Blodspreng

Blodspreng

Knokene hvitner, hjerte sprenges og lungene gisper etter mer luft. Blodspreng i Saua har et rykte og ta vare på.


Det er til dette blodslitet Tine Raisbæk i Telemarkspadler’n gleder seg å invitere kajakkfolket til den 22. og 23. september – som en trivelig sesongavslutning.

 

– Nu ja, sier Tine på klingende dansk, vi har lagt opp to turer, som er kortere og snillere også. De går medstrøms.

 

 

Slusepadling er artig. Foto: Siri Elisabeth Hafnor.

 

Tusen er målet

I løpet av noen år håper Tine at tusen kajakker skal padle den gamle vannvegen i Telemark. En ferdselsåre som la grunnlag for bosetning og industriutvikling i de indre delen av fylket. I det vestlige løpet, som går til Dalen og som nok er mer kjent blant turister, var det kommersiell drift helt fram til sekstitallet. I det østlige løpet, gikk det siste tømmerslepet fra Notodden til Skien så sent som i 2003. 20-tusen trailere har erstattet den miljøvennlige transportåra, men det er en helt annen historie. Men det hører med at Tinfos jernverk fløta all mangan til smelteovnene sine i Notodden og ferrosilisium ut til verdensmarkedet helt fram til 1987 på denne kanalen. Tine vil det skal bli en tradisjon at Telemarkspadler’n avslutter sesongen.

 

Blodslitet i Saua

I år er målet at det skal komme opp mot 200 deltakere. Tine håper halvparten av disse tar den klassiske løypa på 23 km, men hun håper mange vil prøve seg på den tøffeste, som altså er padle motstrøms opp gjennom blodspreng. Økenavnet har stryket fått fordi det var så slitsomt å ro opp utløpet av Heddalsvatnet, at blodet spratt under fingerneglene.  Du forstår det kanskje bedre når du får greie på at vi har å gjøre med Norges femte største elv i vannføring, at det renner over 230 kubikkmeter vann hvert sekund i gjennomsnitt. Etter mye regn, som det fort kan bli i september kan vannføringa bli dobbelt så stor.

 

 

Fra tidligere arrangement. Foto: Hamish Moore.

 

Norges tøffeste

– Dette er for de harde. Løypa er 46 km lang og flere som har padlet her før, sier at dette kan være Norges tøffeste kajakkløype. En skikkelig maraton, sier Tine.

 

– De som tar den, starter fra Norsjø ferieland klokka halv ni om morgenen og padler motstrøms til Notodden, der det vil være en matstasjon, deretter snur de og padler medstrøms. Da får de følge av gruppe nummer to. Men tro ikke at det er bare – bare å padle medstrøms, forklarer hun. Nå gjelder det å utnytte strømningene i vannet. Blant annet kan det være ei ordentlig utfordring å forsere elveoset fra Tinnåa, hvis vannføringa er stor.

 

– Jeg vil anbefale folk om å ta seg en kajakktur før løpet, for å prøve vassdraget, det vil være nyttig kunnskap på konkurransedagen.

 

I tillegg har arrangøren et tilbud til familiefolket på 10 km. Klokka 12 starter de fra Lystang camping ved Nautesundbrua. Går det som Tine håper skal alle være i mål omtrent samtidig. Etter målgang og premieutdeling er det familiefest på Norsjø ferieland, med massevis av aktiviteter – og selvsagt er det skikkelig fest på kvelden.

 

 

Blodslitet er over og konkurrenter gratulerer hverandre. Foto: Hamish Moore.

 

Slusepadling

Padlehelga avsluttes søndag 23. september med slusepadling i Bandakkanalen. Da får kajakkpadlerne bli med på en storslått tur gjennom de historiske slusene.

 

– Vi avslutter helga med en felles avslutning på Ulefoss. Men det kan du lese mer om på telemarkspadlern.no, sier dansken som har gjort telemarking av seg.

 

Kulturhelheten

Tine Raisbæk kom fra Århus til Telemark for å studere friluftsliv på høgskolen i Bø. Her i Telemark fant hun en nærhet til kulturhistoria som hun ikke var vant med i sin storby.

 

 

Tine Raisbæk med sin kjære kajakk. Foto: Siri Elisabeth Hafnor.

 

– Her er felespill, 17. mai og industrihistorie flettet sammen til en større helhet, forklarer hun og ser ut over et vindblåst innlandsvann, fra en helt ny kantine i et helt nytt og topp moderne industribygg. På Notodden, hvor den elektrokjemiske industrien hadde sin vugge for over 100 år sia, lager de nå fjernstyrte undervannsbåter – blant annet.

 

-Denne historia er viktig for arrangøren å få vist fram, forklarer hun.

 

– Det å være på Telemarkskanalen i kajakk gir en større forståelse for hvordan det var den gangen en var avhengig av vannvegen for å frakte varer til og fra. Vi kommer ned til et nivå, der vi er like avhengig av å gjøre de samme ritualer i forhold til vær og vind som den gang.

Slik tar en bedre vare på kulturhistoria, avslutter kajakkentusiasten og lengter etter at høsten skal komme og Telemarkskanalen blir fylt opp av kajakker.

 

 

I vrimmelen av glade mennesker

Bente Lorentzen har med sjokkarta stolthet akkurat blitt ropt opp som neste beste av jenten på den hardeste ruta.

 

– Jeg kunne nesten ikke tro det. Jeg hadde på forhånd ikke tenkt en eneste tanke om at jeg skulle motta noe som helst slags premie, forteller Bente.

 

Det var i 2010 at jenta som opprinnelig kommer fra Tromsø kunne innkaste en flott padlevest for sin sterke padling fra Notodden til Norsjø.

 

 

Bente Lorentzen klar med kajakk og åre. (selvportrett)

 

Første gang

Det var første gang hun og samboeren deltok i et slikt arrangement. Opplevelsen var så sterk at hun husker som om det var i går.

 

– Jeg var så spent. Vi hadde gjort alle tenkelig og utenkelig forberedelser dagene før og da vi kom på vannet og startsignalet kom var det bare å la det stå til. Jeg skjønte fort at de aller fleste var ute etter å komme først i mål, forteller hun og legger til at Heddalsvatnet bølget såpass mye at noen få fikk så store problemer at de måtte trekke seg. Heddalsvatnet kan være lumsk på denne tida av året.

 

– For meg som ikke er verdens tryggeste i vann, var det godt å se at arrangøren hadde sørget for følgebåter som passet godt på.

 

Hun og samboeren deltok først og fremst for opplevelsens skyld. Tanken var at de ville ha tid til å titte seg litt rundt, men så slo konkurranse instinktet til. Bente padlet altså inn til en flott andre plass.

 

– Jeg husker med stolthet at det bare var meg og ei jente til som fullførte den lengste løype.

 

Målgang

Men vel så viktig som selve padlingen var vrimmelen av glade mennesker på Norsjø Ferieland.

 

– Det var strålende vær og folk koste seg sammen med andre padlere. Samtalene og latteren satt løst, kanskje fordi mange var både stolte og lettet over å ha fullført løpet. Dette var et arrangement jeg håper mange andre også får oppleve – jeg skal i alle fall tilbake i år, vær du sikker, sier Bente Lorentzen.

  • Categories: Nyheter