4551 Views

Fra surf og Senja, til klenodier og kadaver!

Ny utgave av det trykte magasinet er under distribusjon! I denne marsutgaven av magasinet Padling favner vi om veldig forskjellige temaer, så her er det bare å hygge seg gjennom side for side! I de 5 siste utgavene har vi belyst ulike padleaktiviteter, og denne gangen er vi kommet til surfing i kajakk!

Mars 20, 2023
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad, Redaktør

I løpet av 2022 har vi vert innom padleaktivitetene brottpadling, surfski, parapadling, kajakkpolo, packraft, og sup. I årets første magasinutgave dreier det seg om surf i kajakk!


I magasinet som nå straks distribueres til dere herlige padlere, får dere en grundig introduksjon til denne artige padlegrenen i vårt intervju med Bjarte Øygard. Han har surfet i kajakk i 20 år, er primus motor for Hoddevik Surfesymposium, og han deler gjerne av sin kunnskap.

Forsiden på marsutgaven 2023! Det flotte kajakksurfebildet er tatt av Torkjell Hjertvik og han som surfer er Edd Bjørke, i sin egendesignet og bygget prototypekajakk. Den produseres nå i Måløy og Fredrikstad!

Vi har videre den glede å introdusere dere til Edd Bjørke fra Ålesund og hans gjennomføringskraft! Han har surfet i kajakk i en årrekke, men aldri funnet den perfekte surfekajakk, så da laget han likså godt sin egen surfekajakk! Det er mange av oss som lager egen kajakk, men Edd tar steget videre. Nå starter produksjon og salg av denne kajakken. «Alnes Ocean», og det skjer ikke i det store utland, men i Måløy og Fredrikstad!
Og vil du ha et tips, last ned appen Magic Seaweed og les gjennomgangen av den og hvorfor surfere digger den!
I denne utgaven bidrar Torkjell Hjertvik og Torbjørn Leknes med supre, beskrivende bilder fra livet som kajakksurfer!

Senja og St. Ives!
Videre får du bli med på to flotte turer. Den ene er sammen med de tre BSI-padlerne Anja, Stian og Rune da de i høst dro til Cornwall i England for å surfe sammen med Simon Osborne. Og den andre turen er med Arne og Helge, som var så heldige å få padle rundt Senja på silkeføre midt i fjorårets ekstraordinære varme nordnorske sommer!

Padleturen rundt Senja ble svært innholdsrik, og vakker! Foto: Helge Rønnes.

Var det bedre før i tiden?
Fra turene glir vi rett tilbake til padling i 1930-årene! Det kan vi på grunn av at Stein Hagen-Breda i Oslo kajakklubb bestemte seg for å rydde på klubbens lager. Der fant han et gammelt arkivskap som inneholdt ukjente klenodier som bilder, stiftelsesprotokoller for Oslo kajakklubb og Norges padleforbund, utklippsbøker og en kinofilm for promotering av padling anno 1939! Gled deg til å lese om den spede start! For å få penger inn i kassa til de nystartede kajakklubbene i Osloregionen, ble det på 1930-1950-tallet bygget kajakker som så ble loddet ut. En av disse kajakkene ble vunnet av en dame i Bodø på 1940-tallet. Les om de artige byggefinessene Paul Erik Herstad oppdaget under oppussingen!

Kan man reparere en smadret glassfiberkajakk?
Vi kommer også inn på mer alvorlige tema. Først ut er kajakkadaveret. Dette ble kallenavnet på en NDK glassfiberkajakk som fikk juling da den førerløs ble løftet opp av to meter høye bølger og kastet ned i svaberget flere runder. Vår faste reparatør, Vidar Aasgård, pustet tungt da han fikk kajakkadaveret hjem til seg!

Vår faste spaltisk innen reparasjon pustet tungt da han fikk utfordringen å reparere en glassfiberkajakk som hadde vært ut i hardt vær, bokstavlig talt! Blant annet en 1 meter lang sprekk mellom topp og bunn! Foto: Vidar Aasgård.

Takstativer!
Og vi har testet takstativer, fra oppblåsbare til det solide Dropracks! Dette har vært informativt og opplysende!

Anette har hatt skumbasert takstativ og deler sine erfaringer med oss! Foto: Anette Heggem.

Redningsøvelse vi virkelig lærte noe konkret av!
I starten av mars tok elvepadler Øyvind Aske initiativ til en omfattende redningsøvelse i Kristiansand. Ni padlere fra Flekkerøy Bølgepadlere deltok i øvelsen sammen med Redningsselskapet, brannvesnet og dykkerklubben. Øvelsen ble svært realistisk og resultatet ble ekstremt viktig læring både for mannskapet, padlemarkørene, og nå oss padlere i resten av landet. Les, tenk og diskuter!

Flekkerøy: To redningsskøyter, en brannbåt og en dykkerbåt lette etter fire kajakkpadlere! Dette kan du lære mye av, på godt og vondt! Foto: Jan Frode Ugland.

Mitt siste magasin
Denne utgaven av Padling er spesiell for meg, da det er den femte og siste utgaven der jeg er redaktør. Etter å ha vært frilanser for magasinet i syv år, ble jeg i januar 2022 ansatt som redaktør. Det har vært fantastisk flott å være med å forandre og tilføre magasinet nye impulser, nye tema, nye faste spalter og nye frilansere! Jeg vil rette en personlig takk til alle dere som er abonnenter, dere som har kontaktet og invitert meg, alle dere fantastiske padlere jeg har intervjuet, og ikke minst takk for alle flotte tilbakemeldinger på de magasinene jeg har vært redaktør for! Det er mulig jeg begynner å spøke som frilancer!

Etter å ha vært redaktør for magasinet Padling og gitt ut 5 utgaver av det trykte magasinet, så padler jeg nå videre, i inn- og utland, blant annet Ytre Hebridene, som du ser her! Takk for meg! Foto: Laila Reigstad/privat.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy