utvikle seg til den beste utgaven av seg selv, en privilegium de mener ikke mange får i livet. Lederskap, samarbeid, risikovurdering, å sette seg mål og å bygge opp selvtilliten, er bare noen av stikkordene for skolen Kulturforståelse er også viktig. Under utenlandsreisene blir elevene ikke bare kjent med flotte padleelver. Skolen velger enkle overnattingssteder, der elevene må klare seg uten all den hjemlige komforten. De kommer i tett kontakt med lokalbefolkningen.

Skolen ønsker at elvene ikke skal reise som vanlige turister, men i størst mulig grad gli inn blant lokalbefolkningen og gi noe tilbake ved å være god forbilder og delta i praktisk arbeid. I Ecuador fikk Tom Arne god bruk for spansken sin, som han hadde som valgfag på videregående. Men også uten å kunne det lokale språket, er det mulig å kommunisere og bli kjent på tvers av kulturer. Vil du vite mer om WCKA, se www.worldclassacademy. com eller sjekk Facebook-siden til skolen.

  • Categories: Artikler