2423 Views

På teknikkurs med liv og lyst

Det er herlig å være på kurs når man merker at læreren nyter det hun skal lære bort. En mer entusiastisk instruktør enn Bente Solberg fra Bergen skal man lete lenge etter.

Februar 02, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Alle demonstrasjoner skjedde med liv og lyst, og med et smil rundt munnen. Når utstrålingen er slik får man lyst til yte sitt aller beste, noe deltakerne på et av vårens teknikkurs i aller høyeste grad gjorde.

 

Noen av deltakerne flyttet grenser de selv hadde opparbeidet seg, mens alle forlot Langøy på Sotra med langt bedre, tekniske ferdigheter. Det var forskjellig nivå på deltakerne på kurset. Noen var vant til storhavet og bølger og å takle de fleste forhold, mens andre, som meg, for det mest har holdt seg på flatt vann med havkajakk, og unngått å padle i mye sjø og eksponerte forhold. Men felles for alle var at de hadde deltatt på NPF sitt grunnkurs, eller tilsvarende.

 

 

Bente Solberg er en dyktig instruktør, som også lærte deltakerne på teknikkkurset at det også er viktig med lek og moro når man er på sjøen i en kajakk.

 

Et kurs som dette går over to dager og er på til sammen 16 timer. Dette er også andre del i NPF sin utdanningsstige. Etter fullført teknikkurs og en periode med mye padling og perfeksjonering av ferdighetene, kan man gå videre på aktivitetslederkurs og bli kvalifisert som instruktør, og instruere på nybegynnerkurs, eller grunnkurs som det også blir kalt. Ut fra signaler fra noen av deltakerne på teknikkurset som ble avholdt i regi av God Tur på symposiet på Sotra første helgen i juni, tyder mye på at vi får se enkelte fra kurset som ferdig utdannede instruktører om et år eller to.

 

 

Svein Erik Schaathun Hagen begynner å få tak på styreteknikken med årebladet stikkende ned ved baugen.

 

Det er mye teori på første dag av et slikt kurs, men ikke mer enn at man får litt tid til å øve på det man lærer. Bente Solberg startet runden på land med en kort introduksjon i holding og bruk av åre. Så var det tid for å komme seg i kajakken og starte med riktig bruk av fremdriftstak. Her var det nok mange med lang padleerfaring (inkludert meg selv) som hadde lært seg noen unoter det tar tid å skrelle bort. Men det hjelper å bli korrigert med jevne og ujevne mellomrom, og etter fullført kurs tror jeg takene sitter, i alle fall i hodet.

 

Og det at det blir sittende i hodet er nok kanskje det viktigste på et kurs om dette. For det blir mye læring i løpet av et intensivt kurs. Den virkelige øvingen for å bli god i det man har lært, skjer når man fortsetter padlingen etter kurset. Men vi fikk i alle fall trent mye på kanting. Bruk av ror er ikke tillatt og heller ingen vits i når ulike svingteknikker skal innøves. Og det jeg har lært i løpet av et grunnkurs og teknikkurs, med endel padling uten ror mellom kursene, er at ror strengt tatt ikke er nødvendig. Skegg er tilstrekkelig for de aller fleste.

 

 

Redning med innlagt slep.

 

Vi lærte mange nyttige styretak med åren stikkende i sjøen bak padleren og bladet vridd i den ene eller andre retningen, og ikke minst mange effektive styringsteknikker med årebladet stikkende i sjøen en godt stykke foran padleren. Sideveis forflytning i både i fart og stille, sculling, sveipetak, støttetak og ulike redningsteknikker er også obligatorisk på kurs som dette.

 

 

Bente Solberg viser hvordan karabinkroken med slepetauet festes. Det er viktig at åpningen på kroken vender oppover når den hektes på linen i kajakken.

 

Den mest utfordrende av alle øvelsene var den som ble utprøvd søndag ettermiddag i frisk nordavind, og med litt sjø. Vi ble delt opp i to grupper med fire padlere i hver. I hver gruppe måtte alle deltakerne gjennom velt, redning og slep. Den som var i gang med å redde personen og kajakken som lå veltet, fikk en line festet i baugen av en tredje padler, for å holde alle borte fra brott og båer. Fjerdefunksjon var observasjon. Man merker fort at det som synes enkelt på stille sjø er noe ganske annet i frisk vind og bølger. Jeg tror de fleste synes denne øvelsen var svært lærerik, som hele kurset var det.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy