4763 Views

Prosjekt kajakknaust

I forbindelse med flytting til en annen side av byen enn der vi hadde kajakkene våre, kom tanken om å bygge noe å oppbevare dem i opp. Jeg sjekket litt rundt på nettet og kontaktet redaktøren av padling for å høre om han hadde hørt om noen som hadde bygget en type kajakkgarasje eller kajakknaust. Det hadde han ikke, men han var interessert i å høre hvordan det gikk hvis jeg kom i gang med prosjektet.

August 06, 2012
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Dette, og det å slippe å reise 20 minutter for å hente kajakkene, var inspirasjon god nok til at jeg bestemte meg for å begynne å bygge. Siden jeg aldri har vært spesielt god til å tegne ble ikke tegningen noe å vise frem. Den viste i grunnen bare målene jeg måtte ha. De fleste kajakker er jo ca 5,20 m lange, og de som er av interesse for meg er ikke over 60 cm brede. Siden vi har to, en Prijon Marlin og en Seayak, måtte det være plass til begge. Og det å ha dem over hverandre virket lurest.

 

 

Startfasen.

 

Startet med ramme i bunn

For å være litt fremtidsrettet ble det prosjektert med 5,45m innvendig lengde og 60 cm innvendig bredde. Høyden innvendig måtte være 80 cm på det laveste. Siden hagen er utformet slik at det er hekk og vegg på hver sin side av naustet, og gjerde mot naboen bak, måtte jeg ha åpning på langsiden eller på toppen. Mer om det senere.

 

Jeg fant ut at det enkleste ville være å starte med en ramme i bunn og bygge veggene som moduler som jeg kunne sette oppå rammen. På den måten ville ikke husveggen og gjerdet bli for mye i veien. Våren begynte med ganske bra vær, og da er det jo som alle padlere vet artigere å padle enn å grave opp hekk og Jasmin. Så det ble litt padling før jeg begynte gravingen.

 

 

Kajakkene er på plass i sitt nye naust.

 

Galvaniserte jordspyd

Etter å ha gravd meg ned og jevnet ut ble det kjøpt inn seks galvaniserte jordspyd, ett til hvert hjørne og to på midten. Så ble rammen i bunn laget og vatret sånn at jeg ikke skulle komme skjevt ut fra starten. Til rammen ble det brukt 48×98 mm impregnert konstruksjonsvirke, siden konstruksjonen skulle gå helt ned til bakken. Jordspydene i hjørnene var til 98×98 med mer, og det ble benyttet virke med mål 48×48 mm for å holde sideveggene og bakveggen på plass.

 

Jeg var lenge i stuss på hvordan jeg skulle få kajakkene ut av naustet. Skulle jeg lage et lokk på toppen slik at det ble en slags boks eller skulle jeg ha dører på langsiden? Etter gode innspill fra min onkel kom jeg frem til at dører på siden ville være det som gjorde det enklest å få båtene ut, særlig hvis jeg bare skulle ha ut en.

 

Brukte OSB plater

Før jeg begynte med dørene bygget jeg ferdig alt det andre. Bakveggen fikk en høyde på 90 cm for å få litt fall på taket. Frontveggen fikk en høyde på 80 cm. Det ble lagt en bjelke tvers over hele fronten slik at taket skulle ha noe å støtte seg på før taket ble lagt. Til taket benyttet jeg to plater av type OSB, som det ble lagt takpapp på. Det var vanskelig å få konstruksjonsvirke som var så langt at det holdt hele lengden, så det måtte skjøtes med en kloss for å få det bra. Vinkeljern hjalp godt, og det ble ikke mer sig enn ca 2,5 cm på midten. Til kledning ble det benyttet dobbelfals på 19×148 mm og alt ble beiset ferdig med to strøk før veggene ble satt på plass.

 

 

Et funskjonelt kajakknaust, og ikke særlig prangende.

 

Dørkonstruksjonen var det som endte opp med å ta lengst tid. Å ha kun to dører ville for meg være vanskelig siden roten fra et gammel tre ville stå i veien for den ene døren. I tillegg antok jeg at dørene ville bli for tunge, samt at noe måtte støtte opp på midten for i det hele tatt å få dørene igjen. Jeg endte opp med to dører på 190 cm som var festet i endeveggene, og to smalere som slo motsatt vei og som var festet på en 48×98 bjelke som ble kilt på plass på midten. Tanken var å lage noe som gjorde at denne kom i rett posisjon hver gang den skulle settes på plass, slik at jeg ikke behøvde å prøve meg frem.

 

Lærte av egne feil

Jeg lærte en del om å ta høyde for egne feilberegninger da de dørene skulle på plass, så det var greit at jeg hadde brukt skruer for å feste kledningen. For å minske siget i taket har jeg fått tak i et par kraftige knekter som jeg tenker å montere når våren kommer. Innvendig har det blitt god plass til kajakkene samt årer, tralle og litt annet utstyr. Gulv har jeg ikke laget enda, men det er mye som tyder på at det blir OSB-plater som blir brukt til det også. Det er ikke slik at det er tvingende nødvendig å legge noe gulv, men jeg tenker at det kan være greit å ha noe som gjør at utstyret ikke kommer rett ned på bakken under.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy