6988 Views

Kameratredning

Etter å ha padlet med mange padlere på ulikt nivå har jeg sett at mange knoter unødvendig med denne redningsteknikken. Fordelen med kameratredning er at alle kan lære å mestre den. Kanskje må du tilpasse teknikken til dine egne forutsetninger, men prinsippene er i bunn og grunn nokså stabile. En god rulle er kjekk å kunne, en god kameratredning mener jeg at alle som padler må kunne.

Januar 19, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Denne artikkelen er på ingen måte ment som et alternativ til å gå på kurs eller lære av mer kompetente padlere du måtte ha tilgjengelig “live”. Artikkelen må derimot sees på som (gode) tips til å utføre en god kameratredning, og som inspirasjon ti å øve mer. Du må altså selv øve på kameratredning i trygge rammer hvor det ikke får noen konsekvenser om det ikke skulle gå. Teknikken som vises pleier jeg å kalle “engelsk kameratredning”. Historien bak navnet er ganske enkelt at jeg lærte den av en engelskmann.

Bilde 1
Fra redderens perspektiv

Padle først bort til den veltede. I tilfelle personen har kommet bort fra kajakken er det tross alt viktigst å redde den som har veltet. De kan alltids kjøpe ny kajakk.

Få den veltede til å holde fast helt fremme på kajakken din. Han skal se mot deg og ha bena opp mot deg, med et bein på hver side av kajakken. Fordelen med å ha han der er at han både stabiliserer din egen kajakk og at du kan se om det står bra til med han

 

Ta tak i den veltede kajakken. Legg åra under en strikk, eller hold den. For all del, ikke mist din egen åre, det er heller ikke lurt å gi din egen åre til den veltede.

Snu den veltede kajakken ut som en T, 90 grader ut fra din egen. Bruk begge hender. Så lenge du lener deg mot kajakken og holder på den, velter du ikke.

 

Fra den veltedes perspektiv

Etter at du har veltet så hold kajakk og åre. I det du kommer opp etter å ha dratt deg ut, er du aldri langt unna utstyret. Vent på at noen kommer bort og hjelper deg (forutsetter at du padler sammen med noen) Gi beskjed om hvordan du har det.

 

Bilde 2

Bruk begge hender og snu den veltede kajakken på rett kjøl. Ikke løft! En hånd på tuppen og en hånd på kjølen, dra med den ene, skyv med den andre (parallellt med din egen kajakk). Dette skal på ingen måte være tungt. Tren litt på teknikken, så finner du ut hvor lett det kan gjøres. Legg merke til hvor mye Bente støtter seg på den veltede kajakken.

Bilde 3b

Fordelen med å snu kajakken før du drar den opp på din egen er åpenbar, kajakken er mye lettere å dra opp. Dra kajakken godt over din egen cockpit. Bruk dekkslinene til å hjelpe deg med. Du må huske å dra baugen opp først, ellers vil ikke vannet renne ut. Snu kajakken opp ned (helst mot deg) når den er kommet et stykke oppå. Se at vannet renner ut. Snu den tilbake på rett kjøl, og la den skli ned i vannet.

Bilde 4

Bruk begge hender til å vende kajakken inn til din egen. Legg kajakken andføttes med din egen. Dette er ikke et must. Går det ikke, så ikke stress. Fordelen er at det er litt enklere å holde kajakken stabilt, i tillegg til at du ser den veltede hele tiden. Ta i mot den andres åre. Den veltede drar seg langs utsiden av sin egen kajakk og bort til sittebrønnen.

Bilde 5b + Bilde 6 + Bilde 6b

 

Fra redderens perspektiv
Legg den andre sin åre (eventuelt begge) over begge kajakkene i forkant av den andre cockpiten og under vesten din. Dette gir deg en del gratis støtte som hindrer kajakken å velte på nytt i det den veltede skal komme seg oppi. Hold på begge sider av den andre sin cockpit. Nok en gang må du altså bruke begge hender. På bildet holder Bente i selve dekkslinen. Dersom det er mulig er dette egentlig bedre, siden det blir enklere når armene dine ikke kommer i veien i det den veltede smyger seg ned i cockpiten.

 

Ikke tillat den veltede å rulle seg opp på dekket før du sier du er klar! Hold godt fast i kajakken og len deg frem over åren, som ligger på tvers. Du kan eventuelt hjelpe den veltede sin fot på plass under cockpitkanten. Fordelen med denne måten å entre båten på er at den krever mye mindre smidighet og styrke fra stakkaren i vannet. Ulempen er derimot at det kreves mer teknikk av redderen for å holde kajakken så stabil at det ikke kommer noe vann inn under selve entringen. I verste fall får du hjulpet mannen opp, men får en del vann i cockpiten hans på kjøpet. Det er vel egentlig ikke så ille?

 

Fra den veltedes perspektiv

“Sitt” i vannet, med bena opp i overflaten. Legg den ytterste foten oppi cockpiten og press den under cockpitkanten nærmest redderen. Strekk ut kroppen, ikke ligg sammenkrøpet. Rull deg oppå din egen kajakk. Så snart du er oppå legger du en arm oppå den andre sin kajakk for å hindre å falle ned i vannet mellom kajakkene. Når du har gjort det kan du plassere den siste foten oppi cockpiten. Bruk gjerne dekkslinen på din egen eller redderens kajakk til å holde i. Øv på å ligge flatt! Jo flatere du klarer å ligge jo lettere blir det for din kjære venn å holde kajakken din stabil.

Bilde 7

Etter at begge føttene er kommet oppi cockpiten skal altså den som blir reddet fortsatt ligge flatt. Neste trinn er å åle seg (baklengs) ned i cockpiten. Når hofta er ca. ved bakre cockpitkant, kan du begynne å vri deg rundt samtidig som du raskt får rumpa nedi. Det er mest hensiktsmessig å snu seg rundt den veien som gjør at du kan støtte deg på den andre kajakken. Legg merke til at Bente fortsatt holder kajakken godt.

 

Bilde 8

Hjelp den våte padleren med å vri spruttrekket på plass dersom det er vanskelig å få til alene (det er ofte litt vridd). Kajakken må fortsatt stabiliseres.

Bilde 9

Den hyggelige redderen gir åra tilbake til den nå stadig lykkeligere padleren, og forsikrer seg om at alt er bra før de begge trygt kan padle videre ut på nye eventyr. For å toppe redningen kan jo redderen nå kanskje tilby en kopp varm saft fra termosen. Det gjør susen å få bort den salte smaken i munnen før man setter av gårde igjen. Takk til Hallvard Torp (foto) og Bente Solberg for å stille opp på kort varsel.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy