7266 Views

VHF i kajakk

I denne utgaven har vi fått et tips fra Ronny Riise, fulltids padlekursholder, ivrig bruker av sjøen og NPF Veileder hav og International Coach i British Canoeing. Han er også ganske sikkert den som har holdt flest padlekurs på Vestlandet. Riise forteller:

Desember 08, 2020
En håndholdt VHF-radio koster ikke så mye.
Skrevet av:

Hallvard Torp

Jeg ser at mange har med seg VHF når de padler, og det synes jeg er veldig fint. Selv syntes jeg ofte at det var litt ubehagelig å snakke i radioen i starten, og jeg var litt redd for å gjøre feil. På sjøen kan det ofte være ganske vanskelig å forstå hvilken intensjon de rundt oss har. Der har vi jo ikke veier, veikryss eller rundkjøringer på samme måte som på land. Ikke har vi blinklys heller. Jeg opplever dessverre ofte padlere som kanskje kunne kommunisert litt mer tydelig.

Kystradio Sør er uansett en fantastisk tjeneste, og de er veldig hyggelige. De har store antenner og hører oss over det meste av kysten. Vi kan melde fra hvor vi drar, og det er i det hele ganske fint å tenke på at noen faktisk passer på oss når vi er på sjøen. Og at noen bryr seg om at vi er kommet på land igjen. Da bruker jeg kystradiostasjonen i det området jeg er, og samtalen er helt vanlig og uformell, nesten som på telefon.

Som både padler og seiler skulle jeg ønske at flere padlere brukte VHF. Jeg tror det hadde redusert misforståelser og bekymringer, men også ulykker. Det er nok ikke tilfeldig at British Canoeing har dette som et krav for guider og turledere. Når vi virkelig trenger hjelp, så er alle midler for å få kontakt med de som skal hjelpe oss, veldig viktig. En VHF-radio gir mulighet til å snakke med Kystradio Sør. Vi kan snakke med alle vi kan se rundt oss, og for eksempel få hjelp med rask transport. Den kan betjenes når den er våt, og er mye mer solid enn en mobil. Noen har nødknapp også, selv om det reduserer batteritiden.

08Det er ganske enkelt og billig å ta prøveeksamen på www. kystradio.no. En håndholdt VHF-radio koster ikke så mye. En kan ta praktisk kurs før eller etterpå hvis en ønsker det. Så kanskje dette kan bli ditt prosjekt i vinter?

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy