This is the roll 2

This is the roll 2

Padlere kan aldri bli for dyktige til å rulle! Enten du er tur-, hav-, kajakkpolo- eller elvepadler, så er en sikker rulle uansett forhold et viktig hjelpemiddel mot uønskede svømmeturer.


Av Harald Rishovd

De gamle inuittene måtte være dyktige rullere – de hadde ikke annet valg! Alternativet til en vellykket rulle var å fryse i hjel. Likevel var de gamle rulleteknikkene på vei mot glemmeboken da noen entusiaster hentet dem fram og arrangerte det første grønlandske mesterskapet i rulling for noen år siden. I dag arrangeres konkurranser i grønlandsrulling mange steder i verden, ikke minst her i Norge. I år arrangeres det femte norgesmesterskapet på rad, og utvalget av rullekajakker vokser jevnt og trutt i tillegg til at mange bygger sin egen lave «rullemaskin» i spant og duk.

 

Mange padlefilmer

Justine Curgenven er kjent for sine flotte «This is the sea»-filmer, «This is canoeing» og fra flere krevende kajakkekspedisjoner. I fjor slapp hun filmen «This is the roll», der grønlandspadlerne og rulleguruene Cheri Perry og Turner Wilson lærer bort grunnleggende grønlandsruller og generell rulleteknikk. Nå er oppfølgeren «This is the roll 2» klar, fremdeles med Cheri og Turner som instruktører.

 

Som den første TITR, er også oppfølgeren enkel å forstå. Bildet er skarpt og tydelig, og viser de ulike teknikkene fra mange vinkler – både over og under vann. De ulike rullene forklares i forhold til andre ruller i samme gruppe. Sliter du med en av teknikkene, kan du enten gå videre eller gå tilbake til foregående rulle og finterpe det tekniske.

Cover

 Coveret på den nye filmen til Justine.

 

22 ulike ruller

Filmen er delt i fire grupper der alle starter med den enkleste rullevarianten og avsluttes med den vanskeligste innen samme kategori. Standard grønlandsruller starter framme og avsluttes bak, baklengs sveiperuller starter bakfra og avsluttes framme, stormruller startes og avsluttes rundt kajakkens senter og det er ”vrikkeruller” der korte sveip med åra vender kajakken på rett kjøl. Filmen tar for seg 22 ulike ruller. De fleste med grønlandsårer, men også noen med vanlige årer.

 

Krav til smidighet og sterk kjerne

Du trenger ikke være spesielt smidig for å trene inn en sikker sveiperulle. Men om du har ambisjoner om å bli en dyktig grønlandsruller og vil utvikle raske håndruller til elvepadling og kajakkpolo eller sliter med lårbøyere (baksiden av lårene) som er for stramme, så bør bevegelighetstrening, som for eksempel Yoga, inn i treningsprogrammet. I tillegg bør du trene styrke for kjernemuskulaturen og for skuldrene.

 

Anbefales

Jeg liker filmen (jo da, jeg innrømmer at jeg liker de fleste padlefilmer…) og gir den en anbefaling! Men anbefalingen gjelder bare hvis du har ambisjoner innen grønlandsrulling. Er du «bare» på jakt etter å utvikle en sikker rulle for hav og elv, så vil de alle fleste klare seg godt med den første This is the roll.

NM i Grønlandspadling

Har du blitt så hekta på grønlandsrulling at du har lyst til å konkurrere? Eller kanskje du vil oppsøke en rullekonkurranse for å lære? Årets Norgesmesterskap i Grønlandsrulling arrangeres under Qajaqtreffet på Stokkøya på kysten av Sør-Trøndelag. Datoen er 10. august. Les mer på qajaqtreff.wordpress.com.

 

«This is the roll 2» forhandles av God Tur AS og mange andre kajakkbutikker i Norge. Filmen kan også lastes ned til PC og nettbrett direkte fra produsenten Cackle TV på Cackletv.com.

  • Categories: Nyheter