Sirkus til havs på Vinterpadletreffet

Sirkus til havs på Vinterpadletreffet

Bilde over: Det blir sirkus til hav på Vinterpadletreffet.

Vinterpadletreffet i Nord Norge lokker med sirkus i kajakk. Når treffet arrangeres i mars 2018, er det for 8. gang. Fokus for treffet er sikker padling i vakker Nordnorsk vintervær med et hint av sprell. Flere og flere friluftsinteresserte forlenger padlesesongen, og frister seg ut i vinterkulda. Da er det viktig med kunnskap om vinterpadling, gode padlevenner og selvfanget mat fra fjæra.


Vinterpadletreffet arrangeres av fem padleklubber i Nord-Norge som alle er medlemmer av Norges Padleforbund. Foreningens formålsparagraf ligger i bunnen for arrangementet, som er å «inspirere til helårspadling i trygge rammer». Sikker padling er viktig hele året, men når vinteren kommer og mørket og temperaturen senker seg, er det spesielt viktig å tenke sikkerhet.

Hva skal man gjøre når hanskene har «stivnet» av kulde da man var på land for å gjøre sitt fornødende? Skal man padle uten? Hva med hypotermi? Hva med synlighet i mørketida i nord? Og sist men ikke minst, hva skal man spise? Det siste har vi delvis ordnet med. Nordnorsk mester i sjømat, Anders Sletten, kommer. Råvarene må padlerne selv sanke.

Det er trygge rammer rundt et vinterpadletreff. Gode råd er dyre, men når det gjelder frosne neoprenhansker, så behøver man bare noen desiliter varmt vann fra en termos for å få hanskene løse og varme. Så enkelt og helt gratis! Hypotermi, nedkjøling, er like aktuelt for de som ferdes til lands og til vanns. Forskjellen er at kaldt vann er 10 ganger mer effektiv enn luft når det gjelder nedkjøling. Hypotermi blir derfor et viktig fokusområde.

Workshop

Kurs både på land og hav fokuserer på å øke kunnskap om padlingens mange fornøyeligheter. Det vil være kurs om hvordan man skal holde en åre for å få best mulig effekt, utholdenhet og teknikk. Det er andre kurs der man får en unik mulighet for å få en PT, en personlig veiledning på padling. Kanskje kommer Olympisk mester i padling, Eirik Verås Larsen.

Et tredje eksempel på kurs er et tauekaos uten like. Tauelina er et sikkerhetsutstyr som det er viktig å øve seg på å bruke. De aller fleste som padler i grupper har ei, men under Vinterpadletreffet skal vi leke oss med tauelina, og finne ut hvordan den fungerer, og øve på å unngå floke. Etter tauekaos fortsetter vi med padlesirkus. Målet med denne økten er å flire mest mulig! Vi skal gjøre yoga, balansere, leke, tøye og skøye og lage sirkus med kajakkene! Gjennom dette skal vi lage en morofilm, som et bidrag til kveldsunderholdninga. Bortsett fra dette er det kurs i alt fra reparasjon av utstyr, lage egen gourmet-mat i fjæra, tilpasning av utstyr, strømpadling, brottpadling, forelesning om og navigasjon i mørket. Kanskje kommer Kystvakten?

Gourmet i fjæra

Sanking av sjømat er ikke en ny aktivitet, og våre forfedre hentet en viktig del av sin mat i fjæra og på grunt vann. Dette var tang og tare, skjell, snegl, fisk og krabber. Nå skal mesterkokken Anders Sletten komme med nye og kreative innfallsvinkler på hvordan man kan lage de nydeligste retter av mat sanket av padlere i fjæra og på grunt vann. Sammen skal det dampes og stekes, krydres og smakes. Kanskje kan krydder og kreative vinklinger gjøre at vi begynner å bruke mer av fjæras ressurser slik en asiat gjør det?

Det er stort fokus på å rekruttere nye unge padlere. Norges Padleforbund har et mål at det innen to år skal være 50 prosent økning i antallet unge padlere. Vinterpadletreffet tar ansvar her og holder et eget introduksjonskurs for ungdommer i alderen 13-18 år. Treffet håper å rekruttere vinterpadlere i alle aldre til å utvide padlesesongen, og det er plass til mange, mange flere på sjøen. Vinterpadletreffet arrangeres 9.-11. mars 2018 i Lødingen, en vakker skjærgård i Vesterålen.

For mer informasjon, ta kontakt med:

Programansvarlig: Siri Hofsø Hjellnes, 91838371, [email protected] 

Styreleder: Brian Morsund, 95076500, [email protected]

Treffkoordinator: Jan-Erik Kristoffersen, 45831838, [email protected]

 

  • Categories: Nyheter

    Om journalisten