5688 Views

Skift kjølstripen, under detaljert veiledning!

I dag skal vi skifte kjølstripe, eller sette på en kjølstripe dersom du ikke har den på kajakken din allerede. Kjølstripen beskytter kajakken din, så om du er en padler som liker å gå på land der det er sand, stein, rur og fjellsatte partier, vil en kjølstripe være en meget smart investering.

Mars 20, 2022
Skrevet av:

Gjesteforfatter

I denne faste spalten vil vi komme med konkrete løsninger når det kommer til vedlikehold av kajakk og padleutstyr. Ingenting av det vi tar med i spalten er vanskelig, ingenting er særlig dyrt, og alt gir mestringsfølelse og et flott resultat. Vi hjelper deg trinn for trinn, i tillegg til at du får en liste med det du trenger og hvor du får tak i det. Det er nemlig masse du kan gjøre selv. Dette fikser du!

Vår ekspert
Padleren Vidar Aasgård er huket inn fordi han kan du spørre om glassfiber, herdeplast, kevlar, og karbonfiber da han er langt over gjennomsnittet interessert i kompositter! Han har hatt dette som levebrød i 30 år, og er i dag salgs- og utviklingssjef for Mundal Subsea AS på Radøy nord for Bergen. Du når han på grpkayak@gmail.com. Det er Vidar som skriver spalten, og i dag guider han oss steg-for-steg ved skifting/påsetting av kjølstripe på din kajakk.

Vidar Aasgård skriver spalten «Dette fikser du! i både magasinene og her på nett! Foto: privat.

 

Sette på kjølstripe!
Det finnes kjølstriper du kan lime/smelte på, og det finnes kjølstriper i GRP, som vi skal bruke i dag. GRP står for glassfiber armert polyester, og er noe så enkelt som en smal remse med vevd glassfiber som limes på langs kjølen på kajakken din. Dens store fordel er at du får den helt tettsittende til kajakken, også i det ellers vanskelige området mot endene der kajakkskroget begynner å bøye seg.

Dette trenger du
Alt du trenger til dette får du på Biltema. Ta med deg listen og dra på butikken. Eller bestill over nett og hent alt sammen ferdigplukket i butikken (tjenesten er gratis). Her går det unna!

1 stk Maskeringstape, 50 mm bred, 50 m (Art.nr. 29-410)
1 stk Maskeringstape, 38 mm bred, 50 m (Art. nr. 29-409)

Avfetting til vask (Tjære- og asfaltfjerner, Art.nr. 36-18)
Aceton (Art. nr. 36-707)
Gelcoat (Art. nr.30-622)
Herder (Art.nr. 30-199)
Parafinløsning til gelcoaten (Art.nr. 30-111)
Mikrokuler (fortykningsmiddel) til gelcoaten (Art.nr. 25-2130)
2 stk Glassfiberruller på 50 mm bredde (det er denne som blir kjølstripen, Art.nr. 36-081)
Sandpapir med korning 80 (Finnes i ark, remser og ruller)
Tapetkniv
Lufterulle (Art. nr. 36-550, se bilde under)

2 pensler med 50 mm bredde

Sikkerhet er viktig så bruk egne arbeidsklær, vinylhansker, støvmaske (Art.nr. 18-293), en A1-gassmaske om ikke du har mulighet for god utluftning.

Dette er en lufterulle! Foto: Laila Reigstad

 

Arbeidsplassen
Du trenger to bukker som du kan legge kajakken din på. Den må ligge stødig, og hele prosessen blir lettere om den ligger i arbeidshøyde heller enn på bakken eller gulvet. En kjeller, naust eller garasje kan være fine steder. Eller kanskje du kan spørre en lokal bedrift som har en hall. Det er nemlig ønskelig å holde en 10-15 grader i arbeidsområdet på grunn av tørketider til kjemikaliene vi skal bruke. Om du ikke har mulighet for å holde ca 10-15 grader i lokalet kan du sette deg opp en helt enkel tunell med en presenning over kajakken med en vifteovn i ene enden for å oppnå en gjev og grei temperatur. Noe av kjemikaliene vi skal bruke lukter, så utluftning eller bruk av maske må til.

 

Bilde 1: Den 50 mm tapestripen følger nøyaktig der kjølen på skroget er. På hver side ligger 38 mm tapestriper, plassert 5 mm frå den brede tapestripen i midten. Foto: Vidar Aasgård.

Klargjøring av kajakken

 1. Vaske bunnen på kajakken godt. Først med avfetting og vann, deretter med aceton.
 2. Bruk en 50 mm maskeringstape og legg den i en enkelt stripe akkurat der du vil ha kjølstripen din plassert. Påse at tapen går så bra som mulig etter bunnlinja på kajakken. Du ser den i bilde 1.
 3. Etter at 50 mm tapen er lagt tar du og legger en 38 mm tapestripe på hver side av den 50 mm tapen du akkurat har satt. Legg disse 38 mm tapestripene med ca 5 mm avstand til 50 mm tapen. Du har nå 3 tapestriper på kajakken din, slik som vist i bilde 1.
 4. Det er flytende saker vi skal jobbe med så for å beskytte litt av området mot søl der du skal jobbe, så anbefaler jeg å legge en 50 mm tapestripe utenfor de to 38 mm tapestripene igjen. Du har nå 5 striper tapestriper på kajakken din.
 5. Fjern så 50 mm tapen som vi la ned først, altså den som ligger akkurat der kjølstripen skal gå.
 6. Bruk sandpapiret med korning 80 til å pusse ned flaten mellom de to 38 mm tapestripene.
 7. Det må også legges en tape nede i senkekjølkassen så det ikke renner ned polyester i denne når du jobber. I bilde 2 ser du hvordan denne tapestripen ligger nedi kjølkassen.
Bilde 2: Det må legges en tape nede i senkekjølkassen så det ikke renner polyester og gelcoat ned i denne når du jobber. Foto: Vidar Aasgård.

 

Påklistring (laminering) av glassfiberremsene

 1. Mål opp den totale lengden som du skal ha på kjølstripen din. Noen velger å ha en som går helt fra ende til ende, andre velger å stoppe 10-15 cm fra endene. Når du har lengden, klipp til 2 korrekte lengder med 50 mm glassfibervev. Se bilde 3.
 2. Da er vi klare for påklistring, kalt laminering av de mer proffe! Bland polyester og herder. Ha i 5 ml herder til 3 dl polyester.
 3. Påfør med pensel et tynt lag der du nettopp har pusset med sandpapir. Legg deretter rull nr 1 med glassfibervev ned i polyesteren. Du legger langs hele kjølen, også over kjølkasseåpningen.
 4. Påfør mer polyester slik at glassfiberveven ser gjennombløt ut og legg så glassfibervev nr 2 oppå. Denne skal også bløtes med polyester, men vær litt mer gnien så den ikke ser ut til å ligge i en dam.
 5. Bruk den artige lufterullen og rull forsiktig på tvers av glasfiberen sånn at all luft forsvinner og overflaten blir gjennomsiktig og fin. Fjern så all tape.

 

Bilde 3: Slik ser glassfibervev-remsene ut. Du må klippe til to stk fordi vi legger dobbelt lag for ekstra styrke. Foto: Vidar Aasgård.

 

Tørking og herding

 1. Du er nå ferdig med å laminere, men glassfiberremsene må tørke og herde. Tørketid er ca 30 minutter om det er 20 grader i lokalet ditt.
 2. Etter tørking tar du en tapetkniv og skjærer ut den delen av glassfiberveven som dekker over kajakkens kjølkasseåpning. Om du skjærer det ut nå før det skal tørke over natt, så er det lettere å få til enn om du venter til i morgen når det er gjennomherdet. Se bilde 3.
 3. La tørke til dagen etter, minimum 12 timer. Ha helst minst 10-15 grader i rommet.
 4. Dagen etter pusser du lett over lamineringen med korning 80-sandpapiret for å fjerne fiber og eventuelle ujevnheter i laminatet.

Legge blankt dekkende gelcoat-lag på kjølstripen!

 1. På nytt legger du er 50 mm tapestripe på hver side av lamineringen. Legg den ca 5 mm utenfor lamineringskanten på her side. Legg tape ned i kjølkassen igjen, slik at du unngår søl nedi den når vi nå skal begynne med gelcoaten.
 1. Vi bruker gelcoat til å glatte ut og farge grassfiberveven vi laminerte på i går. Gelcoaten som er lettest tilgjengelig er hvit, men i noen spesialbutikker kan du få fargesatt gelgoaten din slik at den matcher dekksfargen, dekksliner eller hva du måtte ønske deg. Se bildet under der vi brukte gul gelcoat. Uansett, til denne gelcoaten tilsetter vi forskjellig for å gi den en konsistens som bygger litt ekstra. Finn et blandebeger som tar 1 liter. Fyll opp i 0,5 liter gelcoat i blandebegeret og fyll på 15-20 ml med parafinløsningen, som er 3-4 prosent. Rør godt sammen.
 2. Fyll så på ca 1,5 dl med mikrokulene. Rør dette godt sammen til en konsistens som er litt som en tykk suppe. La denne stå i ca 15 minutter. Rør den så opp igjen. Ha klar en pensel som er ca 50 mm bred.
 3. Tilsett 10 ml av herderen, som er 2 prosent. Rør dette svært godt sammen. Påfør dette oppå glassfiberveven, fra baug til akter. Smør på helt til du trekker stripene med 50 mm tapen. Litt søl ut på tapen hører med! Stryk til sist et laaangt kontinuerlig drag med penselen, der du starter helt framme i baugen på styrbord/høyre side og drar helt bak til akter på kajakken. Gjør det samme på babord/venstre side.
 4. La dette tørke, men følg nøye med minutt for minutt for så snart det er mulig å dra fingeren gjennom malingen som ligger på tapen uten at den flyter sammen, må du fjerne all tape. Start bak på kajakken og trekk tapen av i en rolig bevegelse for å få så fin kant som mulig på den malte glassfiberveven. Til slutt pirker du opp tapen som er lagt ned i kjølkassen, bruk tapetkniven.
Ferdig! Her har vi lagt på en kjølstripe som vist over, men vi fikk fargesatt gelcoaten til den samme gulfargen som toppskroget av kajakken! Foto: Vidar Aasgård.

 

Så er du ferdig! Du har nå en kajakk der kjølen en beskyttet av kjølstripe, og den har du jammen meg fikset selv! Gratulerer! Og du, husk å fortell alle vennene dine at du har fikset den selv, det gir en liten boost! Send oss gjerne før-etter-bildet til oss så vi kan skryte litt av deg!

Har du riper og striper på kajakdekket ditt?
Vidar har også skrevet en framgangsmåte for å fjerne striper og riper på kajakkdekket, så på bare to timer kan du få et skinnende og ripefritt kajakkdekk! Les framgangsmåten og det du trenger av utstyr HER!

Den faste spalten «Dette fikser du!» er sponset av butikken der du finner alt du trenger, nemlig:

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy