Test av North Shore Aspect

Test av North Shore Aspect

North Shore Aspect er en rotasjonstøpt ettlags kajakk i polyetylen. Dette er en kort havkajakk. Den har en enkel, men tilfredsstillende dekksrigging. Det aller mest nødvendige er med, det vil si gode sikkerhetsliner langs hele kanten av kajakken.


På fordekket er det litt knapt med strikker, men nok til å legge kart og en vannflaske under. Bak cockpiten er det kun montert en strikk, den går på tvers rett bak den bakerste luken. Ikke så mye hjelp i den egentlig. Flott at de har valgt å bruke samme geniale bærehåndtak fremme og bak som Valley bruker. Disse kan klipses fast under transport slik at de ikke hamrer og slår på motorveien. Når du er ute og padler kan de løses fra toppen av dekket slik at de er lette å ta tak om det skulle være nødvendig ved en velt eller lignende.

 

 

 

Gode håndtak til å bære/holde fast i.

 

Kajakken har to vanntette skott, ett fremme og ett bak. Lukene er produsert av Valley og er kanskje litt vanskelige å få av og på. Spesielt den bakerste luka som er lik den som Valley bruker på Aquanaut Club, er vanskelig siden den er svakt oval. Det er fort gjort å legge den på feil og slite med å få den til å sitte. Kajakken har ingen dagsturluke, kanskje noe spesielt da det virker som om det nettopp er for det formålet kajakken er bygget for, dagsturer og ikke lengre overnattingsturer. Men tar man prisen i betraktning så forventer man kanskje ikke den slags.

 

 

Man kan ettermontere ror dersom det er ønskelig.

 

Setet og fotstøtter

Kajakken har en grei seteløsning. Setet er trukket i et slags nylonstoff, som er litt varmere mens du padler og litt våtere etter lunsj. Ryggstøtten er en del høyere enn det jeg er vant til på kajakker fra Storbritannia, noe som gjør det vanskeligere å legge seg bakpå for å rulle om man foretrekker den teknikken. Det går fint an å rulle kajakken, men det er ingen rullemaskin med tanke på det høye skroget. Fotstøttene justerer du enkelt ved å klemme inn en liten sak på baksiden av pedalene, nokså standard etter hvert, og det fungerer bra. Med litt trening trenger du ikke engang ta av spruttrekket for å justere lengden.

 

Sittebrønn

Jeg opplever sittebrønnen som stor, og den er stor. Den minner meg litt om en blanding av Current Designs Sirocco og Prijons Seayak, og det er ikke nødvendigvis positivt ment. Grunnen til at jeg trekker inn Siroccoen er at også den har en romslig sittebrønn uten at resten av kajakken (for eksempel lengden frem til den fremre skottveggen) er tilpasset større og lengre personer. Første gangen jeg satt i en Seayak følte jeg at jeg hadde sunket dypt med i en sakkosekk og strevde med å få åra over kanten og ned i sjøen. Fullt så galt er det ikke med Aspecten, men dersom du er vant med en kajakk med engelsk design, vil de «høye» sittebrønnkantene virke uvante.

 

 

Fint innfelt system for senkekjøl.

Akkurat dette med sittebrønn er egentlig en nokså personlig greie. Kanskje du liker det jeg synes er en ulempe? Husk at vi er skapt på mangfoldig vis og at det derfor ikke er slik at en kajakk eller en løsning er best for alle. For min del blir cockpiten for stor, men kanskje det er nettopp en stor cockpit du ønsker? Her må det prøvesittes og prøvepadles folkens. Personlig kan jeg i alle fall stå inne for at volumet i sittebrønnen blir for stor for meg som er vant med en mye mer «tight» cockpit. Med mine knappe 180 cm klarte jeg aldri å finne en behagelig posisjon slik at jeg satt godt samtidig som jeg hadde god kontakt med båten. Nybegynneren, og de som vil ha en kajakk liggende på hytta for koselige sommerkvelder, vil nok derimot sette pris på plassen og at det er lett å både komme oppi kajakken, og ut av den.

 

Skrog

Aspect er først og fremst en liten havkajakk og ikke en stor voksen rekreasjonskajakk. Til tross for den beskjedne lengden på bare 4,5 meter (de fleste havkajakker ligger mellom 5,2 og 5,4 meter) får du følelsen av at du sitter i en havkajakk. North Shore har designet kajakken slik at den har fått relativt lang vannlinje. Det har de gjort ved å la skroget ha lite spring. Andre kajakker må ha en del bananfaktor (sett fra siden) for at de skal være mulige å manøvrere (eventuelt et ror..). Med sin beskjedne lengde slipper Aspect lett unna det problemet. Problemet med denne løsningen er at kajakken går mer gjennom store bølger enn over. Noe som igjen medfører mer sprut. Ikke et stort problem siden det ikke er før på de større bølgene at man merker det. Å si at kajakken har et stort fartspotensial er vel en overdrivelse, men for de aller fleste som vurderer å kjøpe en kajakk i denne klassen, vil ikke lengden være den begrensende faktoren, men snarere teknikken på fremdriftstakene og styrken til padleren.

 

 

Kajakken er lett å få til å svinge.

 

Siden kajakker som er støpt i kun ett lags plast har en tendens til å bli litt myke og gi lite respons på padlingen, har North Shore festet en komposittstang i bunnen av båten. Denne går fra midten av det ene skottet, gjennom hele sittebrønnen og til midten av det andre skottet. Jeg syntes ikke den var i veien når jeg satt og padlet, men det var tydelig at den var med på å gjøre kajakken stivere. Dessuten har den støpte skottvegger. Også disse stiver av.

Egenskaper i sjø

Kajakken oppfører seg uvant i stor sjø. Jeg er som sagt vant med kajakker hvor jeg får veldig god kontakt med skroget (har mest erfaring med de engelske båtene fra NDK og Valley). Kajakken blir litt nervøs i større bølger. Jeg vil anta at en tyngre person og kanskje en med lengre ben ville opplevd kajakken noe bedre i slike forhold. Kajakken er nok først og fremst ikke tiltenkt brottpadling i meterhøye dønninger. Det er jo for så vidt en ærlig sak, og i så måte faller den jo bare inn i samme kategori som svært mange andre kajakker solgt i Norge.

 

 

Man kan ikke skylde på kajakken dersom man ikke klarer rulla.

 

Aspect er vanskelig å få til surf med. Den blir liksom fort litt tung å få raskt nok opp i fart. I mye vind og medsjø kan den være litt vanskelig å holde retningsstabil når man padler på tvers eller med vinden. Skroget er nokså høyt og sørger for at den blir tatt av vinden, dessverre heller ikke så ulikt mange av de mestselgende kajakkene i Norge, vil nå jeg si. Men den er definitivt mye bedre enn store slagskip jeg har prøvd og sett andre padle rundt i. For å være realistisk vil nok ikke de fleste som vurderer å kjøpe denne kajakken merke mye til dette med vindpåvirkning. Jeg merket det kun på en tur med vindstyrke på 12-14 m/s.

 

Stabilitet

Kajakken kjentes trygg og god å sitte i fra første stund. Primærstabiliteten er med andre ord god. Jeg hadde nok håpet at North Shore ville prioritert et skrog som gav tydeligere respons når den ble lagt på kant. Jeg opplever at den har en mindre sekundærstabilitet enn andre kajakker fra engelske fabrikker, men høyere enn for eksempel Hasle Explorer og Expedition. Siden kajakken er så kort skal det være sagt at den reagerer lynkjapt på kanting, og at det å tyne den maks over på siden strengt tatt blir unødvendig. Siden kajakken har kort vannlinje (i forhold til mange andre kajakker) svinger den godt, også uten å kantes.

 

Senkekjøl

Kajakken leveres med senkekjøl med mulighet for ettermontering av ror. Du styrer senkekjølen opp/ned fra cockpiten. Selve saken du flytter på er innfelt i skroget, men stikker akkurat så mye ut at det går an å flytte den selv om du har hansker/muffer på labbene. Bra! Systemet er identisk med de som blir brukt på kajakker fra Valley. Det er ikke så rart kanskje, siden de to produsentene samarbeider om plastdelen av kajakkproduksjonen.

 

 

Kajakken opplevdes litt ustabil i større bølger.

Jeg var spent på om den korte lengden skulle resultere i en lite retningsstabil kajakk. Jeg opplevde ikke dette som noe problem. Den holdt retningen greit da det bare var litt sidevind. Når vinden ble sterkere og kajakken ville opp mot vinden, fungerte senkekjølen bra og holdt kursen på tvers av vinden. Som sagt ble det litt trøblete når vinden ble enda sterkere. Det er tydelig at dette ikke er typisk engelsk design som er kjent blant annet for lavt volum som igjen gir liten vindpåvirkning.

 

 

Bruksområde

North Shore Aspect er en fin kajakk for de som ikke har ambisjoner om å bli verdensmestre i havpadling, eller å padle flere ganger i uka året rundt. Dersom du er på utkikk etter en trygg, romslig kajakk som vil gi deg mengder av kjekke opplevelser så lenge du ikke begir deg ut i de verste forholdene, er denne kajakken et bra kjøp.

 

Som tester setter jeg nok en del strengere krav til en havkajakk enn det testerne i VG og lignende gjør. Jeg ser ikke bort fra at denne kajakken kunne kommet svært godt ut i en slik test. Kajakken treffer unektelig bra på kunder som ikke har ønske om å leke seg i bølger og surfe i hvitt frådende vann eller å padle på ukes lange turer. Dersom du skulle kjøpe en Aspect setter i alle fall ikke kajakken noen begrensninger for at du skal bli glad i å padle. Om du så etter hvert skulle finne ut at du ønsker en mer spesialisert kajakkmodell, har du en ypperlig kajakk som du kan invitere venner med ut i.

 

Konklusjon
North Shore Aspect er ingen spennende kajakk, den er derimot solid uten alskens utstyr som kan gå i stykker. Den er i tillegg romslig og trygg for de som ønsker en kajakk på hytta eller til korte ettermiddagsturer. Man sitter svært behagelig og mange vil sette pris på at det er enkelt å komme seg oppi og ut av kajakken. Til sitt bruk er den en god kajakk. Dette er ingen allrounder, men det tror jeg heller ikke North Shore hadde i tankene når de lagde den.

 

Kommentar fra en av forhandlerne, God Tur:

Tanken bak North Shore Aspect var å designe en billig, letthåndterlig, stabil kajakk som kan brukes av de fleste. Bruksområdet er saktestrømmende elv, innsjøer og sjø. Dette er ikke er “British Style” kajakk, men den har klart elementer fra sine storebrødre i den engelske kajakktradisjonen. Aspect er egentlig en slags rekreasjonskajakk med engelsk design! Den er utvilsom lettmanøvrert. Her bør de fleste få til en 90 graders sving uten problemer. Men samtidig går den mer rett fram enn de fleste andre kajakkene med slik lengde. For brottpadling bør man nok lime inn minicell-skum og kanskje legge i litt mer vekt hvis man er lett. Men tanken er egentlig at Aspect skal være en allsidig kajakk med god sittekomfort, god stabilitet og stor sittebrønn, uten at man skal føle at man er den siste gule erten i pakken.

 

Hovedtester er 180 høy og knappe 70kg, er utdannet NPF Veileder Hav og foretrekker å padle i bølger og leke seg på havet. Kajakken er blitt testet over ca. en måned.

 


Hovedmål:

Lengde                       4,49m

Bredde                                   60 cm

Vekt                            22,5 kg

Veiledende pris           9.990,-

Forhandlere                God Tur (Bergen) www.god-tur.no

Havpadlern (Risør) www.havpadlern.no

Yst Ute (Fosnavåg) www.ytstute.no

  • Categories: Nyheter, Tester
    Tags: Tester