3516 Views

Gjør som Andy Capp, men velg neon

April 25, 2023
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Det er tid for sol. Men selv i lyset kan det være vanskelig for andre båtførere å se en kajakk på havet. Ta forbehold og marker ditt høyeste punkt: Hode!

– Hode er padleren høyeste punkt og noen ganger det eneste som synes for annen båttrafikk. Dette sier Matt Skuse fra Redningsselskapet. På vest og ikke minst capser,  anbefaler han såkalte høyenergifarger. Sterke farger er imidlertid ikke alt. En farge egner seg heller ikke til alle situasjoner.

– Den gule er sterkest og mest effektiv om natta, informerer Skuse. – På dagtid er du mest synlig ikledd signaloransje.

Matt Skuse RS
Beredt: Med gode farger på utstyret er du både mer synlig og har større sjanse for å bli reddet. Foto: Redningsselskapet

Strategisk refleks

For ikke lenge siden lanserte Redningsselskapet sin egen caps med det korte og snertne navnet «RS Varsity Headwear reflective cap PRO». Denne finnes i fargene Skuse nettopp anbefalte; gul, oransje og også rød. Det kan oppleves paradoksalt at capsen også fås kjøpt i sort, men det skal legges til at uansett farge, er hodeplagget utstyrt med refleksbånd både på sidene og bak.

 

Caps fra RS
Høydepunkt: Hode er padlerens høyeste punkt og bør være synlig på tur. Foto: RS

Alle katter er grå

Gjennom historien har ofte maritimt redningspersonell vært kledd i oransje. I følge Skuse kan gul være like bra. For som han sier – Den gule er fortsatt sterk selv om fargen blir litt møkkete. Til slutt minner Matt Skuse oss om at selv om vi padler på lyse dagen, eller også selv om det er lyst på natta, er vi padlere lite synlige for andre trafikanter. En ting er å skjerme seg selv mot sterke solstråler og derfor benytte et par gunstige solbriller, men bruker du i tillegg en caps eller skygge, da slår du to fluer i en smekk: Beskytter deg selv for de sterke strålene og gjør deg samtidig synlig for andre.

 

Tine Raisbæk
På topp: Kajakkpadling med Tine Raisbæk har en fargerik skygge som en av sine merch. Foto: Marte Østmoe

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy