4288 Views

Kjøttboller

Lyst til å skjemme bort dine beste padlekompiser med noe ekstra digg? Da skal du prøve kjøttboller i tomatsaus – servert med fullkornpasta og dryss av revet ost og friske urter.

Juli 13, 2019
Skrevet av:

administrator

Kjøttboller er en klassiker på tvers av landegrenser og kontinenter. Hva som i bunn og grunn skiller italienske, franske, spanske, greske, tyrkiske, svenske, japanske og amerikanske kjøttboller kan være et betimelig spørsmål for noen. Forskjellene er ikke så veldig store når det gjelder basisoppskriften for selve kjøttbollene, men kryddersammensetning, ingredienser og tilbehør skaper naturligvis variasjoner og forskjeller – som igjen gjør at ulike nasjonaliteter nevnes om ulike kombinasjoner og oppskrifts tradisjoner.

Det å skulle stå for varmmat på en padletur krever litt forberedelser. Tenk litt på hvilke redskaper du trenger og hva som er praktiske emballasjer og kasseroller til de ulike ingrediensene.

 

Store variasjonsmuligheter

Jeg innbiller meg at jeg liker de italienske kjøttbollene best, men «man tager hvad man haver», som danskene sier. Skulle jeg en dag komme til å velge provencekrydder og dijonsennep til kjøttbollene, så vil det kanskje bikke over til å bli mer en fransk enn en italiensk vri på det – om du skjønner. Selv liker jeg å plukke det beste fra ulike verdener og sette favorittkomponentene sammen til min egen oppskrift. Da har jeg med dijonsennep fra Frankrike og en fyldig, smakskraftig grillsaus fra Amerika.

Oppskriften du får her er slett ikke den eneste farbare veien til Rom; du vil selv finne dine preferanser og favorittkombi- nasjoner. Men noen triks er verdt å holde fast ved – som det å la de ferdigstekte kjøttbollene få trekke i tomatsausblan- ding med hermetiske hakkede tomater, rødløk, hvitløk, sopp, soltørkede tomater, chilipepper og deilige urter – eksempelvis timian, oregano og basilikum. Jeg liker å lage mye av både kjøttboller og saus, slik at jeg kan fryse ned og ha deilig padleproviant lett tilgjengelig. Oppbevart i plastbokser med gode, pålitelige lokk kan denne maten tas med direkte, som den er – opptint eller ikke – i kajakken.

 

Oppskrift for kjøttbollene (12 porsjoner)

 • 400 g karbonadekjøttdeig av storfé
 • 400 g kjøttdeig fra lam
 • 400 g kjøttdeig fra svin (eller kylling)
 • 3 stk egg
 • 1 stk finhakket chilipepper (inkludert de smakssterke frøene)
 • 1 stk finhakket løk
 • 3 – 4 fedd rensket og finhakket hvitløk
 • 1 ss ketsjup (eller mild tacosaus)
 • 2 ss grillsaus (evt worcestershire-saus eller søt chilisaus)
 • 1 ss sennep
 • 2 ss finkuttede friske basilikumblader (evt oregano eller vårløk)
 • 4 – 6 ss strøkavring (brødrasp; her må du se an konsistensen ift mengde)
 • 1 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1 ts timian (tørrkrydder)

 

Farsen du får fra disse ingrediensene kan også brukes til å lage burgere, om ønskelig.

Kjøttboller og pasta er servert! En delikat topping i form av frisk timian og finrevet italiensk ost er prikken over i’en på måltidet.

 

Hjemmeforberedelser

Start med å lage tomat-/ løksausen. Halvgrovt oppkuttet rødløk og soltørkede tomater, finhakket hvitløk og chilipepper freses i en god stekeolje. Tilsett tomatsaus, tomatpuré, hakkede tomater, søt chilisaus og det du ønsker å ha oppi – og rør det hele ut med litt vann. Smak til med salt, pepper og timian. La dette hvile eller småputre på middels varmeeffekt.

Nå står kjøttbollene for tur. Finn frem alle ingrediensene og lag farsen. Her gjelder det å blande massen godt og grundig, slik at alt som setter smak blir jevnt fordelt og at du ender opp med en jevn, fin farse med passe klebrig konsistens. Eggenes funksjon er å binde sammen alle ingrediensene. Før stekingen vil brødraspet absorbere litt av fukten i massen. Brødraspet skal sikre en crispy konsistens på utsiden; en passe grov stekeskorpe bidrar til å bevare saften i kjøttbollene. Begynn med fire spiseskjeer brødrasp – etter å ha knadd og eltet en stund vil du se om det trengs mer. Bruk gjerne en kombinasjon av vegetabilsk matolje og smør til stekingen – og unngå å steke for mange kjøttboller samtidig. Etter å ha stekt kjøttbollene kjapt på stekepanne, skal de så legges i kasserollen eller stekepanna med den småputrende tomat-/ løksausen, der de vil tiltrekke seg gode smaker. Nå er du i aromahimmelen

– de deilige smakskombinasjonene vil nå dufte lang vei og gjøre naboene dine misunnelige. Til hjemmekos på kvelden kan du gratinere en miks av saus og boller i en ildfast form; da gjør det seg ekstra godt med en ostetopping – for eksempel mozarella eller jarlsbergost.

Kjøttboller og pasta er servert! En delikat topping i form av frisk timian og finrevet italiensk ost er prikken over i’en på måltidet.

 

Ute på tur

Finn frem brenner, kasseroller og tingene som trengs for å koke pastaen og varme opp igjen kjøttboller og tomatsaus. Dersom du har bare én brenner, så er det kanskje smartest å koke pastaen først. Følg alltid anvisningen på pakken når du koker pasta, slik at du får den al dente (tyggemotstand) og passe salt, og sil så av vannet. Kjøttbollene og sausen heller du i en tom kasserolle; i denne bør det være lite grann stekeolje i, slik at maten ikke brenner seg i bunnen. Med middels varmeeffekt og stadig omrøring unngår du problemet. Tallerkenene anrettes på en innbydende måte, der hakkede, friske urter og finrevet, smakfull italiensk ost – eksempelvis parmesan – strøs på helt til slutt. Nå kan du trygt servere padlekompisene dine!

Kjøttboller i tomatsaus med vårløk, cherrytomater og revet mozarella er en herlig rett.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy