Langtidstest av Ursuit 4Tex tørrdrakt

Langtidstest av Ursuit 4Tex tørrdrakt

Seriøse forhandlere, kursing og nyttig informasjon har gjort oss til tryggere og sikrere padlere. En god tørrdrakt er i så henseende en glimrende «livsforsikring». Utvalget har blitt større og prisene er mer varierte. Denne gangen har vi tatt en typisk mellomprismodell i nærmere øyesyn, Ursuit 4Tex.


Tørrdrakten er produsert i et rødt og godt synlig Gore Tex-lignende materiale. De pustende sokkene er en integrert del av plagget. Hals- og håndleddsmansjetter er av behagelig neoprene. Ekstra stramming rundt håndleddene trengs dermed ikke. Tetningen rundt halsen er myk og veldig elastisk. Selv synes jeg neoprene er påtagelig mer behagelig i praktisk bruk enn latex. Mye tyder dessuten på at latex over tid brytes ned av solkrem og fett fra huden. Revnede mansjetter i dette stoffet er et ikke helt ukjent fenomen for oss padlere.

 

 

Drakten har fått en fornuftig rødfarge. Det er ikke spart på refleksene.

 

Ursuit 4TEX har kraftige forsterkninger ved knær og sete som er limt/vulket fast. Alle sømmer har doble forseglinger. Det er lommer på venstre overarm og høyre lår. Ni reflekser er plassert på hensiktsmessige steder. Glidelåsen er dobbel, slik at det kan luftes ved skulderen eller åpnes opp nedentil om behovet melder seg. Plagget har ikke hette, men leveres med en løs neoprene «dykkerhette». Produsenten har valgt å droppe skjørt rundt livet. Drakten har innvendige seler. Vekten er lav og den tar liten plass når den stues vekk.

 

Holder tett

Dette plagget er i praktisk bruk like tørr som sanden i Sahara! De nevnte neoprenetetningene slapp ikke inn en eneste dråpe vann. De var i tillegg behagelige i bruk. Her var det ingen ting som strammet eller irriterte. Plagget ble benyttet i all slags vær i sommer og høst, altså i mye regn! Jeg har også rullet mer enn noen gang. Fremdeles fungerte manufakturen som en 100 prosent tett barriere mellom min tempererte kropp og det kalde saltvannet. Den medfølgende neoprenehetten er faktisk et must når det rulles ved lav sjøtemperatur.

 

 

Lommen på høyre lår er utstyrt med solid borrelås.

 

Under tøff padling på sure dager synes jeg også at den gir en langt bedre beskyttelse av hodet enn hva en hette makter å gjøre. Takket være den frontmonterte doble glidelåsen med lang vandring, er det enkelt å «komme ombord» i plagget. Glidelåsen går i tillegg såpass langt ned at ingen av oss menn vil savne en ekstra luke i skrittet. Nødvendige ærend går som en lek! Glidelåsen har liten friksjon og kan betjenes uten kraftanstrengelser. Om jeg skulle savne noe, måtte det i så fall være en beskyttende strimmel som dekker hele glidelåsen. På den annen side hadde ikke drakten lenger blitt like enkel og ukomplisert i bruk.

 

Tørker hurtig

Plaggets evne til å slippe ut fuktighet oppleves som god. Her har jeg sammenlignet med min egen Kokatat Expedition til dobbel pris. Respirasjonsevnen går muligens noe i favør av Kokatat, men forskjellen i testperioden har vært helt bagatellmessig. Etter bruk er Ursuit enkel å skylle. Drakten er fremstilt av et materiale som fremhever seg ved å ha uvanlig kort tørketid. Med unntak av de to lommene, er ikke plagget dobbelt et eneste sted. Derfor forsvinner fuktigheten svært raskt både under og etter bruk. Selve padlekomforten er fin. Bevegelsesfriheten er også helt gjennomsnittlig. Det er ikke noe som gnisser eller virker forstyrrende under padling. De medfølgende hanskene og en ordentlig neoprenehette gjør denne pakkeløsningen helt komplett i elendig vær og ved rulle. I en krisesituasjon er kroppen godt beskyttet mot nedkjøling.

 

 

Setet har solide forsterkninger og tavlen er generøst utstyrt med refleks.

 

Konklusjon

Etter min mening avdekker langtidstesten at produsenten har prioritert riktig. Man har sløyfet fordyrende detaljer som for mange av oss fremstår som totalt unyttige. Mye tyder også på at det er klokt å erstatte latex med neoprene i hals og rundt håndledd. Etter en testperiode på fire måneder, med uendelig mange ruller, har ikke plagget sluppet inn en dråpe med sjøvann! Tørketiden er samtidig den korteste jeg hittil har opplevd.

 

 

PRIS: Kr. 6000,- inklusive bag, neoprenehette og padlehansker.

UTLÅNT AV: Yst Ute.

www.ystute.no

  • Categories: Nyheter

    Om journalisten