På kajakktur til Nord-Irland

På kajakktur til Nord-Irland

Padling 2.14: Som kajakkdestinasjon er Nord-Irland forholdvis ukjent, men det finnes en lang tradisjon for padling her borte. Turistmyndighetene inviterte derfor kajakkpadlere til tur for å vise frem noen av mulighetene.


«Vil du reise på padletur i Nord-Irland?» var spørsmålet jeg fikk i midten av august. Jeg har ikke vært i Irland før, og vet ingenting om padling der. Men med Atlanterhavet rett utenfor må det da by på spennende padlemuligheter? Og det ble tur. Vi var fem deltagere, fra India, Tyskland, Nederland og altså meg fra Norge.

 

Nord-Irland er del av Storbritannia, noe som var tydelig når vi krysset grensen fra Irland til Nord-Irland. Fartsgrensene skiftet fra å være oppgitt i km/t til mph, myntenheten fra Euro til Pund og språket til et mer skotsk-klingende engelsk. Landskapet endret seg ikke like tydelig – her er det grønne åser, velstelte hager, murhus, et mildt landskap når sola bryter gjennom.

Irland 2. Koert Struijk

Rock garden utenfor Ballintoy.

 

Idyllisk

Utgangspunktet for utforskning av nordkysten var The Marine Hotel ved havna i Ballycastle. I Ballycastle er det er tydelig å merke at man har lagt bystrøkene bak seg, for her hilser alle. Stedet er en del av Causeway Coastal Route, en turistvei som forbinder et idyllisk parti av nordkysten, der man finner turistinformasjon og tilrettelagte rasteplasser.

 

Langs Causeway Costal Route ligger også Portballintrae, med ferieleiligheter, sandstrand, en liten havn og utgangspunkt for vår første padletur. Journalistene var ikke de mest erfarne padlerne, så stabile turkajakker fra Venture Kayaks var passende. Vår turguide, Stephen Craig, som har lang erfaring og inngående lokalkunnskap, ledet an. Først en runde i havneområdet, så rundt hjørnet og ilandstigning på Bushfoot Strand. Svak fralandsvind og rolige Atlanterhavsdønninger gjorde at det var enkelt nok å gå inn og ut av kajakkene.

Giant’s Causeway

Kysten med mørke klipper, huler og små viker ledet videre til Giant’s Causeway, som er på UNESCOs verdensarvsliste og nordkystens største turistattraksjon. Vulkansk og geologisk aktivitet 60 millioner år tilbake i tid har skapt basaltstein i sekskantede søyler. Som en motorvei stiger disse opp av havet.

 

Mellom Portballintrae og Ballycastle ligger også Ballintoy, med havn og øya Carrick-a-rede. Laksefiskere pleide å bruke den lille øya. De spente over noen enkle tau for å komme til og fra. Nå er det en mer permanent gangbru her. Det kiler likevel i magen når man ser ned på klipper og sjø 30 meter under oss.

 

Havna er et flott utgangspunkt for bølgelek. I følge Stephen var det svært rolig denne dagen. Likevel var det godt med skum rundt steinformasjonene. Planen for dagens padling var å padle ut mot Sheep Island og inn mot taubrua, for på den måten å unngå en grunne der kombinasjonen av store dønninger og tidevann skaper «spennende» bølger.

Irland 3. F. Koert Struijk

Rast på Calf Island, Strangford Lough.

 

Bading

Planen var god den, men det gikk ikke bedre enn at en i gruppen gikk rundt før vi var forbi grunnen. Redningen tok tid, og vi andre fikk beskjed om å returnere til havna mens Stephen fikk den uheldige på rett kjøl igjen. Greit nok, men da jeg så meg tilbake lå begge i vannet; de hadde drevet inn på grunna og var blitt kastet om kull av en stor bølge. Da var det bare for meg å snu for å hjelpe til.

 

Alle kom på rett kjøl igjen, men som sistemann ut etter å ha plukket opp utstyr møtte jeg en ny stor bølge – en god del større en det jeg har møtt før – så da ble det min tur til å bade. Jeg må nok tilbake dit en gang. Må bare lære å takle større bølger først. Manøvrene ble observert fra land. Da alle var velberget i land igjen kom en bil med Coast Guard for fulle sirener. Man blir passet på.

Tidevannsstrømmer

Neste padleetappe var på Strangford Lough, som ligger lengre syd og øst. Dette er nærmest en innsjø knyttet til havet gjennom et smalt sund. Her er det fuglereservat og flotte turområder. For dem som liker tidevannsstrømmer er tilførselen The Narrows spennende, men med tidevannsstrømmer raskere enn man kan padle må den tilnærmes forsiktig.

 

Utgangpunktet vårt var Whiterock hvor tidevannet strømmer mellom øyene i et håndterbart tempo. Området har rene labyrinter av småøyer. En del av dem er naturreservater. Vi padlet ut til en øy lengre ute og observerte en rovfugl i lufta; det kunne vært en drage der den hang urørlig i lufta. Vi ble også observert av en sel.

 

 

Giant’s Causeway

Giant´s Causeway er et spektakulært naturfenomen med nærmere 40.000 sorte basaltsøyler som står på høykant i vannet. Lignende søyler finnes også ved Finnegan´s Cave på skotskekysten.

Legenden vil ha det til at Giant´s Causeway ble laget av den irske kjempen Finn MacCool. Han ble så rasende da en skotsk kjempe mente han kunne overvinne han, men han klarte ikke å krysse havet slik at de kunne slåss. Finn rev steinblokker ut av fjellet, formet dem til søyler og satte dem ned i vannet. Dermed fikk den skotske kjempen en gangvei over Irskehavet. Den vitenskapelige forklaringen på Giant´s Causeway er et underjordisk vulkanutbrudd for 60 millioner år siden.

På Causeway Visitor Center får man mer informasjon om geologi, historie og myter knyttet til Giant´s Causeway. Se også http://nationaltrust.org.uk/giants-causeway/ og http://causewaycoastandglens.com/Myths-and-Legends.

 

Mer informasjon

Utover det vi fikk opplevd selv finnes det mange padlemuligheter. Nordkysten er åpen mot Atlanterhavet og værutsatt, slik at man må tilpasse turen til været. Er forholdene for tøffe her, finner man som regel alternativer langs østkysten, som er et hakk mindre utsatt.

Det er utgitt et sett med Canoe trails, blant annet av de områdene vi besøkte. De har avmerket vanskelige områder og steder for ilandstigning og overnatting. Områdene er også relativt detaljert beskrevet. Det finnes også bra strender for surfing og for elver for elvepadling (whitewater). Et tips er også tidevannsstrømmer under en bru ved Dundrum  (Downshire Bridge) som skaper et trygt øvingsområde for aspirerende elvepadlere.

Planlegger du tur til Nord-Irland, finner du gode tips på http://canoein.com/where-to-paddle. Mer generell informasjon om landet finnes på http://discovernorthernireland.com

For avanserte padlere kan mye gjøres på egen hånd. Men pass likevel på å få råd fra lokalkjente. For oss andre finnes det mange firmaer som arrangerer guidede turer. Stephen Craig er leder for det Nord-Irske padleforbundet og representerte One Great Adventure (http://onegreatadventure.com/).

 

  • Categories: Artikler

    Om journalisten