ABONNER PÅ MAGASINET PADLING

Ved å bestille aksepterer du våre brukervilkår.

KAMERATREDNING

Kameratredning er en enkel sak som kan redde deg eller dine medpadlere ut av en kinkig situasjon. Men det å øve på de ulike teknikkene er viktig, gjerne også i litt vind og bølger. Er det dårlige forhold er det nødvendig med en tredjemann og slepeline for å klare å redde den forulykkede på en sikker måte.  


SLIK UTFØRER DU KAMERATREDNING:

1. Fra redderens perspektiv

1. Padle først bort til den veltede. Få den veltede til å holde fast helt fremme i baugen på kajakken din.  

Han skal se mot deg og ha bena opp mot deg, med et bein på hver side av kajakken. Fordelen med å ha han der er at han både stabiliserer din egen kajakk og at du kan se om det står bra til med han. 

2. Ta tak i den veltede kajakken. Legg åra under en strikk, eller hold den. For all del, ikke mist din egen åre. Det er heller ikke lurt å gi din egen åre til den veltede.  

3. Snu den veltede kajakken ut som en T, 90 grader ut fra din egen. Bruk begge hender. Så lenge du lener deg mot kajakken og holder på den, velter du ikke.  

4. Dra kajakken godt over din egen cockpit. Bruk dekkslinene til å hjelpe deg med. Du må huske å dra baugen opp først, ellers vil ikke vannet renne ut. Snu kajakken opp ned (helst mot deg) når den er kommet et stykke oppå. Se at vannet renner ut. Snu den tilbake på rett kjøl, og la den skli ned i vannet.  

5. Bruk begge hendene til å vende kajakken inn til din egen. For all del, ikke mist din egen åre, det er heller ikke lurt å gi din egen åre til den veltede.  


2. Fra den veltedes perspektiv 

1. Etter at du har veltet, hold kajakk og åre.  

I det du kommer opp etter å ha dratt deg ut, er du aldri langt unna utstyret. Vent på at noen kommer bort og hjelper deg (forutsetter at du padler sammen med noen) Gi beskjed om hvordan du har det. 

2. Bruk begge hender og snu den veltede kajakken på rett kjøl. Ikke løft! En hånd på tuppen og en hånd på kjølen, dra med den ene, skyv med den andre (parallelt med din egen kajakk). Dette skal på ingen måte være tungt. Tren litt på teknikken, så finner du ut hvor lett det kan gjøres.  

Nå skal du opp i kajakken som din padlevenn har tømt for vann og har liggende inn til sin egen kajakk.  

3. «Sitt» i vannet, med bena opp i overflaten. Legg den ytterste foten oppi cockpiten og press den under cockpitkanten nærmest redderen. Strekk ut kroppen, ikke ligg sammenkrøpet. Rull deg oppå din egen kajakk. Så snart du er oppå legger du en arm oppå den andre sin kajakk for å hindre å falle ned i vannet mellom kajakkene. Når du har gjort det kan du plassere den siste foten oppi cockpiten. Bruk gjerne dekkslinen på din egen eller redderens kajakk til å holde i. Øv på å ligge flatt! Jo flatere du klarer å ligge jo lettere blir det for din kjære venn å holde kajakken din stabil.  

4. Ål deg baklengs ned i cockpiten. Når hofta er ca. ved bakre cockpitkant, kan du begynne å vri deg rundt samtidig som du raskt får rumpa nedi. Det er mest hensiktsmessig å snu seg rundt den veien som gjør at du kan støtte deg på den andre kajakken.  


3. Fra redderens perspektiv

5. Legg den andre sin åre (eventuelt begge) over begge kajakkene i forkant av den andre cockpiten og under vesten din. Dette gir deg en del gratis støtte som hindrer kajakken å velte på nytt i det den veltede skal komme seg oppi.  

6. Hold på begge sider av den andre sin cockpit. Nok en gang må du altså bruke begge hender. Dersom det er mulig er det bedre å holde i selve dekkslinen, siden det blir enklere når armene dine ikke kommer i veien i det den veltede smyger seg ned i cockpiten.  

7. Hold godt fast i kajakken og len deg frem over åren, som ligger på tvers. Du kan eventuelt hjelpe den veltede sin fot på plass under cockpitkanten.  

Fordelen med denne måten å entre båten på er at den krever mye mindre smidighet og styrke fra stakkaren i vannet. Ulempen er derimot at det kreves mer teknikk av redderen for å holde kajakken så stabil at det ikke kommer noe vann inn under selve entringen.  

8. Hjelp den våte padleren med å vri spruttrekket på plass. Det er ofte litt vridd, og kan være vanskelig å få til alene. Kajakken må fortsatt stabiliseres.  


Bli abonnent i dag

Som abonnent på magasinet Padling får du tilgang til nyttige tips og triks, tur- og testartikler samt siste nytt fra padleverden. Padling gis ut 6 ganger i året, hvor du som abonnent har tilgang til arkivet og alle våre +artikler.

ABONNER PÅ MAGASINET PADLING