Låsbare stropper

Låsbare stropper

Visste du at det finnes enkle, låsbare lastestropper. Padling har testet en av modellene, Lockable fra det australske firmaet SPT (Stick POrotection Technology).


De myke lastereimene har innvevde herdede, rustfrie vaiere som gjør de umulige å kutte med kniv, og den låsbare delen i enden er lagt i et solid materiale og trukket med gummi for å beskytte kajakken. Stroppene kan brukes som vanlig standard lastereimer enten du ønsker å låse eller ikke. 

De siste årene er det observert stadig flere biler med kajakker på taket, spesielt i sommerhalvåret, noe som tyder på en sport i sterk vekst. Mange sliter med å få båten opp på takbøylene når løftingen gjøres alene, og kajakken blir derfor gjerne liggende på bilen i perioder med hyppige padleturer. En viss risiko for tyveri er det selvsagt når en bil står forlatt på en parkeringsplass med en kajakk eller to på taket. Det har blant annet etterlysninger på kajakkforumer vist de siste årene. Med bruk av låsbare stropper blir risikoen for tyveri betraktelig redusert. Du har også et langt bedre argument overfor forsikringsselskapet når du skal kreve erstatning for tapt båt.

Stroppene fra SPT er enkle å bruke, og stroppingen gjøres på akkurat samme måte som det du er vant til ved bruk av vanlige reimer. Selve låsingen er også svært enkel, og det går ikke mer tid med dette system enn hva man normalt er vant til. Men det er viktig at det er litt strekk i reimene når kajakken er stroppet på, både med tanke på enklere låsing og for å øke sikkerheten mot tyveri.

Reimene som brukes er 33 millimeter brede og de er laget i et mykt og UV bestandig materiale. To herdede og rustfrie vaiere er vevd inn på hver side av reimene, som finnes i tre lengder, 1,5 meter, 2,5 meter og 4 meter. Vi prøvde reimer som var 2,5 meter lange, og de var så vidt lange nok til å stroppe på forskipet på vår Boreal Baffin. Har du en litt voluminøs kajakk er de lengste stroppene å anbefale.

De låsbare stroppene fra SPT ble når denne testen ble laget i 2007/2008 solgt  i Norge av Kajakkentusiasten, www.kajakkentusiasten.no. Veiledende utsalgspris den gang var på 630 kroner for de korteste, 670 kroner for de mellomstore og 730 kroner for de lengste stroppene. I dag er også www.padlespesialisten.no distributør av Kanulock i Norge, og stroppene kalles derfra Kanuluk.

 

  • Categories: Tester

    Om journalisten