Smøla padlemaraton

Smøla padlemaraton

I august i fjor ble Smøla padlemaraton offisielt arrangert for første gang. Det ble konkurrert i halv- og helmaraton, og 50 deltagere stilte til start. Den yngste var 11, og den eldste 76 år. Arrangementet var en folkefest, og hele øya stilte opp på dugnaden.


START MARATON: Klokken er 07, og det er klart for start av maraton. Legg merke til
Joseph og Kristine som er klare til å hoppe i vannet ute til høyre i bildet.

 

Vi er veldig fornøyd med arrangementet, og kan allerede nå slå fast at det blir Smøla padlemaraton neste år også, sier Anders Hermstad – primus motor for arrangementet. Smøla er et fantastisk øyrike litt nord for Kristiansund, og er kanskje mest kjent for sin store vindmøllepark. Men i år var det ingen vind under arrangementet – og padlerne fikk en fin tur i et vakkert landskap. Noen strekninger kan være utsatt for bølger, og det var gjort et stort forarbeid for å ivareta sikkerheten. Mange båter stilte, og alle deltagerne hadde GPStracking. Begge deler gjorde at sikkerheten ble godt ivaretatt.

 

The splash

NORGESMESTER: Mildrid Flø.

Alle konkurranser har sitt kjennemerke. Ved siden av gedigen dugnadsinnsats og fantastisk natur – så var «thesplash» en veldig kreativ måte å starte løpet på. Nyinnflyttet smølaværing, (fra Kenya) Joseph BiranuMamo, startet nemlig deltagerne ved å hoppe i vannet. Kenya er jo ingen sjøfartsnasjon, så han fikk hjelp og psykisk støtte av Kristine Hermstad. Da disse tok vannflaten gikk starten! De bidro på denne måten til mye godt humør, og til at Smøla Padlemaraton har noe ingen andre kan etterligne!

GPS-sendere på alle deltagere åpner for mange muligheter. Det ene er sikkerheten – da alle til enhver tid kan se hvor padlerne befinner seg (se bildet). Publikum får også mulighet til å følge med i sanntid, og kunne trekke mot målområdet når neste deltager nærmet seg.På helmaraton var det også ganske krevende navigering i siste del av løypa. Under banketten ble sporet GPS-senderne la i kartet spilt av i 60 ganger hastighet. Da var det utrolig morsomt å se på rutevalgene, og hvor folk hadde rastet og gjort andre nødvendige ærend. Hermstad fortalte til Padling at det neste år også kan bli premie til den padleren som finner korteste veien gjennom løypa.

 

RULLEWORKSHOP: Både lørdag og søndag var det rulleworkshop med Eldrid Flø, nybakt norgesmester i grønlandsrulle.

 

HALVMARATON: Starplasket har akkurat gått, og halvmaraton er i gang.

 

STARTPAR: Joseph BiranuMamo fra Kenya og Kristine Hermstad sto for starten i Smøla padlemaraton. Joseph gikk bare under tilnavnet “The Splash”.

 

HALVVEIS: Vinneren av halvmaraton, Helge Rønnes, i godt driv.

 

GOD SIKKERHET: Underveis i løypa var det både båter som kontrollpunkter og båter i
fart. I tillegg var trackingen av deltagerne en del av sikkerhetsopplegget.

 

SNARVEI: Johan Christian tar sjansen på å skli gjennom tangen, mens de som hadde fast ror på surfski måtte bære. Store tidevannsforskjeller skaper utfordringer underveis!

 

FRA FÅVANG: Marianne og Rolf Toftstuen kom fra Fåvang for å delta i Smøla Padlemaraton. Her har de akkurat krysset målstreken.

 

GOD STEMNING: Asbjørn Solberg og skotten Chris Volley knivet om andreplassen i halvmaratonklassen. Asbjørn ble til slutt for sterk for skotten, som tok det med godt humør.

 

Fornøyde

Ekteparet Marianne og Rolf Toftstuen hadde tatt veien helt fra Fåvang for å delta i Smøla Padlemaraton. De fant info om arrangementet da de googlet på Veidholmen og Smøla. Da det passet med ferien, så tok de turen. – Vi kunne jo bare satt oss ned med fjernkontrollen for å se på TV, sier Rolf. Men i 2007 gikk vi til anskaffelse av kajakker, og siden da har det blitt veldig mye padling. Vi vil gjerne komme igjen neste år også. Dette var et flott arrangement.

GPS-TRACKING: Publikum kunne følge padlernes rutevalg live under konkurransen. Dette er både publikumsvennlig og bra for sikkerheten.

 

Rulleworkshop

Da alle deltagerne var kommet i mål, hold nybakt norgesmester Mildrid Flø et rulleshow i målområdet, før hun tok med seg en gruppe for å lære dem å rulle også. Anders Tangvik ville gjerne også vært med, men kom i mål på helmaraton syv minutter før kursstart. – Det får bli til neste år, sa han blid og sliten. Nå vil jeg bare slappe av, og kanskje se litt på. Dagen etter var det ny rulleworkshop, og mange fikk seg noen aha-opplevelser. Mildrid hadde nyttige triks til både unge og gamle.

 

Resultater

Maratonklassen ble vunnet av Johan Christian Loennechen og Torill Ringsø. Her var det medhenholdsvis åtte og to deltagere. I halvmaraton var det Helge Rønnes og Cicilie Sørstrand som vant. Her var det med 13 deltagere i herreklassen og fem i dameklassen. I turklassen deltok det over 20. Til sammen var det 50 padlere med i Smøla padlemaraton i 2016, og det blir sannsynligvis flere neste år.

 

Alle resultater finner du her:

http://view.smarttracker.no/ web/event/result/2922252
Nettside:
http://padlemaraton.com/

Her vil du finne dato for neste års padlemaraton på Smøla. De har også egen Facebookside:
https://www.facebook.com/padlemaraton/

 

 

LES OGSÅ: Smøla Padlemaraton for første gang

 

  • Categories: Artikler