Generalprøve som ga mersmak

Generalprøve som ga mersmak

Å etablere et nytt kajakkløp som Midnight Sun Canoeing krever tid, spesielt om løpet er langt, eller rettere sagt 295 km på syv dager. Erfaringen fra en sommeruke med kajakkpadling på Muonio- og Torneälvar var udelt positiv. MSC har store muligheter til å bli et populært langturrace.


Arctic Canoe Race veteranen (13 løp) Risto Laine fra Kemijärvi, er en av de som i år provkjørte og testet Midnight Sun Canoeing. Som erfaren og kunnskapsrik långturpadler har han mye å sammenligne og bidra med.

 

-Dette var en kjempeflott kajakkopplevelse. Det var ganske høyt vann hele tiden, og alt fra start hadde vi bra driv medstrøms i Muonioälven. Første stryk, som er verdt navnet, kom først på slutten av andre dag, eller på Lappeakoski. De større strykene finnes langt nede i Torne Alvdal. Mens her ved Polarsirkelen finnes de mest fantastiske vann å padle på, med enestående natur langs hele den svensk-finske grensen, sier Risto og fortsetter.

 

 

MSC-padlerne har akkurat passert grensebroen over Munioälven. Andre dagsetappe i Lappea nærmer seg slutten etter en lang dag på elven.

 

-Legg til at vi hadde strålende vær hele tiden og at selskapet var trivelig, så da har MSC en lysende fremtid. Jag har planer om å være med også neste år, og trolig får jeg også med noen kamerater på løpet.

 

Formålet med padlingen denne sommeren (27. juni – 3. juli) var å teste alle MSC sine mulige aspekter, som dagsetapper, rast- og etappemål, sikkerhet, mat logistikk og annet. En forstudie ble gjort av Norrbottens Kanotförbund sommeren 2010. Hvor bra var da grunnkonseptet i virkeligheten?

 

 

Her trengs det forsterkninger i form av energirik mat, men også rekognosering for å finne den mest gunstige ruten gjennom stryket.

 

Det holder fint med litt småjusteringer. Startdagen vil bli endret til søndag, noe som betyr målgang på lørdag. MSC er riktig plassert når det gjelder kalender og tidspunkt. Målsetningen og utfordringen er at flest mulig skal padle hele MSC, men alternativer finnes.

 

– MSC tilbyr også mulighet til å delta med stafettlag. Målgruppen er firma, kommuner, foreninger og lignende. Men man kan også bare padle en enkelt dagsetappe eller flere, forklarer prosjektleder Greger Toolanen, som legger til at det også finnes andre forslag, som eksempelvis er rettet mot kvinner som målgruppe.

 

 

Klargjøring av kajakker og utstyr før man gir seg ut på dagens etappe der Polarsirkelen og Kattilakoski venter.

 

Sikkerheten i løpet er det viktigste, og det har fungert bra, dette på tross av mye vannføring i elver og vann, og en del tøffe forseringer gjennom friske stryk, fremfor alt i den nedre delen av Torneälven. Neste år vil de padlerne som ønsker det, få mulighet til å forsere strykene i en flåte som tar tolv personer. Dette vil sikkert også være en opplevelse i seg selv.

 

For nærmere informasjon om dette løpet: www.midnightsuncanoeing.eu

  • Categories: Nyheter