Guide til bekledning for havpadleren

Guide til bekledning for havpadleren

Padleklær har en umulig oppgave. De skal holde deg komfortabel under padling og rast, samtidig som de skal sikre deg mot nedkjøling om du havner i vannet. Hver for seg ingen vanskelig oppgave, men kombinasjonen er nesten umulig.


For å holde seg komfortabel under padling skulle man tro at vanlig treningstøy ville passe bra. Problemet er at det alltid blir litt plasking og sprut fra åren, og du blir våt, særlig på armene, men også på kropp og hode. Ikke et stort problem på fine sommerdager, men om du tenker å padle litt mer enn noen korte turer midt på sommeren blir du fort kald av å være våt i kajakken.

 

La oss først slå fast en ting: det er stor forskjell på bekledningen til en padler som padler konkurranse, der man har følgebåter ofte er på en lukket bane, og gjerne på ferskvann, og en padler som padler alene eller i en liten gruppe på en øde sjøstrekning. Den første kan kle seg optimalt i forhold til intensitet og lufttemperatur, omtrent som man gjør ved en times joggetur langs veien. Den andre må ta mange sikkerhetshensyn, litt som en fjellvandrer men med den viktige forskjellen at han ikke nødvendigvis kan stoppe og kle på seg om det skulle blåse opp.

 

I offshoreindustrien brukes forskjellige overlevingsdrakter som skal berge liv dersom brukeren faller i vannet. Disse er godt isolerte tørrdrakter som slår alt en padler kan bruke om vi måler etter isolasjon og evnen til å overleve i lang tid i kaldt vann. De har imidlertid en ulempe: de er umulige å padle i.

 

Havpadling byr på mange utfordringer når det gjelder sikkerhet. Mange er mest nervøse for å havne under vann og drukne. Det kan ofte se ut som om flere burde sette nedkjøling høyere opp på listen over farer. Vann leder varme bort fra kroppen mye fortere enn luft. Blir du liggende i kaldt vann tar det ikke lang tid før fingrene blir ubrukelige, og da er du stort sett ferdig, selv om du kan ha timer igjen å leve. Respekt for kaldt vann er en hovedprioritet ved havpadling.

 

Padlebekledningen blir som regel et kompromiss mellom det å ha det behagelig under padling og å kunne ta vare på sikkerheten i tilfelle et velt. Jeg vil påstå at særlig komforten, men også sikkerheten øker betraktelig med prisen. Dette har størst betydning om det er stor forskjell i luft- og vanntemperatur. Det er ofte realiteten om våren da luften kan være ganske varm, men sjøen ofte ligger under ti grader. Det er ikke uvanlig å se padlere i t-skjorte i april-mai. Vannet kan være like kaldt utover høsten også, men da er som regel luften omtrent like kald, så folk kler seg bedre i utgangspunktet.

 

Regelen er: kle deg etter vanntemperaturen, ikke etter lufttemperaturen.

 

Våren er en fin tid for alle padlere, og mange starter padlekarrieren i mai når det begynner å bli varmt i luften og fint vær. Det som er viktig å huske er at på denne tiden er vannet oftest veldig kaldt. Om du skulle være uheldig å velte er det viktig å ha litt klær på kroppen. Mange padler rundt i t-skjorte på de fine vårdagene, men det er ikke å anbefale, spesielt ikke for uerfarne padlere. Du klarer deg med en god jakke, bukse, lue og ullundertøy, men for en god padleopplevelse og sikkerheten anbefaler jeg noen investeringer her også.

 

Vi kan dele padlebekledningen i tre nivåer der kriteriene er pris, vanntemperatur og komfort.

 

Pakke en:

Dette er minimum av det du trenger for annet enn padling midt på sommeren og nært land. Det viktigste er kanskje padlejakken. Det som skiller den fra en hvilken som helst god gore-tex jakke er at den er tett i håndleddene og noen også i halsen. Ofte med lateksmansjetter slik som dykkerdrakter har, eller lukking med gummi og neopren. Da siver ikke kaldt vann nedover armen og ned til mage og rygg når du hever armen – et stort pluss! Padlejakken har også dobbel del nederst for å tette mot spruttrekket. Med en slik jakke blir kajakken helt tett mot vannintrengning.

 

 

En god jakke er god mot vind og regn. Hette og lommer er detaljer som kan være gode å ha, men øker prisen.

 

De fleste begynnere investerer også i en våtdrakt. Denne isolerer selv om den er våt, og er den billigste måten å sikre seg mot kaldt vann. En billigdrakt fra bensinstasjonen kan være helt grei, men også her vil jeg anbefale en type spesiallagd for padling – en såkalt “long john”, som er uten armer og med god klaring under armene. Dette for å hindre gnagsår. Disse draktene er også sydd for sittende stilling, i motsetning til andre våtdrakter.

 

Disse to plaggene kan suppleres med ullundertøy, superundertøy eller brukes alene sammen. Fottøy er greit å ha, ellers kan det bli vondt å spenne beina mot pedalene. Sandaler går fint, men sko med lisser bør man være veldig forsiktig med da lissene kan hekte seg fast pedalene og du blir sittende fast i kajakken. En lue eller cap er bra å ha om det blåser (opp) eller som beskyttelse mot solen.

 

Pakke to:

Denne består av det samme som pakke en, men her vil jeg anbefale en jakke med latekstetting i både hals og håndledd. I tillegg har vi en såkalt semi-tørr bukse og padlesko. Med denne pakken er du rustet til padling i tre årstider – kanskje til og med fire. Buksen er stort sett en regnbukse beregnet for padling. Igjen sydd for å brukes sittende og med neopren i linning og ankler. Denne beskytter våtdrakten fra å bli våt og samtidig vil den være et ekstra lag som beskytter mot vind og regn når du er på land og vanngjennomstrømning om du havner i vannet.

 

 

Pakke tre:

Nå er vi over på helårspadling eller i alle fall padling svært tidlig på våren. Da er tørrdrakten det sikreste og også det mest behagelige. Det er bare en ulempe med en god tørrdrakt, og det er prisen. Drakten er heldekkende med lateksmansjetter i håndledd og hals og en vanntett glidelås enten på skrå over overkroppen eller rett over skuldrene.  Under drakten kan du ha fleece, ull eller superundertøy eller en kombinasjon av disse alt etter temperaturen.

 

To ulike løsninger for kaldt vann – jakke og bukse og tørrdrakt.

 

 

 

Vest

En flytevest er absolutt å anbefale, og er faktisk påbudt i kajakk. En spesialvest for padling er kort og har god plass til å bevege armene. Dette er viktig da vi sitter i kajakken og beveger armene ganske mye. En feil vest gir gnagsår i armhulene og glir opp over skuldrene. En flytevest skal i følge lovverket ha minst 50 newton oppdrift, uavhengig av vekt på brukeren. Min erfaring er at en vest med rundt 75 newton er bedre dersom du skulle havne i vannet. Du flyter rett og slett bedre. Blir du lett varm og svett og tenker å slite litt i kajakken, er en vest med lufting det lureste, da de fleste vestene stort sett er ganske tette rundt mage og rygg.

 

Hode

Et godt hodeplagg er viktig om det skulle blåse litt. Hodet står for mye varmetap og om du blir våt i håret kan det virkelig bli kaldt. En sydvest er fin om det regner, mens en klassisk “Lowe alpine mountain cap” nærmest er blitt standard for havpadlere. Den er vann og vindtett og dekker godt. En liten brem er også fin mot sprut fra baug og åre. En god ullue er også fint. Om du skal ut en tur i bølger og vind der det er sjanse for mye sprut eller velt er det bare neoprenhette som gjelder.

 

Hender

Hendene er et kritisk punkt. Om de blir for kalde er det vanskelig å få brukt dem.

 

 

Hansker brukes nesten året rundt. Kan bli kalde i vind.

 

Her er alternativene hansker, votter og muffer. Hansker gir best bevegelighet og følsomhet, men minst varme. Votter er ikke så vanlig å se på padlere, men det finnes noen modeller som er brukbare. De er varmere enn hanskene, men du mister all finmotorikk så lenge vottene er på. Muffer er veldig varme og kan kombineres med hansker. Noen synes de er litt uvante å bruke, men de fleste venner seg til dem etter litt trening. De holder deg varm, samtidig som fingrene kan brukes om det trengs.

 

 

Muffer er det beste om det er riktig kaldt. Noen liker dem fordi du har godt grep direkte på åren.

 

Pause/rast

Om du skal på litt lengre turer der du gjerne må ha i deg litt mat er pausebekledning lurt. Padleklærne er gjerne litt våte og fordampningen av denne fukten kjøler ned kroppen. Vindsekk, dun/boblejakke eller en regnjakke utenpå padleklærne stopper dette. Om du tar en times matpause er det utrolig godt å ta av padlejakken eller brette ned tørrdrakten og virkelig få varmen.

 

Til slutt vil jeg sterkt anbefale alle å faktisk prøve å ligge litt i vannet med padlebekledningen sin. Vi snakker om 20-30 minutter – med oppsyn av medpadlere og under kontrollerte forhold – et sted det er lett å komme seg i land. Om du mener du klarer deg uten flytevest, ta deg en svømmetur uten noen hundre meter i begynnelsen av mai (eller når du starter padlesesongen). Om du mener det er for langt, du padler bare nært land, da har du nok ikke sett en kajakk bli tatt av vinden. Det går ikke lang tid før du driver noen hundre meter om det blåser opp. Og husk: under denne testen er det er ikke lov å ta på ekstra klær, neoprenhette og hansker om du ikke hadde tenkt å padle med dette i utgangspunktet.

 

  • Categories: Artikler

    Om journalisten