P+

Som abonnent på Magasinet Padling får du tilgang til alle våre plussartikler. Klikk deg inn på en av artiklene merket med P+, og logg deg inn for tilgang til alle våre artikkler. 

Tørrbagger fra Ortlieb

I årenes løp har jeg samlet en formidabel kolleksjon med tørrbagger. Det er alltid lurt å ha endel bagger i ulik størrelse og form for å få utnyttet all plassen i lasterommene på kajakken.

Bærehåndtak

Når man er på overnattingstur med kajakken blir den ganske tung. Dette merkes godt når man skal løfte den opp av vannet og i sikkerhet for høyvann og bølge.

Motoren montert foran cockpit. Den er vippet ned og klar for bruk.
Thrust me kajakkmotor

El-sykkelen har gjort et solid inntog i trafikkbildet og har fått flere til å sykle. Nå kommer motoren som omgjør kajakken din til en el-kajakk. Produsenten sier at den kan være en hjelpemotor eller hovedmotor, alt etter som hva som passer deg som bruker den. Kommer dette til å bli den nye måten å bruke kajakken på?

«The Golden Hour» avsluttes med at solen forsvinner i horisonten eller bak et fjell. Det er når sjøen er som dette – havblikk – at jeg får de aller fineste opplevelsene. Det føles som om hver muskel, hver fiber og hver celle i kroppen min slapper av når jeg padler i slike omgivelser.
Padlemagi når dagen ebber ut

Solen er i ferd med å gå ned, men solstrålene glitrer ennå i en speilblank fjord. Jeg har ventet på dette øyeblikket, og nyter det nå i fulle drag. Hvert lille sekund av solnedgangen byr på stor magi. Etter den gyldne timen kommer blåtimen; også den er verdt å få med seg.

Rovdefjorden ligger nærmest innkapslet mellom flotte fjell, på sørsiden av Gurskøya og nord for Rovdestranda, som avbrytes av fjordarmen som utgjør Syvdsfjorden.
Vakre panorama en forsommerdag

En stille, varm og vakker solskinnsdag på førsommeren i fjor lastet jeg og padlekompis Arnt Ove kajakkene våre på undertegnedes bil og dro til Kjeldsund, hvor vi valgte å padle til Rovdefjorden. Været innbød til fjordkryssing, og vi fikk oppleve noen fantastisk vakre panorama langs ruten vår.

Turen fra Sørvær til Sørsandfjord er vakker.
Den grønne øya

Langt i nord på 70 grader ligger Sørøya. Den kalles den «grønne øya i nord» på grunn av den intense grønnfargen om sommeren. Sørøya er Norges fjerde største og har rundt 1100 innbyggere hvor av circa 1000 bor på den vestlige delen og litt under 100 på den østlige. Hasvik er det største tettstedet og har flyplass og fergekai. Som i de fleste kystsamfunn i nord er det fiskeri som sysselsetter de fleste.

Med sakte tempo mot ei av bruene vi måtte under.
Kombinerte padling og bursdagsfeiring

Etter en lengre periode med regn og gråvær hadde elvene vokst seg store, men omsider lettet da heldigvis været litt. Det var nesten slik at sola kikka fram i perioder. Det var søndag og i alle fall én av oss ønska å utnytte den fine vannføringa til en padletur. Det var bare det at jentungen var invitert på bursdagsfeiring til en klassekompis om ettermiddagen. Det fikk bare våge seg, for pappa var akutt angrepet av turfeber. Vi ble nødt til å kombinere.

Sprek forlag utgav boken i november 2020.
KaJAkk, til tur, trening og konkurranse

Omtrent hvert år kommer det ut guidebøker om flotte steder å padle her i landet, men det er lenge mellom hver gang det gis ut norske informasjons- og teknikkbøker for nybegynneren i kajakk. I oktober 2020 utgav Sprek forlag boken «KaJAkk, til tur, trening og konkurranse». Forfatterne Jan Sigurd Horn og Mathias Olav Hamar, skriver at boken er myntet på deg som har tenkt å begynne å padle, har padlet litt, eller deg som padler, men ikke helt har fått tak på det.

Mathias Olav Hamar har en fortid på landslaget i padling og har flere gull i NM og nordiske mesterskap, samt pallplasseringer i VM, EM og WC.
Hvorfor og hvordan skrive og gi ut en kajakkbok

Hvert år gis det ut flere bøker om flotte padlelokaliteter i Norge, men det er mange år siden det ble gitt ut en kajakkbok om teknikk, sikkerhet og utstyr. Møt landslagspadleren og turpadleren, som sammen gav ut en bok om kajakk på eget forlag i koronaåret 2020.

Grillet klippfiskrygg servert sammen med ovnsbakte småpoteter og grillet paprika. Dette er en sunn og smakfull rett som padlevennene dine vil sette stor pris på.
Grillet klippfisk

Klippfisk er en veldig anvendelig råvare for matlagning, til tross for at vi i Norge tenderer til å bruke den bare i et fåtall retter og variasjoner, enten kokt eller stekt. Derfor har jeg denne gangen valgt å fokusere på en klippfiskvariant hvor hovedingrediensen grilles. Tipset snappet jeg opp fra to fantastiske klippfiskkokker ved Klippfiskakademiet i Ålesund, Mindor Klauset og Tiago Lopes.

Tidlig vårstemning
Lesernes Blinkskudd

Tidlig vårstemning Dette flotte bildet har Sindre Slettestøl tatt ved Kjeldsund på Sunnmøre, som ligger…

Solen senker seg på badestranden på Nærsnes.
Mye padling har gitt økt selvtillit

I nummer 5/2020 av Padling, skrev vi om en tur kona og jeg hadde fra Oslo til Konglungen. Da var vi nybegynnere. Turen var for oss en utfordring og rik på opplevelser som ga mersmak. Nå, et år senere, har vi padlet mye lokalt og begynner å få en smule selvtillit i kajakk. Jeg blir ikke lengre usikker når jeg hører båter nærmer seg, og behersker bølger når det går hvitt, bare de kommer forfra.

Jeg hadde aldri padlet i Ørstafjorden tidligere. De mange vakre visuelle inntrykkene som møtte meg denne lørdagen kommer jeg sent til å glemme
Oppdagelser i kø langs spennende fjord

Ørstafjorden en stille solskinnsdag i oktober ga meg det man kaller en skikkelig opptur. Anne-Mette Gundersen inviterte meg til en padletur jeg ikke kommer til å glemme med det første. Oppdagelsene sto virkelig i kø. Grunnen til at dette kom som en overraskelse, var at jeg hadde hørt at dette er en kjedelig fjord å padle i.

Glesvær. Bildet er tatt 30 minutter etter at Mortensen padlet ut herfra. Fotografen, Siri Eide, som snappet bildet til venner, visste ikke at hun fem timer senere skulle komme inn hit med en bevisstløs padler.
Padler reddet etter fire timer i fire graders sjøvann

Fredrik Mortensen veltet i kajakk i november, og ble reddet etter fire timer i det kalde vannet. Kroppstemperaturen var da på 28,5 grader.

Rune Birkeland på brottpadletur i NDK Romany Excel
Kajakken for de aller største

Nigel Dennis har laget en kajakk for de aller største. Han sier den er en «manøvrerbar og retningsstabil kajakk for den ekstra store padleren. Kajakken er laget for å være lett å håndtere i røffe forhold. Det boksformede skrogtverrsnittet gjør den egnet for padlere som ønsker mer stabilitet. Dette er en ideell kajakk for padlere på 100 kg og over. Den har en vid sittebrønn og har ekstra plass til beina med «humper» på hver side av sittebrønnen.»