Den første saltvannsturen

Den første saltvannsturen

Jeg må starte med å fortelle at vi har kjøpt oss kajakker i voksen alder, og vi har ikke rukket å ta turer annet enn på mindre innsjøer og vann i nærområdet vårt, da vi bor relativt langt fra kysten.


Ikke det at vi manglet fritidsaktiviteter, da vi har jobb, familie og barnebarn, tråkker så mye vi har anledning til i fjellheimen og kjører Norge på kryss og tvers enten i bil eller på motorsykkel. Vi må vel også si at selv om hele dette landet vi bor i er så ekstremt flott når det gjelder både natur og mennesker, så har vi blitt trukket litt ekstra mot den nordlige delen hver sommer, fra vi første gangen dro til Lofoten på motorsykkel i 2001.

Ferja mellom Bognes og Skarberget

På fergen mellom Bognes og Skarberget.


Må være kreativ

 

Men en av utfordringene er at en del av aktivitetene kan «kollidere» litt om sommeren. Vi ønsker selvsagt å få med oss så mye som mulig. Det er vanskelig å få med fjellutstyr og kajakker på motorsykkelen, selv om man pakker aldri så fornuftig. Man må være kreativ med helgeturer eller ferier om man skal få med seg mer enn en aktivitet.

 

Det denne historien forteller om startet en sen høstkveld i 2013. Et av favoritt programmene på TV er 71° Nord, hvor steder vi har besøkt og alternativer turer som kan være spennende, er artig å få med seg. En kveld mens åpningsvignetten gikk, hvor det vises oversiktsbilder fra mange flotte steder i Norge, dukket det opp et genialt forslag til neste sommers ferietur. Jeg utbrøt plutselig «Der skal vi padle til sommeren», og Ingjerd, min kone lurte på om jeg trengte noen form for hjelp.

Klargjøring før sjøsetting

Klargjøring før sjøsetting.


Med Stetind som bakteppe

 

Stedet jeg hadde oppdaget i vignetten er fantastisk naturskjønt, nemlig Norges nasjonalfjell, Stetind. Men det jeg egentlig så var hvor flott det måtte være å padle innover fjorden, som jeg fort fant ut het Stefjorden, og få med seg den storslagne naturen med Stetind som «bakteppe». Det ble ikke sagt så mye mer om denne turen gjennom vinteren, selv om den siste padleturen vår ble gjennomført i midten av november. Det hjalp jo litt for å korte ned på ventetiden, selv om Ingjerd sikkert trodde at jeg hadde glemt bort utropet og Stefjorden.  Vi er jo tross alt ferske padlere og har kun hatt ferskvann under kjølen.

 

Men vinter ble til vår som igjen ble til en aldeles flott sommer, rent for varm til å trekke på seg masse utstyr å dra på motorsykkeltur. Da kan en temperert bil med plass til både fjellstøvler, 3-lagsklær, turutstyr og ikke minst kajakker på taket, være et flott alternativ. Turen nordover startet uten noe egentlig mål. Men en plan om at vi skulle til Lofoten-området var klar. Så vi fikk ta det som kunne bør seg av aktiviteter underveis.

På vei fra Ballangen til Stefjorden

På vei fra Ballangen til Stefjorden.


Fantastisk vær

 

Vi ankom Ballangen rett sør for Narvik, som «pussig nok» ikke er så langt fra Stefjorden, og fikk leid oss inn på Ballangen Camping, som drives av den trivelige Jørn Wik. Vi har nesten alltid vært heldige med været når vi har vært nord for polarsirkelen, og denne gangen var intet unntak. Morgenen etter ankomst var det helt skyfritt, godt og varmt og nesten helt vindstille. Så denne muligheten til å oppfylle en turdrøm kunne vi ikke la gå fra oss.

 

Turen fra Ballangen og ut til Stefjorden går i flotte omgivelser selv om det er et par tunneler som ikke kan unngås her hvor det er topper på alle kanter. Vi kjørte så langt utover langs fjorden vi kunne komme, og turte nesten ikke snu oss for å se innover, da vi var redde for at det vakre bildet vi hadde skulle forsvinne. Det ble litt bæring for å komme ned til vannet, men aldri har vel kajakkene vært lettere å frakte.

Stefjorden mot vest

Stefjorden mot vest.

 

Ståpels over hele kroppen

 

Opplevelsen og følelsene vi hadde når vi satt oss ned i kajakken, tok tak i årene og dyttet fra land, kan nesten ikke beskrives. Vi hadde «ståpels over hele kroppen». For oss som er innlandspadlere med stort sett gran og furuskog som omkranser vannet vi padler, var dette en helt fantastisk opplevelse. Nærheten til majestetiske fjell vi er så glade i, sittende i en kajakk på en nesten blikk stille fjord, solen som varmer og roen som da senker seg, kan vi bare unne de som har anledningen til å ta denne turen.

 

Det var noen personbiler og lastebiler som passerte oppe på veien mens vi var ute på fjorden, og nesten samtlige ga et lite signal i hornet som et tegn på at de hadde sett oss. Antagelig så var de kanskje litt misunnelige og kunne tenkt seg å bytte plass med oss. Feilen med en slik opplevelse er at tiden går så altfor fort. Men inntrykkene og minnene fra en slik opplevelse setter seg fast, og man kan drømme seg tilbake i situasjoner når stress og mas i hverdagen er plagsomt.

Forsahavet

Forsahavet.

 

Flott søndagstur

 

For de mer drevne padlerne som tester ut både kajakkenes og egne ferdigheter på mer ekstreme måter, er nok dette som en søndagstur å regne, og det er AKKURAT det det er. Nå som padling har blitt så populært er det nok mange der ute som ikke nødvendigvis vil ha de største bølgene og de ekstremt lange turene, men som søker, som oss, de ekstreme opplevelsene det er å nyte følelsen av å være i et element de egentlig ikke hører hjemme i. Her er det naturopplevelsene som er i fokus.

 

Vi ønsker å benytte anledningen, i ren lykkerus av å ha gjennomført det som har vært en fjern drøm, å ønske dere alle som leser Padling, et fantastisk nytt padleår! Husk at det er kun deg selv som kan realisere de drømmene du har!

Lykkerus på Stefjorden

Lykkerus på Stefjorden.

 

  • Categories: Artikler

    Om journalisten