2659 Views

Varmmat og dessert til padleturen

Padletur uten matpause er ikke en skikkelig padletur, etter mitt syn. Og er jeg først på tur med padlevenner, så forventer jeg at vi tar oss tid til å finne frem stormkjøkkenet og diske sammen noe digg.

Mai 23, 2016
Dersom du vet at dere har god tid til å tilberede maten mens dere er på tur, så kan du ta med røra i en tett beholder, og så steke omeletten på stormkjøkkenet. Ferskere og bedre blir det jo ikke.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Og hva er digg? Det kan jo egentlig være hva som helst – men det bør absolutt være varmmat, eventuelt også kaffe og dessert etterpå.

En fyldig omelett, en indisk kylling-variant og deilig sunnmørsk svele er de hete tipsene du får servert i denne artikkelen. Det som er fint med disse rettene er at de raskt blir serveringsklare når du er ute på tur – såfremt du har tid til å gjøre litt forarbeid hjemme, før du treffer padlekompisene dine. Når det gjelder tilbehør som nudler og brokkoli, som bare trengs å trekke noen få minutter, velger du selv hvorvidt det er fornuftig å gjøre forarbeid, eller at du gjør dette «on location», der rastepausen tas.

Har dere flere gassbrennere og kasseroller, samt tilstrekkelig med tid disponibelt til å gjøre alt sammen der og da, så blir hele måltidet i større grad en ferskvare. Selv synes jeg det er en klar fordel å slippe å ta med et helt arsenal av ulike krydder, kasseroller – det blir jo alltids nok av ting å ta med seg i kajakken. Fremgangsmåte på tilberedning som følger disse oppskriftene er derfor basert på at dere er på dagstur, og at det skal være kjapt og enkelt å tilberede et smakfullt måltid.

1

Fellesmåltid med deilig varmmat og annet snadder er i høyeste grad med på å påvirke totalopplevelsen av padleturen. Tar du ansvar for maten, og lykkes, så kan du fort bli turfølgets store helt eller heltinne.

Omelett

Følgende oppskrift gir omelett som pålegg til fem brødblingser. Tre egg, 100 gram oppkuttet gulost, 3 dl lettrømme, 50 gram oppkuttet purreløk, en spiseskje middels sterk tacosaus (eller tomatpuré), 50 gram oppkuttet kokt skinke, 50 gram oppkuttet chorizopølse. Alt dette røres godt sammen før det helles over på en noenlunde varm stekepanne, som du gir en skvett med raps- eller solsikkeolje i forkant – slik at omeletten ikke brenner seg så lett.

Bruk middels varme og lokk over de første 15 – 20 minuttene. Mot slutten av steketiden, når du ser at omeletten begynner å bli fast i formen, tar du av lokket; nå kan du gjerne legge på litt ruccola, noen ringer av purreløken og oppskårede cherrytomatbåter, dersom du har dette i kjøleskapet; skiver fra «vanlige» tomater funker selvsagt greit, det også. Grunnen til at kuttede tomater ikke legges i røren, er at den da kan bli vassen, og du får ikke den konsistensen på omeletten som du ønsker ved servering.

2a

Omeletten er ferdig stekt. Om du har tid til det, så la den gjerne kjølne noen minutter før du skjærer stykker og pakker porsjonene inn i aluminiumsfolie. Disse bør uansett varmes opp før servering.

Tacosaus gjør underverk

Krydder som trengs i røren er salt, sitronpepper og timian – et dryss av hver direkte i røren. Et ørlite dryss chilipepper i denne kan være bra, men en omelett skal ikke være for sterkt krydret. Spiseskjeen med tacosaus gir uansett et deilig, syrlig bidrag – som gjør underverk for smaksopplevelsen. Når omeletten er ferdig stekt porsjonspakkes denne i fem deler (jf. fem brødblingser).

Bruk dobbelt lag med aluminiumsfolie, slik at innholdet i porsjonspakkene ikke blir svidd dersom dere skulle foreta en rask oppvarming på stormkjøkkenet (eller engangsgrillen). Når oppvarmingen er gjort, brettes hver omelettporsjon ut av sine respektive foliepakker og rett ned på brødblingsene. Du ville neppe gjort dette i et finere selskap hjemme i stua, men det er veldig praktisk når man er ute på en eller annen holme, og det garanteres at du blir dagens helt – for dette kommer til å smake helt nydelig.

4b

Ofte er det smart å gjøre unna grovarbeidet hjemme. Bildet viser kyllingfilêt i indisk-krydret saus med nudler og brokkoli. Dette pakkes i aluminiumsfolie og varmes opp med det du har for hånden – gassbrenner, stormkjøkken eller engangsgrill.

Indisk kylling

For fem voksne karer trenger du 750 gram kyllingfilêt, 6 dl chilisaus, 4 dl kokosnøttmelk, 1 stor brokkoli, 250 gram eggnudler, en pakke nanbrød, samt stekeolje og krydder. Kyllingfilétene skjæres i passe terningbiter og stekes noen minutter i olje; deretter tilsetter du chilisaus og kokosnøttolje, som må røres inn til en jevn og fin blanding. Eggnudler og brokkoli trekkes i kjele, helst hver for seg.

Kyllingfilét, saus, brokkoli og nudler porsjonspakkes så i aluminiumsfolie, slik at de lett kan varmes opp på stormkjøkken eller en engangsgrill – det kan være smart å ta med begge deler. Hvordan du pakker dette i porsjoner er opp til deg selv. Alt kan i prinsippet blandes ferdig i hver av porsjonspakkene, men for smaken og konsistensens skyld kan det lønne seg å holde både nudler og brokkoli adskilt fra kyllingsausen.

Mild madras curry

Den beste smaken på kyllingsaus får vi ved å bruke krydder fra indiske krydderprodusenter, men disse krydderne får du neppe kjøpt i butikkene til de største norske dagligvarekjedene. Stikk heller innom en lokal innvandrerbutikk og spør etter karri (min favoritt er «mild madras curry»), koriander, cumin, garam masala og tikka masala – alle disse kryddervariantene får du som finmalt krydderpulver.

Når du tar en liten klype fra hver av disse fem krydderpulverne i kombinasjon med søt chilisaus på flaske – eksempelvis fra produsenten Santa Maria, som er lett tilgjengelig i mange norske dagligvarebutikker – får du en veldig fint sammensatt, nyansert smak. Og det kommer garantert til å smake indisk, selv om en indisk mesterkokk trolig ville tilberedt dette noe annerledes. Konsistensen på sausen bestemmer du selv, men det er ikke praktisk at den blir for tynn. Rør gjerne litt maizenna-jevningspulver inn i kokosnøttmelken, før denne blandes med chilisausen – om du ønsker en litt fyldig kyllingsaus.

Et lite lad av ferdigstekte sveler. Også disse kan med fordel pakkes i aluminiumsfolie og varmes opp på engangsgrillen. Husk at det kan være lurt med flere lag folie – dette gjelder særlig dersom maten skulle bli varmet over en flammende grill, som jo bør unngås. Et lite lad av ferdigstekte sveler. Også disse kan med fordel pakkes i aluminiumsfolie og varmes opp på engangsgrillen. Husk at det kan være lurt med flere lag folie – dette gjelder særlig dersom maten skulle bli varmet over en flammende grill, som jo bør unngås.

 

Svele på sunnmørsk vis

Følgende sveleoppskrift gir tilnærmet samme kvalitet som de svelene som selges om bord i fergene som går skytteltrafikk i de mange fjordene på Nordvestlandet. Svelene deres sies å være uovertrufne i kvalitet. Suksessfaktoren bak et vellykket resultat når det kommer til smak og konsistens på svele, er forholdet mellom de ulike ingrediensene, så her er det en fordel å være nøyaktig ved oppmåling av mengden av disse. Er dere fem personer og dere trenger tre–fire sveler på hver, så har du rett mengde her:

5 egg, halvannen kopp sukker, 1 liter kulturmelk, 1 liter hvetemel, 1 teskje natron, 1 teskje hornsalt og 75 gram smeltet margarin – som helles til slutt. Visp og rør godt om, slik at du får en jevn og fin blanding, fri for klumper. Det kan også være smart å ha litt margarin til å smøre takka med, som for øvrig bør ha en ganske høy temperatur for at stekeprosessen skal bli vellykket. Her må du passe på, slik at du snur svelene før de blir brent.

Svele er nydelig i seg selv, men også fantastisk med brunost, sukker eller rørt bringebær- eller jordbærsyltetøy. Dette kan fint fungere som dessert til kaffen.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy