3696 Views

Vi bygger kano – del 2

Vi begynner med bordlegging straks spantene er på plass på formen. Man kan bruke gran eller furu til bordlegging, men også lind eller annet mykt lauvtre. I dette tilfellet bruker vi gran – rundt fem meter lange bord med lite kvist, som er skjært opp i bord som måler 45 x 4 millimeter. Innsiden av bordet er høvlet glatt.

November 11, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

 

Man begynner med ett bord på midten av formen. Det skal ha full bredde på midten, og smales av mot endene ned til ca. 2 cm. bredde. De øvrige bordene skal også smales mot endene, da omkretsen av skroget er størst rundt midten, og mindre mot endene. Dette gjør man med en skarp kniv og en liten planhøvel. Sett opp bordet i en planke med ett spor i som vist på bildet, skjær vekk det groveste med kniven, og høvle til avsmalingen blir jevn.

 

 

 

Duken på.

 

 

 

Endefesting.

 

 

 

Duken festes.

 

Når man har formet et bord til slik, kan man bruke det som mal, og tegne opp det neste, slik at bordene blir like på kanoens to sider. Man bør jobbe symmetrisk. Når bordene er ferdig avsmalet, og før de festes til spantene, høvler man kantene som vender inn i kanoen slik at de ikke er skarpe.

 

 

 

Bordene høvles.

 

Det er viktig at ikke bordene ligger helt tett. La det bli ca. 1 millimeters glipe mellom hvert bord. Dette gjøres for å tillate treet muligheten for å svelle hvis/når det blir gjennomvått, uten at kanoen deformerer av den grunn. Sett bordene på plass med skrutvinger på annethvert spant.

 

 

Kanten høvles.

 

Bordene festes med små spiker av kobber eller messing. Man borer to hull tvers igjennom spant og bordlegging, og setter spikeren i innenfra. Så holder man imot på innsiden med en tung gjenstand, for eksempel et sleggehode, og banker spikeren flat på utsiden. Dette arbeidet må man være to om. På denne måten bindes bordlegging og spant sammen på en bra måte.

 

 

Sammenføyning bord og spant.

 

Legg merke til at de første bordene er brede på midten og veldig smale i enden. Midtveis på skrogsiden er bordene bredest på midten, litt smalere mot enden og så brede igjen helt ytterst.

Enden av bordet festes til innerstevnen med et par små messingskruer. Man kan bruke lim i tillegg hvis man vil, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Det er tidkrevende arbeid å legge bord på en hel kano, og det er vanskelig å komme til over alt.

Inner relingslist

Når alle bordene er lagt skal kanoen av formen. Mange av spantene er for lange, og det er praktisk først å tegne opp overkanten med blyant, med formens kant som mal. Man løsner skruene, som holder innerstevner og spant på plass, og løfter av hele skroget. Deretter kan spantene kappes av med en fin tannet sag i riktig lengde, og forme de øverste bordene fint med høvl og eventuelt pussemaskin.

 

 

Innerreling.

 

For å gi kanoskroget mer stivhet skal man skru en inner reling på. Denne måler 30×12 millimeter og er vel fem meter lang. Furu eller gran kan brukes som materiale. Jeg har her brukt ca. to cm. Bruk lange messingskruer til å feste den med. Jeg har forsenket fra utsiden, og boret et lite hull gjennom spantet, og så satt skruen i. Jeg har kun skrudd på annethvert spant. Spantene mellom skal jeg også skru i, men det blir fra yttersiden, når jeg skal sette på en utvendig slitelist helt til slutt.

 

   

Legg merke til skrutvingen og snoren som holder kanoen midlertidig sammen.

 

Sliping og etterarbeid

Kanoen er trolig noe breiere nå, enn den var når den satt på formen. Det er på tide å rette inn dette med to dekks tverrbjelker. Disse lages også av to stykker gran eller furu, ca. 50×30 millimeter og en meter lange. Det er pent om de rundes med høvel. Tverrbjelkene skal ha en god meters avstand mellom seg, og sitte på samme avstand fra hver ende. Kanoen rettes inn med et par snorer eller reimer mens man måler opp og kapper til tverrbjelkene i riktig lengde. Heretter kan man forsenke og bore hull fra utsiden rett ved ett spant, og feste hver tverrbjelke med to lange rustfrie skruer på hver side. Hvis man ikke kom til alle spikerne mens kanoen satt på formen, kan man gå over nå, og klinke disse.

Nå er det på tide å pusse skroget. Det er trolig en del skarpe kanter og spiker som stikker ut, og det er derfor vi skal pusse det hele jevnt og glatt. Det eneste fornuftige er å bruke en elektrisk båndslipemaskin til denne jobben. Bruk sandpapir med kornstørrelse 40 eller 60. Kjøp inn rikelig, for alle spikerne sliter på sandpapiret. Alle skarpe kanter skal slipes ned så skroget blir så jevn som mulig. Det lønner seg å bruke god tid på å få dette arbeid godt og grundig gjort.

 

 

Sliping av skrog.

 

Etter dette arbeid står du forhåpentligvis nå med et ferdig kanoskrog som er jevnt og glatt, og det er på tide med oljebehandling. Man kan bruke linolje eller benarolje, og trolig andre typer treolje også.  I dette tilfellet har jeg brukt benarolje, fordi jeg tilfeldigvis hadde noe stående. Fordelen med denne og kokt linolje, er at den herder og blir litt klebrig – noe som kan utnyttes. Olje rikelig over alt, både inn- og utvendig, og la kanoen dryppe fra seg.

 

Duktrekking

Se bilder innledning av artikkel: Før oljen er riktig tørr, og mens overflaten ennå er litt klebrig, kan man gjerne legge på duken. Duken vil da feste seg enda bedre til underlaget, idet oljen senere tørker, og fungerer som lim.

Du bruker en tynn seilduk til trekking. Kvaliteten bør være ca. 300 gram/kvadratmeter og den skal være 1,5 meter bred. Lengden skal tilsvare kanolengden, altså ca. 5,10 m. Du begynner med å lage en brett langs midten av stoffet. Så fester du den i den ene enden med kramper av rustfritt stål eller kobber/messingstifter. Få noen til å hjelpe deg med å strekke den godt langsetter, hvoretter du fester den andre enden på samme vis. Når duken trekkes er det viktig at det er varmt og tørt. Det gjør all jobbing med duk enklere.

For å strekke duken på tvers skal man strekke den oppover for hånd, og feste den med kramper eller stift til bordleggingen øverst. Man kan også bruke en strammetang av samme type som brukes av kunstnere til å spenne opp lerret til maleri. I endene skjæres stoffet til, slik at det blir en overlapp et stykke nedover stevnen.

 

 

Bordlegging.

 

Til slutt skal duken grunnes. Her bruker jeg en hard oljemaling av typen skipsmaling, som jeg tynner 20 % med white spirit for å få den til å trekke godt inn i duken, og mette denne. Etter dette er kanoen i praksis ferdig. Den kan settes på vannet for en prøvetur, men jeg vil nå gjøre finish på den først. 

I neste nummer gjør vi finish på kanoen, lager sete og padleåre, og så blir det kanskje en prøvetur da….

 

Materialer:

30 granbord på 45×4 millimeter og 5,10 lengde

Ca. 200 2 cm. lange messingskruer

2-3000 stifter av messing eller kobber, 1,5- 2 cm. lange

Linolje eller benarolje

Ca. 5 meter seilduk – 320 gram/kvadratmeter og 1,5 meter brei

Vanlig oljemaling til grunning av duken

Rustfrie kramper eller små messing/kobber spiker til å feste duken

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy