6540 Views

Snaddertilbehør til GoPro/360-kameraer!

Jeg har ofte med forskjellige fester og tilbehør til GoPro-kamera når jeg padler. I denne artikkelen blir du kjent med tre forskjellige kamerafester som gjør det mulig å ta bilder og videoer med unike vinkler: Dome port, lang selfiestang og flytende platformer!

Januar 19, 2023
Skrevet av:

Tomasz Furmanek

GoPro Dome Port egner seg best til filming av andre mens lange selfiestenger og flytende plattformer er veldig praktisk når man er ute på solo padleturer.

Slik ser de ut: en flytende oppblåsbar plattform med GoPro10-kamera montert , en 270 cm selfiestang (teleskopstang) med påmontert Gopro MAX 360, og GoPro dome port. Foto: T. Furmanek

Hva er GoPro Dome Port?

En GoPro dome port gjør det mulig å filme både over og under vann samtidig. Den egner seg veldig bra til filming av rulle videoer eller filming av rulletrening siden man samtidig ser hva som skjer både over og under vannoverflaten. Domen er designet for å få distanse mellom kameralinsen og vannoverflaten. Vannlinjen er da lengre vekke fra kameralinsen og tar da mindre plass i synsfeltet. Domen gjør at det er enklere å justere hvor mye som skal filmes under og over vannoverflaten.Min erfaring viser at bruk av dome port krever at det er gode lysforhold og vil ikke gi gode resultater når det er lite lys. Det som er under vann er ofte dårligere belyst enn det som er over vannoverflaten og det er derfor best å unngå filming mot solen. Filming når det er overskyet fungerer bra så lenge det er nok lys samtidig som det er god sikt under vann.
Det er også enklest å filme situasjoner der det er lite bevegelse i vannet siden dette beveger vannoverflaten som deler det som sees under og over vannoverflaten.

Bildet er tatt ut fra en GoPro-video som var filmet med dome port ved Salthella i Nærøyfjorden. Videoen viser reenter and roll. Foto: Hubert Stojanowski.

Noe å tenke på ved GoPro dome port

Det er viktig å rense domen før bruk, siden partikler og fett på glasset øker sjansen for at dråper fester seg i glasset når man beveger domen inn og ut av vannet.
De fleste domene er laget av rimelig plast glass og får lett riper. Det er dermed viktig å beskytte glasset når man transporterer denne i kajakken.
Et råd for bruk av dome er å bruke GoPro app på mobiltelefonen til å se hva kamera filmer og for å justere eksponering. Siden bruk av dome er vanskelig, er det lurt å filme flere ganger og se hva man filmer underveis via GoPro Quik app.

 

Lange selfiestenger isteden for drone!

Selfiestenger over 2,5 meter gir en unik vinkling når de brukes med 360-kameraer, men kan brukes med både vanlige GoPro kameraer og med 360 kameraer. 360 kamera er mer praktisk hvis man filmer seg selv, siden 360 kamera vanligvis kutter vekk stangen fra video og bilder. Disse stengene gjør det mulig å filme og ta bilder som minner om det man kan ta med droner. Dette er praktisk på steder der det ikke er lov å bruke drone, der det er mye folk, eller der man ikke kan filme over folk. Et annet bruksområde for lange selfiestenger er filming av rullevideoer ovenfra.

Selfiestang: Bildet fra Turøy i Øygarden er tatt med et GoPro 10-kamera festet til en 270 cm lang selfiestang. Foto: T. Furmanek.

Best til 360-kameraer og GoProMax

En må passe på å bruke en stang som er tynn og ikke har noen elementer som stikker ut for å få stangen editert vekk når man redigerer videoen. Feste i toppen av stangen må også være montert i senter hvis det skal brukes med 360-kameraer. God stabilisering og funksjoner som holder horisonten vannrett er nyttig ved filming der man beveger kamera på en lang selfiestang. 360-kameraer og GoPro Max lens mode er derfor bedre egnet til filming fra lange stenger enn vanlige GoPro kameraer.

 

Flytende kameraplattformer

Flytende plattformer for GoPro-kamera kan brukes til selfiebilder fra vannoverflaten for eksempel når man padler alene. Det finnes oppblåsbare kamera plattformer, men de kan også enkelt lages av isopor, gaffatape og et GoPro-feste med dobbeltsidig tape. Liner med vekt kan brukes som anker for at plattformen holder seg i samme posisjon under filming eller fotografering.
Fordelen med oppblåsbare plattformer er at de tar veldig liten plass når der er pakket sammen og kan derfor lagres i padlevesten. Den beste måten å ta bilder fra en platform er enten bilder fra en 5K video eller bilder fra timelapse. Det er også enklest å bruke flytende plattformer når vannoverflaten er rolig. Den flytende plattformen kan også brukes opp ned, der en filmer under vannoverflaten.

Bildet er fra en solo padletur rundt Runde: GoPro-kameraet er satt i timelapse bilde-modus og er festet til en flytende platform. Foto: T. Furmanek

Radiostyrt båt som platform!

Radiostyrte båter er et alternativ til flytende plattformer når en skal filme eller ta bilder fra vannoverflaten. Båten må være stor nok til å bære vekten av kamera, men legg merke til at filming kan være komplisert siden båten lager bølger og krever at kamera har veldig god stabilisering. Selv om båter er enklere å bruke når en skal justere synsvinkel og kameraplassering, tar de en del mer plass i kajakken enn en flytende platform.

Quik-appen
GoPro-appen Quik gjør det mulig å styre GoPro-kamera via wifi. Det er mulig å skifte kamerasettings på kamera selv om det er montert 10-15 meter fra mobilen! En kan også se hva kameraet filmer når en skal justere posisjonen til kameraet. Jeg bruker ofte GoPro Quik-appen til å justere settings og se hva kamera filmer når kamera er plassert langt unna.

 

Lyst på flere tips fra Tomasz?

1) Hvilke tørrbager skal du velge når du har dyrt fotoutstyr med? Det får du svar på HER!

2) Nysgjerrig på hvem Tomasz er? Les HER!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy