2466 Views

Stavanger kajakklubb – Ny satsing i vest

Stavanger kajakklubb er en av landets største klubber, med ca 1200 medlemmer. Medlemmene i sørvest har i mange år vært aktive på sjøen, med nær tilgang til et fantastisk men kanskje ikke så godt kjent padleområde i Ryfylkes skjærgård.

April 10, 2012
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Med så mange medlemmer er det ikke til å unngå at klubben drives av en ganske liten hard kjerne, mens det er mange som er innom først og fremst for å delta på et av de populære kursene som arrangeres av klubben.

 

Nå satses det på å gjøre et løft i sørvest, og klubben har store ambisjoner om å øke aktiviteten på sjøen, aktivisere flere ungdommer og holde enda flere kurs. Etter mange år med drift av klubben gjennom stor dugnadsinnsats er det nå satt i gang en prosess for å ansette en daglig leder. Tanken er at en ansatt skal ta seg av de mange administrative og praktiske oppgavene som må utføres for å holde hjulene i sving.

 

-Jeg tror vi er kommet til et punkt der vi ikke klarer å utvikle klubben videre bare med frivillige krefter, slitasjen på de frivillige blir bare for stor, sier styreleder Preben Falck.

 

 

Bilde fra en tur ut fra klubbhuset, fra det nære padleområdet rundt Buøyene. Foto: Marit K. Nilsen.

 

Ved å få en administrativt ansatt som kan bistå frivillige instruktører og turledere håper han på å kunne utvide aktivitetstilbudet til dagens medlemmer, samtidig som det gjøres et løft for å videreutvikle tilbudet til barn og ungdom. Etterspørselen etter kurs og andre aktiviteter er svært stor, utfordringen for klubben er å finne ressursene til å kunne levere alle de aktivitetene som klubbens medlemmer ønsker seg.

 

Blant de mange oppgavene en daglig leder skal ta fatt på, er klubbens mangeårige drøm om et skikkelig klubbhus. I dag drives klubben ut fra kummerlige og saneringsmodne lokaler i Bjergsted, lokaler som kan blir ombygd til hotell om ikke så lenge og dermed gjør klubbens havpadlere husløse. Kjell Hauge, som sitter i huskomiteen og som har jobbet med klubbhusplanene i årevis, er oppgitt, men likevel optimist.

 

 

Bilde fra en klubbtur på Lysefjorden. Dette er en årlig, tradisjonell tur som klubben har kjørt i en årrekke. Foto: Marit K. Nilsen.

 

-Vi trodde vi var i ferd med å få en løsning etter at kommunen vedtok å tildele oss en tomt. Den ligger ved det beste utgangspunktet for padleturer i hele kommunen, Lundsvågen på Hundvåg. Dette prosjektet har nå grunnstøtt på et skjær av kommunalt byråkrati i forbindelse med omregulering av tomten. Om vi kommer videre med dette er usikkert, og vil i beste fall ta tid, sier Kjell.

 

En annen av klubbens ivrige havpadlere er Marit Karin Nilsen. Hun er opptatt av å få rekruttert flere turledere, slik at klubben kan tilby enda flere turer i lokalområdet, for både nybegynnere på flatt hav og for ivrige rockhoppere. Etter at en lokal turarrangør ble holdt ansvarlig for en ulykke for noen år siden, har mange i padlemiljøet vegret seg for å påta seg ansvar for organiserte turer.

 

 

Idylisk tur i regi av Stavanger kajakklubb. Foto: Marit K. Nilsen.

 

-Folk setter seg i bilen og tar med passasjerer til tross for at de vet at de kan bli holdt ansvarlig dersom noe skulle gå galt. Slik er det innen alle områder i samfunnet. Å være turleder innebærer et ansvar, men ikke noe mer enn det man ellers kan bli møtt med dersom man skulle opptre uaktsomt, sier Marit. Hun understreker samtidig at klubben nå jobber med å få oppdaterte og bedre rutiner som skal sikre at all padling i klubbens regi skjer innen trygge rammer.

 

Til sommeren vil Stavangerpadlerne arrangere sin første padlesamling, på det nedlagte forsvarsanlegget på Fjøløy. Herfra er det kort vei til det beste Ryfylke har å by på, så det kan være en god anledning for Padling sine lesere til å gjøre seg kjent med et område som kanskje ikke er kjent av så mange.

 

Bygg en bølge

 

Elvepadlerne i Stavangerområdet har mange fine muligheter i elvene i distriktet. De har ulike typer elver å leke seg i, men mangler en stabil og god valse eller bølge som duger til freestyle-padling.

 

Etter å ha reist litt rund og sett hvor moro andre klubber har det med lokale lekebølger, har Stavangerpadlerne funnet ut at eneste måten å få dette til her, er å ta fatt og bygge en bølge selv. Dette er sikkert en vill idé som høres ut som den har kommet opp på et sent nachspiel, men i det store utland er faktisk dette ganske vanlig. De fleste freestylekonkurranser avholdes på bølger som er bygget kunstig, eller til og med helt kunstige elver. Også her til lands arbeides med slike prosjekter i Kongsberg og Hønefoss. Etter å ha vurdert diverse alternativer, har Stavanger kajakklubb nå kastet øynene på en lav betongdam/terskel i Figgjoelva, like ved Kongeparken på Ålgård.

 

 

Mange i klubben er interessert i elv og bølger, og målet er å få laget en kunstig bølge. Foto: Preben Falck.

 

-Dette håper vi kan være det som trengs for å få fart på freestyle/elvepadlemiljø i Rogaland. Men vi tenker også på andre, og planlegger å bygge slik at brettsurfere kan ha glede av anlegget, og at det kan bli en morsom badeplass på lite vann om sommeren, sier initiativtaker Preben Falck.

 

I disse dager venter klubben på de første tegningene fra en bølgedesigner i Østerrike. Deretter gjenstår et omfattende arbeid med offentlig godkjenning, finansiering og bygging, før klubben håper at en bølge kan stå klar til høsten 2013.

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy