25333 Views

Vil du ha hunden med i kajakken?

Seabird har laget en kajakk spesielt for hunder. Vi tok Balder med på en testtur!

Mars 30, 2022
Seabird Nansen er en kajakk spesiallaget for å ha med hund. Miniaussien Balder er 44 cm høy og drøyt 13 kilo tung.
Skrevet av:

Jan Fjelde

Det finnes flere løsninger for de som vil ha med hunden på padletur. Du kan ha hunden med i en kano, du kan plassere en liten hund i en av lastelukene, du kan ta de med i en sit-on top kajakk eller i en fiskekajakk. For noen år tilbake kom Seabird Designs med en kajakk laget nettopp for deg som har hund med på tur, og dette har blitt en populær farkost!

Seabird Nansen
Hundekajakken heter Seabird Nansen og er 476 cm lang og 63 cm bred. Skroget har det Seabird Designs selv kaller en moderat V-form, med en markant kjøl i hele skrogets lengde. Dekket er det mest spesielle på båten, og det er her selve hundetilpasningen ligger. I stedet for lasterom med mer eller mindre vanntette pakkluker i for- og akterskip, har denne kajakken en diger åpning i hver ende. Den største åpningen og lasterommet er akterut. Lasterom og bæreevne i kajakken gjør det mulig å laste en godt voksen hund i hver ende. Eventuelt en hund i den ene enden og en ryggsekk i den andre. Det åpner for interessante muligheter med kombinerte padle- og fotturer på fjellet eller i skjærgården.

I Nansen hundekajakk er det plass til to store hunder, eventuelt en hund og en ryggsekk! Foto: Seabird Designs.

Helt åpen
De store lasteromsåpningene utgjør også en begrensning det er viktig å være klar over: De gjør at kajakken er fullstendig åpen. Den har ikke istøpte vanntette skott, og det er godt mulig den vil synke ved en eventuell vannfylling uten tiltak som sikrer mot det. Det har vi ikke testet. Skulle den fylles med vann vil det være vanskelig for padleren å lense rommene forut og akterut.

Spruttrekk på hunden?
Lasteromsåpningenes dimensjoner er tilsvarende til en sittebrønn på andre Seabird-modeller. Det vil si at man kan bruke transporttrekk i passende størrelse som vanntetting når det ikke sitter en hund der. Det funker mot regn og sjøsprøyt, men om drar ut i litt tøffere forhold kan en brytende sjø slå inn transporttrekket og fylle rommet med vann. Rommet man har med seg hunden i kan bli verre å tette for vann. Har man en tålmodig, lærenem og eventyrlysten hund, så kan man kanskje trene den til å sitte i spruttrekk. Ellers må man ha hunden i det åpne rommet.

Legg inn luftfylte pakkposer!
Uansett er det å anbefale at man legger inn en ekstra sikring mot å synke ved eventuell kantring eller vannfylling, for eksempel i form av et par små, vanntette pakkposer med kun luft i, under den lille stubben dekk som gjenstår i endeskipene.

Pontong
Skroget har istøpt kanal for de svenske VKV-kajakkenes pontongsystem. Med en oppblåsbar pontong festet til hver side av kajakken gir det en betydelig ekstra stabilitet, og vi holde kajakken flytende i vannfylt tilstand.

 

Hunden Balder ville sitte fremme!
Jeg tok med Balder, min egen fem måneder gamle Mini-Aussie ut på noen prøveturer med Nansen hundekajakk. Balder er 44 cm høy og veier i overkant av 13 kilo. Det gikk over all forventning, tatt i betraktning at prøveturene også var Balders aller første turer på sjøen. Vi prøvde å ha hunden i både forre og aktre hunde-/lasterom. Bak er han best beskyttet, bak padlerens rygg. Men kontakten med hunden blir vanskelig, og Balder trivdes tydelig best forut. Der kunne han se meg i øyet, og det var enkelt for meg å se ham, og ikke minst forsyne han med godbiter. Mini-Aussie er en mellomstor hunderase.

 

Laget varmere sete
Jeg lagde en egen dørk til hunden med en V-skåren skumblokk nederst, og et halvt liggeunderlag øverst. En slik installasjon luner mot det kalde skroget, og gir hunden en plan, myk og friksjonsrik flate til å sitte, ligge og stå på.

Stabil og lettpadlet!
Med Balders ringe erfaring i sjølivets gleder har vi i løpet av prøveperioden ikke utfordret de drøyeste forholdene og de ytterste oddene. Men litt vind- og strømsjø har det blitt. Kajakken er stabil så det holder, både i retning og sideveis. Logjerrigheten er liten, og det er lett å holde den på kurs i sidevind uten å bruke roret. Generøs bredde og den særegne skrogformen gir en solid primærstabilitet og enda høyere sekundærstabilitet. Man skal ta i for å kante denne. Her blir padleopplevelsen bedre og mer lettvint ved å bruke roret.

Romslig kajakk
Sittebrønnen for padleren og hundeeieren er romslig, både i lengde og bredde. Det er enkelt å få rumpa ned først, og beina ned etterpå. Knestøttene er velkjente fra andre Seabird-modeller, med påskrudde klosser som kan flyttes i flere posisjoner. Flyttingen av disse krever verktøy, og er ikke noe man gjør på vannet. Sitsen har en ganske høy ryggstøtte, som reguleres underveis med et tau.

Ulike materialer
Nansen- kajakken kommer i fire ulike materialvarianter, som ligger i prissjiktet 15000-22000 kroner.

Lyst til å se hunden Balder på padletur i Nansen?
Sjekk Jan Fjeldes video HER!

Vi hører gjerne fra deg dersom du har prøvt Nansen hundekajakk eller har andre løsninger du vil dele med de som har hund med på padletur.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy