5347 Views

715 kilometer ned Yukon River!

Det var en vinterkveld lik de fleste andre, jeg satt i sofaen og surfet på Ipaden på søkeord som kajakk, rask kajakk, «long distance race» og liknende. Det meste har jeg sett før, men plutselig dukket det opp en nettside med navnet «Yukon River Quest - Race towards the midnight sun, 715 km»!

November 09, 2022
Morten Paulsen i hardtrening. Han har allerede trent og forberedt seg til løpet i 16 måneder. FOTO: JORUNN RAVNEVAND.
Skrevet av:

Morten Paulsen

Oi, det var fryktelig langt. Går det an tenkte jeg. Jeg måtte se litt på kartet hvor dette skulle foregå – Yukon Territory nord i Canada, ikke langt unna grensen til Alaska. Jeg leste stedsnavn som Dawson City, Klondyke og Fort Selkirk. Steder som man har hørt om i spennende bøker fra tiden med gullgraving. Dette var et interessant område med mye historie og ikke minst mye villmark. Men 715km, det virket umenneskelig mye, så jeg la det fra meg, tok kvelden og gikk i seng.

En del måneder senere dukket det plutselig opp en link til en blogg-side via Facebook hvor noen skrev om sin deltakelse i Yukon River Quest. Jeg måtte såklart lese den og ble skikkelig fasinert, og da var det gjort! Jeg bestemte meg for at dette vil jeg være med på. Jeg satte i gang å lese alt jeg kunne komme over om løpet, og søkte frem diverse videoer på Youtube av folk som hadde padlet der og andre som hadde padlet turer på Yukon River.

Da var det ingen vei tilbake. Gnisten var tent og jeg hadde fått et skikkelig mål for treningen fremover. Løpet går i slutten av Juni hvert år. Deltagelse ville kreve tid til både å trene og forberede seg skikkelig. Jeg er veldig heldig som har en veldig snill samboer som ganske umiddelbart syntes dette hørtes spennende ut og ville være med som support team på land. Dermed var det bestemt. Vi drar over hele familien. En opplevelse for livet for alle sammen!

Morten Paulsen i hardtrening. Han har allerede trent og forberedt seg til løpet i 16 måneder. FOTO: JORUNN RAVNEVAND.
Morten Paulsen trente i 16 måneder før han deltok i Yukon River QUest i Canada. Foto: Paulsen/privat.

Litt Fakta
Yukon River Quest er et race som går fra Whitehorse (hovedstaden i Yukon territory) 715 kilometer ned Yukon River til Dawson City. Man starter med å løpe 400 meter fra Rotary Park og ned til elva hvor kajakkene/kanoene ligger og venter. Løpet går medstrøms og det kan være en del strøm, men lite stryk. Det er varslet to stryk som man fint kan komme igjennom ved å velge det rette løpet og holde seg på den rette siden.

Man skal ganske tidlig over en stor innsjø på fem mil som heter Laberge. Det er to tvungne stopp underveis som deler løpet i tre etapper. Først en syv timers stopp i Carmacks og så en tre timers stopp ved Coffee Creek. Det er totalt seks sjekkpunkter underveis, og det er maks rundt 125 lag som får lov å delta. Disse lagene består av kajakker (enkle og doble), kanoer av ulike typer og til og med SUP-brett. For kajakkene er det krav til at det skal være stabile havkajakker hvor man har plass til en del bagasje.

Arrangøren har en minimums pakkeliste som skal oppfylles. Man må ha med seg nok klær og utstyr til å klare seg et par døgn alene i villmarken. Det kan nemlig ta tid å bli reddet ut om det skulle gå så ille. Telt, sovepose, primus, godt med klær, mat og vann er noe av det som skal være med. Dessuten er det krav til å ha en satellittenhet med seg så man er sporbar og evtuelt kan sende en nødmelding, type Spot eller Inreach.

Artikkelen fortsetter under.
_______________________________________________________________________
Les HER magasinet Padlings test av nettopp denne InReach Mini fra Garmin! Vi testet den over to år i både i utlandet og i den norske fjellheimen.

_______________________________________________________________________

Arrangøren krever bestemt pakkeliste!
Arrangøren har også et krav om at kajakkpadlere som er med for første gang må padle K2, men åpner opp for K1 om man kan overbevise dem om at man har nok erfaring til å delta i soloklassen. Det greide jeg heldigvis, så jeg er påmeldt i K1 klassen. Påmeldingen er litt som i Birken, at det blir fort fullt. Så jeg satt klar midt på natten og meldte meg på så fort de åpnet for påmelding. Det tok ikke lange stunden før løpet var fullt og det ble ventelister. Men jeg rakk å komme med, og det ble derfor første gang en nordmann skulle delta i løpet. Så får vi bare håpe at jeg også blir den første nordmann til å fullføre.

Utfordringer
Da jeg startet forberedelsene skjønte jeg fort at det er nok av utfordringer i dette prosjektet. At det er langt og at det krever mye trening er ingen overraskelse. Men det er også mye annet man må forberede seg på, slik som å sitte så lenge i kajakken av gangen. (vondt i bakenden/gnagsår), holde i åren så lenge og unngå gnagsår, unngå belastningskader, være forberedt på det mentale, og det å være alene om alle beslutninger og utfordringer.

Man må også takle temperaturer som kan svinge fra +25 til ned mot 0 på natten, dårlig vær og hvordan man skal kle seg. Hypotermi er en av de største grunnene til at mange bryter. Hva man skal spise/ drikke og det å få i seg nok underveis, er et annet viktig punkt, takle trøtthet og hallusinasjoner (evnen til å ta gode beslutninger reduseres fort når man blir trøtt og sliten), kunne navigere/takle strømmen i elven – finne raskeste vei/side og så være oppmerksom på dyr. Det er mye bjørn i området.

Whitehorse
Whitehorse er heller ikke verdens navle, så det å få en kajakk man vil bruke dit kan være en liten utfordring. Man kunne nok leid en kajakk om man var villig til å velge en type de har der. Men jeg ville bruke en Stellar 18 havkajakk. De hadde ikke denne typen til leie eller til salgs der borte, så den kajakken har jeg måttet sende bort i forkant.

Yukon River Race 2023
Er du fristet? Datoene for Yukon River Quest i 2023 er 4-7. juli, og registreringen begynner allerede nå midt i november, så her er det bare å huke tak i en buddy og melde seg på!

_______________________________________________________________________
Lyst på mer Inspirasjon fra utlandet?
Hva med elvepadling i Russland? Les om Russlands ukjente elve-perler HER. Crazy greier!

På bildet under (Foto: Marianne Sæther) ser du litt av ankonsten til de ødeliggende russisk elvene!

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy