Vinterpadling i hvalens rike

Vinterpadling i hvalens rike

Padling blant hval og spekkhuggere vinterstid er blitt en populær og fascinerende aktivitet utenfor Tromsø. For ikke å snakke om selve adrenalinkicket det gir å padle blant noen av klodens kjemper på flere tonn.


Hver senhøst og vinter over de siste fire-fem årene har store mengder sild funnet veien inn fjordene på yttersida av Kvaløya i Troms. Ikke så spektakulært i seg selv, men jaget av flokker av hval og spekkhuggere gjør dette til et fantastisk syn for skuelystne bivånere. Turen denne gangen går ut til Lyfjorden, på nord-vestsiden av Kvaløya. Snøen ligger helt ned til fjærsteinene, temperaturen er noen grader under null. Det er opphold og klarvær, og sikten utover fjorden er god. En håndfull fiskebåter ligger ikke langt fra land, og man kan se hval og spekkhuggere jage båtene på jakt etter sildestimene i fjorden. Fiskerne prøver å berge fangst og bruk for de jagende dyrene. Et fantastisk syn.

Litt på avstand ligger to-tre ribber, hver med 12-15 nysgjerrige og begeistrede turister, som har kameraene klare for å fange sine blinkskudd. Blant disse er allerede noen kajakker å se på sjøen. En av dem som gjerne tar turen ut til Lyfjorden, Kaldfjord eller en av de andre fjordene der sild og hval boltrer seg, er Hege Enge Dekkerhus (36). Hun drar ingen steder uten kajakken på biltaket og utstyret i bagasjerommet, og er bestandig klar for en padletur.

Padleselfie er en selvfølge.

Å padle blant spekkhuggere

Valg av padlested avhenger av værforhold eller som oftest av hvor hvalen befinner seg. Denne gangen er padlestedet altså Lyfjorden. Sammen med et knippe andre padlere har hun tatt turen ut hit for å oppleve hvalen på nært hold, og for unike og enestående naturopplevelser. Kajakken tas av taket på bilen, klargjøres, utstyr pakkes ned og farkosten skyves ut på sjøen. Hege og de andre padlerne setter seg til rette i båtene, tar noen padletak og glir utover mot fiskebåtene, ribbene og hvalene.

– Å padle blant spekkhuggere og hvaler er nok det mest magiske jeg har vært med på. Lyden, lukten, nærheten og synet av de store dyrene er helt vanvittig rått. De er fantastiske dyr. Selvfølgelig er det viktig å ta hensyn både til seg selv og dyrene, og det ser ut til at kjærligheten og respekten for hverandre er gjensidig, sier en tydelig betatt padler. Hege har padlet i fire år, og tok våtkortet sammen med sin ektemann. Planen var å finne en hobby de kunne gjøre sammen, men for Hege ble det mer enn hobby. Det ble en lidenskap og livsstil. Året etter kjøpte hun sin første kajakk, en Scorpio LV. I fjor tok hun også teknikk-kurs og aktivitetsledekurs.

– Jeg vil lære mest mulig for å bli mer bevisst, og for å bli en bedre og tryggere padler, og jeg padler så ofte jeg kan, om så hver dag når jeg har fri fra jobb. Er så heldig å bo i fjærsteinene, og kan ake rett inn i bølgene. Kajakken er blitt min lenestol, og jeg trives med å spise lunsjen og drikke formiddagskaffen min i kajakken eller på en plass ved sjøen, sier den padle- og friluftsglade jenta fra Ramfjorden i Troms. Hun liker å padle, uansett årstid, sommer som vinter.

 

Helårshobby

– Padling er en helårshobby, så det passer meg perfekt. Man lærer og erfarer mye underveis; værforhold, havstrømmer, bølger, kart, sikkerhet, utstyr og bekledning, sier hun. Hege er svært bevisst på sikkerhet og utstyr når man legger ut på vinterturer, og det er viktig å kle seg etter værforholdene. Det er kaldt og risikoen er adskillig større enn i varmere årstider. Det er derfor viktig å ta med ekstra tøy, jervenduk, mat og varm drikke, førstehjelpsutstyr og utstyr til å klare seg dersom man må overnatte ute anbefaler hun. Det er korte dager og tidvis begrenset med daglys om vinteren, derfor er lys på både kajakk og seg selv ekstremt viktig når man ferdes på sjøen og blant andre farkoster.

– Det er smart å ha en plan og gjort seg noen vurderinger på forhånd, både om flo og fjære, vindretning, strømmer, samt vite litt om terreng og avstander, sier hun til slutt.

Nærkontakt med hval og spekkhugger er en heftig opplevelse, som gir skikkelig adrenalinkick.

 

Sameksistens av padlere, fiskere, hval, spekkhuggere og sild.

 

Padlegjengen er klar for vintertur i Lyfjorden, Kvaløya.

 

Padle med hvaler gir mange flotte naturfotos.

 

LES OGSÅ: Alene i isen, i mørket, i kajakk!

 

  • Categories: Artikler