6101 Views

Padleteknikk – båtkontroll viktig

I kajakkpadling er båtkontroll et viktig stikk. Dette kommer ikke av seg selv, men må øves.

Januar 25, 2016
Mariann Sæther i ferd med å plante et godt åretak på Eiteråga, Nordland. Foto: Ron Fischer.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

En riktig sitteposisjon gir grunnlaget for dynamiske padletak og viktig kantkontroll. I tillegg må vi ha en sterk kjernemuskulatur slik at vi ikke bare padler kajakken fremover med armene, men aktiverer de store musklene som rygg og mage. I denne artikkelen skal jeg ta for meg riktig sitteposisjon i kajakken, samt aktivering av kjernemuskulatur.

 

Sitteposisjon

Mange tror at desto lengre fram man sitter i kajakken desto mer effektiv blir padlingen. Dette er ikke nødvendigvis riktig, selv om det selvsagt er enklere å sette padletakene lengre fram. Det aller beste er å sitte i kajakken på vannet og se om den ligger balansert i vannskorpen – altså slik at verken bakenden eller fremenden synker ned. Må du flytte setet langt bak for å få plass til bena, og dermed legger mye vekt på bakdelen, bør du heller skaffe deg en annen kajakk som er større eller med en annen design.

 

For mye vekt på bakenden gjør kajakken ustabil, og det er også vanskeligere å få brukt fremre kanter om kajakken din ikke har rund bunn. Det er som på ski – du må ha klare å presse kantene ned i vannet for at de for eksempel skal bite tak og skjære inn og ut av bakevjer. Sitter du for langt frem kan det være vanskelig å holde kajakken over vannet – og det føles som om hver bølge slår over deg og presser deg litt ned. Da er det heller ikke lett å holde tempoet oppe på elva og effektiviteten synker drastisk.

Effektiv: Mariann Sæther lener seg frem, men sitter fremdeles oppreist i kajakken for å få effektive padletak. Foto: Ukjent.

Effektiv: Mariann Sæther lener seg frem, men sitter fremdeles oppreist i kajakken for å få effektive padletak. Foto: Ukjent.

Juster knestøttene

De fleste kajakkmodellene har justerbare knestøtter. Sørg for at du justerer disse slik at du har god kontakt med kajakken. Du skal sitte trangt nok til at du kan kontrollere båten, men ikke så trangt at det er ubehagelig. Det må likevel sies at for en nybegynner er sitteposisjonen ofte ubehagelig i starten fordi den er uvant. Ubehag i hofter og i føtter er ikke uvanlig, men skal selvsagt være tolererbart.

 

Mennesker som er stive i hofteleddsbøyerne føler også ofte mer ubehag enn de som er mer fleksible. Her er det bare å begynne å tøye! Du skal ha god støtte i fotstøttene, og ryggstøtten må være solid og stram. Dette gjør at du til sammen får en sitteposisjon som er litt foroverlent – men tenk på at brystkassa skal ut og ryggen skal være rak. Å sitte som en fremoverlent potetsekk hindrer effektive padletak og gjør deg mer utsatt for slitasjeskader.

 

Tips: Før jeg padler litt større stryk passer jeg på å dytte setet og hoftene litt bakover, mot ryggstøtta, noe som gjør at jeg automatisk legger kroppstyngden litt mer frampå. Dette gjør at jeg padler mer aktivt og aggressivt.

_MG_6937

Riktig: Michelle Basso sitter trangt, men godt.

 

Aktivering av kjernemusklaturen

En nybegynner begynner som regel automatisk å padle fremover ved hjelp av armene. Ofte er dette et problem for flere øvede padlere også, fordi man uten riktig instruksjon ikke utvikler den ønskede teknikken som både er effektiv og som hindrer belastningsskader.

 

Det er viktig å raskt fokusere på aktivering av de store muskelgruppene som rygg og mage. Tenk at ryggraden er en akse som kroppen roterer rundt når vi tar et fremovertak. Skal du ta et høyretak må du presse med høyre fot på fotstøtten, rotere høyre skulder fremover ved hjelp av mage og rygg, plante fremovertaket så langt frem du klarer uten å miste den gode sitteposisjonen, for deretter å bruke kjernemuskulaturen når du legger kraft i åra og drar bakover.

 

Er du imidlertid ikke vant til å aktivere mage og rygg når du padler kan det synes vanskelig å ”vekke” muskulaturen. Man roterer gjerne rundt ryggraden når en planter åra i vannet, men bruker fremdels stort sett armene til å dra bakover med. Er dette tilfelle anbefaler jeg å bruke en del tid på flattvann, og aller helst med noen som er flinkere enn deg. Du bør padle foran vedkommende slik at han/hun kan se deg godt. Fokuser på å holde magemusklene stramme når du padler. Og før du begynner kan det lønne seg å gjøre noen crunch, omtrent som om du tar situps. Da får du vekket muskulaturen, og du kjenner hvilke muskler som bør aktiveres under padlingen.

IMG_6932

IKKE: Å sitte tilbakelent er ikke bra i lengden! Foto: Mariann Sæther.

Allier deg med en venn

Etter å ha trent en stund på flattvann, noe slikt som 8 – 10 økter, bør du begynne å tenke på justere padletakene på elva. Dette kan være vanskelig siden vi ofte faller tilbake til gamle synder når adrenalinet begynner å pumpe. I begynnelsen må du fokusere på å padle effektivt og med kjernemuskulaturen på de roligere strekkene mellom strykene.

 

Allier deg gjerne med en kamerat/venninne og minn hverandre på å padle teknisk riktig. Etter hvert kan du også fokusere på dette i de letteste strykene, og plutselig en dag padler du også de vanskeligere strykene mer effektivt og ved å bruke mindre krefter. Har du mulighet til å prøve slalåmpadling bør du gripe sjansen. Ved å sitte i en rask og lett båt får man utrolig mye tilbakemelding på egen padleteknikk. Dessuten er det sinnsykt gøy til og med på grad to!

 

Unngå slitasjeskader

Å bli en god kajakkpadler er ikke det samme som å padle fosser på 20 meter. Å bli en god kajakkpadler betyr at vi kan padle effektivt og teknisk riktig på grad 5 så vel som grad 3, slik at vi kan nyte padleturene på en sikker måte. Det handler om å unngå slitasjeskader, og rett og slett om å ha god nok teknikk slik at du kan pushe dine egne grenser innenfor rammene av dine egne ferdigheter.

 

Selv gikk jeg andre veien. Jeg begynte ikke å øve teknikk før etter mange år med padling, rett og slett fordi jeg ikke hadde noen til å instruere meg. Den første leksjonen kom en dag tidlig på 2000-tallet rett ovenfor broa i Åmot på Sjoa. Flemming Vatne (Schmidt) suste forbi meg og ropte over skuldra: ”Mariann, hvorfor padler du så mye bakover?”. Forvirret tok jeg ham igjen på takeout og spurte hva han mente. Dermed var det gjort. Teknikk, teknikk, teknikk. Så sett i gang, og ikke glem å ha det gøy!

 

Lenke for å se på framover padleteknikk: http://www.slalomtechnique.co.uk/view-k1technique.php?skill=2

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy