4440 Views

Gradering av elv

April 26, 2023
Skrevet av:

Harald Rishovd

Hvordan planlegge en elvepadletur, bedømme stryk og krevende etapper? Gjør deg kjent med hvordan elvene graderes.  

For å gjøre det enklere å planlegge elvepadling, er det laget en skala der vanskelighetsgraden på partier eller enkelte stryk bedømmes ut fra hvor krevende de er å padle, mulige risikomomenter og konsekvenser. Den går fra grad I til grad VI der I er lettest og VI er på grensen til å være ufarbart.

Utførlig informasjon om dette finnes på nettsiden til American Whitewater, Padling.no (Norges Padleforbund) og boka «Elvepadling» av Nils Flakstad og Leif Ongstad (1987).

Grad I:

Lette stryk. Her er det regelmessig strøm, små bølger, enkle hindringer og lett å velge rute.

 

Grad 1 elv
Tre i grad en: Anette Heggem, Anne Sofie Molandsveen og Rune Emilsen. Foto: Torkel Pettersson

Grad II:

Middels vanskelige stryk. Her er det uregelmessig strøm og litt større bølger. Det kan være noen hindringer og små terskler, men lett å velge rute. Bakevjene er rolige og lette å nå.

Gradering av elv
Vanskelighetsgrad: Harald Rishovd og Halvor Breiseth er her i elv grad 2. Foto: Anne Kvåle Bjerk

Grad III:

Relativt vanskelige stryk. Her er det uregelmessige, høye og brytende bølger. Det er sterk strøm og enkelte valser, hvirvler og sopper (vann som kommer opp som en «sopp»). Strekningen har enkelte terskler og stiller krav til god navigering da veivalget ikke alltid er lett å se. Bakevjene er enkle å nå, men har som oftest kraftige strømskiller på vei inn og ut. Bør synfares.

Grad IV:

Vanskelige stryk. Her er det lange, sammenhengende stryk med store brytende bølger. Det er kraftige valser som holder deg fast, og mye sopper og hvirvler. Uoversiktlige løypevalg gjør at synfaring er nødvendig. Krever erfarne padlere og riktig sikkerhetsutstyr som kasteliner etc., og krever at padleren har en sterk rulle.

 

Fjerdegrads-stryk: Otra, Syrtveitfoss, grad 4 linje. Padler er Samuel Jones Gilje. Foto: Øyvind Aske

Grad V:

Ekstremt vanskelige stryk, kun for svært dyktige og erfarne padlere. Her er det voldsomme brytende bølger, store valser, høye terskler og trange blokkeringer. Synfaring er alltid nødvendig, og svømming er forbundet med stor fare. Sikringspersoner med kasteliner bør utplasseres langs land. I stryk av grad V kan være lange strekk mellom bakevjer man kan hvile i, noe som krever at padleren er i god fysisk form.

Grad VI:

Dette grenser opp til hva som er mulig å padle! Forbundet med stor fare, og veldig alvorlige konsekvenser om man må svømme. Selv eksperter unngår slike stryk!

Ressurser:
https://padling.no/elv/sikkerhet/gradering/

https://www.americanwhitewater.org/content/Wiki/safety:internation_scale_of_river_difficulty

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy