6869 Views

Sjøfugljakt fra havkajakk!

Nå må jeg først innrømme en ting. Det er sikkert 10 år siden jeg jaktet seriøst sist. Så når redaktøren ønsker at jeg skriver om jakt fra kajakken må jeg litt spole litt tilbake. Jeg var en særdeles ivrig jeger, både storvilt og småviltjeger, i flere tiår. Sjøfugljakten fikk også mye oppmerksomhet. Grunnen til pausen i jakten skyldes flere ting, men en ting står frem som avgjørende.

September 26, 2022
Skrevet av:

Tore Njøten

Høst, mørkere dager, regn og jakttid. På tide å hente ut hagla fra våpenskapet igjen.  Sjøfugljegeren skal beherske flere ferdigheter. Kajakk, jakt og våpen. Perfekt kombo eller bare utfordringer?

Skuddet som tok jaktlysten
Jakthunden min ble syk, og jeg valgte å avlive den selv. Pang! Og det vennskapet var slutt. Men skuddet tok også med seg all jaktlyst. Våpen ble solgt og byttet i fotoutstyr og all tid gikk til foto og jakt på fisk. Så på en måte jaktet jeg videre. Men så sitter jeg her igjen, i kajakken, med ny hagle og skal finne både fugl og jaktlyst. Jegeravgift betalt, og jeg er «good to go». Sjøfugljegeren våkner til liv igjen.

Hvilke fugler?
Når jeg skriver om sjøfugljakt er det med tanke på skarv, ender og gjess. Alle arter du vil møte på og finne i og ved sjøen. Som padlende jeger vil du, litt avhengig av hvor du bor, finne alle disse i større og mindre grad i ditt jaktområde. Noen vil kanskje spesialisere seg på en art mens andre vil ta det som dukker opp. Gjess er en fin måte å starte sesongen på og er som storvilt å regne for en småviltjeger. Endene litt senere samme måned. Jakt på skarv starter senere på høsten og er for mange den største arten de jakter på.

En drømmedag som kajakkjeger! Foto: Tore Njøten.

Hvilket våpen?
Valget mitt falt på kaliber 12, og det er så enkelt som at der er det mest å velge i og lettest å finne ammo. Av erfaring vet jeg at det lett kan gå mye skudd en dag på sjøen og at avstandene fort kan bli opp mot 30-35 m. Det handler ikke om at jeg liker å tøye grensene, men at det er svært lett å feilbedømme avstand. Ideelt tilstreber jeg en skyte avstand på 20-25 m. Det gir best effekt på hagl/dekning og mindre skadeskyting. Det er lett å tro at bare jeg bruker grove nok hagl så spiller avstand mindre rolle. Det er feil tankegang. Rett avstand med bedre dekning gir mye bedre effekt selv med finere hagl (US 5-6 blyhagl). Denne haglstørrelsen feller lett alt fra småender til skarv, dersom avstanden er rett. Større fugler, fra skarv til gjess, kan med fordel felles med grovere hagl (US 3-4 (blyhagl).

½ til full trangboring
Jeg ville ha et våpen med nok slagkraft og med utskiftbare choker for å kunne velge trangboring som passer det jeg jakter. I skogen velger jeg imp. sylinder til ½ trangboring, på sjøen ½ til full trangboring. Det handler enkelt og greit om skyteavstand. Jeg har benyttet hagle kaliber 10 og 16 tidligere, men finner mer ulemper med de kontra kaliber 12.

Jakt fra kajakk handler mye om speiding etter vilt. I en stødig kajakk kan du bruke kikkert til å artsbestemme/oppdage vilt. Du ser gjerne viltet uten kikkert, men noen ganger kan det være vrient å artsbestemme. Da kan en god kikkert gjøre oppgaven mye lettere. 8 eller 10 x passer ypperlig og helst i en liten kompakt utgave. Kikkerten bør også være lett tilgjengelig. Foto: Tore Njøten.

Så hvilken hagle passer best?
Først og fremst, haglen må passe deg. Et våpen du ikke treffer med har liten verdi og fører bare til bom eller skadeskyting. Kom deg ut i kajakken, kle deg med alt utstyr som kreves, sørg for at du har en padlevest som ikke er i veien for god skulderkontakt, og skyt. Se og føl om alt stemmer, om ikke justerer du og sjekker igjen. Hagler kommer i ulike modeller. O/u, s/s, enkeltløp, pumper og automater. Her har vi alle våre favoritter. En enkeltløper er enkel i utførelse også og enkel å stelle. Dessuten er den rimelig. Ett skudd til rådighet gir også en bedre jeger pga du må tenke deg godt om før skudd. Enkeltløper er ypperlig til deg som er fersk sjøfugljeger. O/u, s/s er skogsfugljegerens valg, men kan brukes i kajakken. Litt verre å holde fri for rust og har du en rimelig modell kan du oppleve det min venn gjorde under trening/leirdueskyting. At to skudd går av samtidig. Du kan unngå dette ved å bruke snillere ammo. Selv foretrekker jeg pumper og halvautomater. Disse er røffe, rimelige hagler som tåler mye. Mitt våpen har et belegg/lakk som beskytter mot rust. Denne type våpen er dessuten helt uten cast off (vridning på kolben) og kan lett brukes fra begge skuldre. Noe som etter min mening øker bruksområdet og effektiviteten fra kajakken.

Kan man bruke rifle?
Sjøfugljakt med rifle kan også være noe å tenke på. Skyting fra kajakken er svært krevende og kan fort føre til skadeskyting. Skyting med rifle er også noe helt annet med tanke på sikkerhet. En kule kan fly langt og ett skudd krever mye mer omtanke. Rifle er et presisjonsvåpen og fungerer best fra land der du står/ligger på fast grunn. Da kommer momentet med grunneier inn i bildet og jakten blir noe mer komplisert. Har du kontroll på alt dette, er bruk av rifle bare positivt. Gode kaliber til fuglevilt begynner med 22 hornet til 6,5 x 55. Skyting med rifle gir fort skuddskader på vilt, da kjøtt blir ødelagt eller skudd i stykker. En hagle er derfor mye bedre i så måte.
Før hadde jeg med både rifle og hagle, men innså etter hvert at det bare ble mer styr en hva som var hensiktsmessig. Ett våpen, fullt fokus på bruk av det ene, gir en bedre jeger.

 

Ta dette med på jaktpadlingen! Bore Snake, en klut og litt olje. Med dette lett tilgjengelig kommer du langt i stell av våpen. Foto: Tore Njøten.

Saltvann og våpen
Sjøfugljakt, hagle eller rifle og kajakk er ensbetydende med saltvann. Mange vil nok kvie seg for å ta med våpen i kajakken. Våpen blir utsatt og det oppstår lett rust. Velg derfor en hagle som enten tåler det, eller en som du kan tåle at får rustflekker. Mye beror på forberedelser i form av godt stell, både før og etter endt jakt. Du kan ikke utsette vask og olje til senere på dagen. Saltvann må tørkes av/skylles bort og oljekluten må brukes flittig. Enkelte børsemakere/verksteder kan også tilby Ceracoating, en form for lakk som gir ypperlig beskyttelse mot rust. Koster noen kroner, så kjenn etter hvor glad du er i våpenet ditt. Du kommer langt med en fille og litt olje.

Kajakken
Bruk den du liker og er trygg i. Egenskaper som stabilitet og ror står høyt på listen. Strengt tatt kan du bruke robåt og kano om du vil. Begge deler har sine fordeler og ulemper. Kajakken, med sin historie, har jakt som utgangspunkt. Den ligger lavt i vannet, er lite påvirket av vind og er effektiv, stille og relativt lett å manøvrere. Kajakken er den perfekte farkosten til jakt på sjøen. Den moderne jeger kan velge en kajakk som passer sin stil og smak, tilpasse den enkelt til jakten og få mye gode opplevelser på sjøen. Tilpassing handler om å legge til rette for våpenet, slik at jakten blir så effektiv som mulig samtidig som våpenet ligger trygt og sikkert.

Grundigere stell tar du hjemme! Demonter, skyll og ha på ny olje. Husk også at aluminiums deler i låskasse (vanlig på pumper/halvautomat) kan få irr og i beste fall får du funksjonsfeil (våpen virker ikke). Om du ikke føler deg kompetent til å sjekke låskasse/avtrekksmekanisme bør du levere inn våpen til børsemaker etter endt jakt hver høst. Det oppstår fort rust på fjærer, sikring blir treg og andre irriterende ting. Foto: Tore Njøten.

Hvordan jakte fra kajakken?
Så sitter jeg altså der, i kajakken. Haglen ligger på dekk, kikkerten, skuddene, alt innen rekkevidde. Jeg tar de første padletakene og jakten er i gang.  Jaktformene jeg vet fungerer best i kajakken er støkkjakt, smygjakt og posteringsjakt. Alle jaktformer vi kjenner fra jakt på land. Som sjøfuglejeger må du beherske alle og du må kunne kombinere og bytte mellom dem fortløpende.

Støkkjakt
En jaktform som er svært spennende, gir hurtige skudd og krever gode lokalkunnskaper. Jakten går ut på å padle rundt, gjerne tett inntil land, og komme overaskende på fuglene. Skarv som jakter, ender som dykker, eller sitter i sola og samler krefter. Ender, skarv og gjess er alle aktuelle fugler du kan treffe på under denne formen for jakt. Jaktformen krever mye av deg som jeger og padler. Du kommer gjerne tett på og ting skjer hurtig. Du må være skuddklar på sekundet og beherske fluktskudd godt.

Smygjakt
Smygjakt er jaktformen du bruker når du vet hvor fuglene er. Her gjelder det å se viltet, for så å planlegge jakten. Bruke naturlige skjul for å komme usett på skuddhold. Skarv som sitter på et skjær, er ypperlig til denne jaktformen. Ender som svømmer bak en holme, ja du skjønner tegningen. Jaktformen er krevende. Alt beror på hva som finnes av skjul, og mulighetene til å utnytte dem.

Posteringsjakt
Prosteringsjakt er når du vet at mulighetene for at viltet kommer din vei er stor. Gjess som kommer trekkende på morrakvisten, eller skarvens favorittskjær er ypperlig til denne jaktformen. Klarer du å finne naturlig skjul, og bli sittende i kajakken, handler det kun om tålmodighet. Når skarven så kommer, må du være klar. Gir hurtige skudd og høy puls, men er svært givende.

Lag gjerne en liten holder i skummateriale slik at våpenet ligger støtt under padlingen. Her er forfatterens egen løsning! Foto: Tore Njøten.

Ikke slipp de av syne!
Du som jeger må til enhver tid vurdere hva som fungerer best. Padle rundt, se hva som dukker opp, eller gjemme seg og vente? Jeg liker best å padle, være aktiv jeger. Din jakt og ditt jaktområde kan ha andre muligheter. Kanskje lokkefugler er rett for deg, kanskje du kan sitte på trekk. Jakt spenner over mye og du må gjøre dine valg ut fra hva som fungerer best for deg. Jakten kan også by på overraskelser i form av værforhold. Overskyet vær, litt vind, bølger og du kan få noen utfordringer. Om det blåser kan det brukes med fordel mot arter som letter motvinden (fiskender/skarv), men kan også gjøre det svært vanskelig å finne igjen skutt fugl som ligger i sjøen. Ser du bort et øyeblikk kan du ende med å slite skikkelig med å finne skutt fugl i bølgene. Skarv, som er svart og i utgangspunktet ligger dypt i vannet, er særdeles vanskelig å finne igjen. Dette er spesielt vanskelig med skadeskutt fugl. Selv store fugler som gås kan forsvinne i bølgene. IKKE slipp dem av syne!

Skadeskutt fugl
Som jeger gjør vi alt for å unngå skadeskyting, men du vil havne der om du jakter lenge nok. Da er det viktig at du er ditt ansvar bevist. Fugl som er skadeskutt, skal forfølges og avlives så hurtig som mulig. Ikke noe videre jakt før du har gjort en grundig jobb. Husk at forfølgingsretten ikke gjelder på annen manns grunn (feks. dersom fuglene går på land og du ikke har jaktrett).

Hva når fuglen dykker?
Ender dykker ofte og svømmer mot land hvor de gjemmer seg i tangen, eller går på land og gjemmer seg der. Det kan være svært vanskelig å se fugl som trykker, kamuflert inne i tangen. Her gjelder det å bruke øynene flittig og ikke haste av gårde. Skarv dykker også om den blir skadet. Om det ikke er for mye vind/bølger, kan du se luftbobler som viser hvilken retning den tar. Når de ser retningen, må du padle alt du kan etter. Skarv svømmer kjapt under vann. Her gjelder det å komme så tett som mulig og gi ett avgjørende skudd før den dykker på ny, gjerne i en ny retning. Marginene er små, men du må ikke gi opp. God jaktmoral er essensielt i verktøykassen.

Behandling av felt vilt
I motsetning til skogsfugl, som kan modnes med innmat i, må sjøfugl få disse fjernet. Gjess og gressender: Her fjerner du innvoller ganske umiddelbart (når du tar en pause i jakten). Skarv og fiskender: Her må fuglene flås, dvs. av med skinnet, bort med fett (ofte gult av farge) og bort med innvoller. Dette for å unngå at det setter smak på kjøttet. På skarv og fiskender gjør jeg dette på land. Deretter pakker jeg kjøttet ned og legger det kjølig. Under jakt vil det si, ned i en luke hvor jeg lar sjøen være kjøleelement. Videre modning gjøres kontrollert hjemme i kjøleskapet.

Jakt fra kajakk er annerledes enn jakt når du står med begge beina på landjorda. Foto: Tore Njøten.

Krevende, spennende og lærerikt!
Sjøfugljakt er krevende, spennende og lærerikt. Ikke la utfordringer stoppe deg. Det er læreprosessen som er den aller gøyeste tiden. Når viltet lurer deg, når du blir dyktigere, når du feller din første fugl, når du kan servere mat du har høstet og tilberedt selv. Stemningen på sjøen, lydene og artene du lærer mer om. Hensyn til vind, til lys og skygger. Sol og fint vær er koselig padlevær, men som jeger ønsker du en grå dag med regn og litt vind. Da øker dine muligheter og andre brukere av sjøområdet holder seg hjemme. Jakten er på sitt beste fra oktober, i alle fall her på Vestlandet.

Som jeger vil du bare lykkes, om du lærer mest mulig om naturen og viltet du jakter. Begynn forsiktig, ta deg tid til å bli kjent med kombinasjonen, kajakk, våpen og jakt. Sørg for å tenke sikkerhet for deg selv og andre. Ta med deg respekten for naturen, glede av å se liv og høste; med tanke på at det skal være slik også i årene som kommer. Skitt jakt!

Les mer om kajakkjakt og kajakkfiske fra vår faste spalte!
HER ser du hvordan vår faste spaltist Tore anbefaler å øve seg opp som kajakkjeger.
HER ser du hvordan du kan fiske enkelt og superspennende fra kajakken!

Oppholder du deg på jakt der det ikke er dekning med mobilen?
Les vår omtale av Garmin InReach Mini, som vi har hatt med på tur i 2 år, både på Grønland og i den norske fjellheimen. Omtalen finner du HER.

Og, trenger du tørrdrakt?
Les vår splitter nye omtale av 10 tørrdrakter som finnes på det norske markedet. Her har vi spurt erfarne padlere hvilke drakter og hvilke aktiviteter de bruker sin tørrdrakt til og fått de til å omtale draktene helt ærlig! Les omtalene HER!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy