4532 Views

IR Double D tørrdrakt

Tørrdrakten IR Double D er et produkt som trygt kan anbefales, og mye av kvaliteten ligger i de gjennomtenkte detaljene. Forbedringspotensialet ligger i en langt bedre glidelås på ryggen og et bredere utvalg farger som gjør deg synlig på sjøen.

Mars 16, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Denne tørrdrakten er gjennomtenkt fra topp til tå. Sømmene er forseglet og glidelåsene er beskyttet. Det er gode og tette neoprenmansjetter på håndleddene og rundt halsen – og det er fastmonterte sokker som holder deg tørr på føttene. Det er skjørt med stramming for plass til spruttrekket. Det er stropper med borrelås rundt håndledd og legger. Den aller beste detaljen er kanskje luken nedentil foran. Alle skjønner hvor lett livet i perioder kan bli med en slik – alle fall for mannlige padlere! Den grå fargen på drakten er ikke bra med tanke på sikkerheten. Grått er rett og slett ingen god farge på sjøen – den blir for lite synlig.

 

 

Drakten har skjørt med stramming for spruttrekket.

 

Misforståelse

Det er en utbredt misforståelse at hvis uhellet først skulle være ute så drukner man. Undersøkelser viser at kraftig nedkjøling er en mye større trussel enn vann i lungene.

 

Svært mange padlere har respekt for tanken om å havne i kaldt vann. Jo kaldere vannet er til mer skremmende virker det. De av oss som ikke er verdensmestere prøver i større eller mindre grad å kle oss etter vanntemperaturen. I grove trekk har padleren valget mellom tre typer antrekk som gir beskyttelse mot kaldt vann: Våtdrakter i forskjellige utførelser fra tynne ”Hydraskin-typer” til tykkere versjoner av Long-John (våtdrakt uten armer), spesiallagde padlejakker og bukser som kan rulles sammen i livet og bli til en halvtørr padledrakt – og tørrdrakter i forskjellige prisklasser og kvaliteter.

Fordelen med en tørrdrakt ligger i navnet. Den er tørr, eller snarere – det er meningen at den skal være tørr på innsiden selv etter en god stund i sjøen. Fabrikantene gjør nok det de kan for å få denne typen manufaktur tett. En våtdrakt bruker vann som isolasjon mellom neoprenen og huden. Vannet som trenger inn i denne typen drakter står stille og varmes opp av kroppen.  I en tørrdrakt er man helt avhengig av klær laget i ull eller kunstfiber. Her er det luftlaget og fibrene som sørger for at komfort og temperatur opprettholdes. En tørrdrakt rett på naken hud når du ligger i kaldt vann blir som å spasere naken under regnfrakken en vinterdag.

 

 

Det er glidelås i ryggen.

 

Solid stoff

Tørrdrakten er det eneste plagget du kan ligge lenge i kald sjø med uten at det får alvorlige konsekvenser. Vel å merke hvis at du bruker klær med god isolasjonsevne under.  Alle typer overlevingsdrakter som benyttes offshore, på supply-skip, om bord i redningsskøyter og om bord i helikoptre er av tørrdrakttypen.

 

Drakten vi har testet denne gang er laget i et stoff som heter Entrant/Dermizax som blant annet er kjent fra Bergans sin fjellbekledning. Stoffet føles solid uten å virke for stivt. Den er åpenbart designet for bruk om bord i kajakk. Produktet er laget for at man skal kunne bevege seg komfortabelt i sittende stilling, og forsterkninger er montert og innsydd på strategiske steder. Fargen på testeksemplaret er altså rent sikkerhetsmessig ikke noe å klappe i hendene for. Heldigvis vil drakten om kort tid kunne leveres i langt skarpere farger.

 

Kort glidelås

IR Double D har glidelås bak på ryggen i høyde med skulderbladene. For en godt trent – men dog halvkorpulent person – var det nesten like vanskelig å komme inn i drakten som det er å komme inn på en dannet nattklubb med tre i promille! Hovedproblemet synes å være en litt for kort glidelås, som i tillegg var svært treg å dra på plass. Produsenten er gjort oppmerksom på problemet og det vil derfor bli rettet på. For at brukeren skal klare å lukke igjen glidelåsen må det i tillegg monteres en snor på minst en halv meter. Dette er en kurant sak som alle dykkere har visst å benytte i årevis. Et godt tips for trege glidelåser er for øvrig å sette dem inn med voks. Bruk gjerne et stearinlys. Det gjør nytten!

 

Etter å ha kommet ”vel om bord” i drakten var det bare velstand. Den presset ikke ubehagelig noen steder og bevegelsesfriheten var god. På testdagen var det fem grader i sjøen. Under drakten hadde jeg stillongs og topp i ull. I tillegg hadde jeg en middels tykk ullgenser. På hodet brukte jeg en to millimeter tykk dykkerhette i neopren. Jeg hadde også både padlehansker og sko.

Drakten, som altså var fullstappet med undertegnede, duppet bedagelig i sjøen mens fotografen ga seg urimelig god tid. Med hånden på hjertet kunne jeg nok ha ligget der såpass lenge at timebetalingen hadde blitt elendig!

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Drakten står til laud.

 

Som en kork

Hvis den som bærer drakten ikke tømmer ut litervis med luft via halsmansjetten, flyter man som en kork. Redningsvest trengs eventuelt kun til å holde hodet til en bevisstløs person i riktig posisjon. Svømming ble testet ut både med og uten vest. Ryggsvømming ga det klart beste resultatet. Tradisjonell brystsvømming gikk tregt.

 

Det hersker ingen tvil om at denne  tørrdrakten er designet for padling. Jeg gjennomførte en hel kajakktest med denne drakten på, og komforten var høy.  Når bekledningen er så god og tillitsvekkende som  denne, forsvinner enhver tanke på hva som skjer hvis kantring skulle oppstå. Konsekvensen av å havne i kaldt vann er nærmest ikke lenger et tema.

 

Etter endt flytetest av tørrdrakten samt første dags test av den nevnte kajakken, skulle drakten av. Glidelåsen på ryggen var selvsagt fremdeles i knappeste laget. Jeg klarte ikke å komme ut av den uten hjelp av fotografen. Det var nesten magisk å konstatere at det ikke var kommet inn så mye som en eneste dråpe vann. Klærne var heller ikke våte av svette eller kondens, så det kan virke som materialet er pustende på den måten at vann ikke slipper inn mens kondens slipper ut.

 

Etter mange år som padler i både pent, og særlig dårlig vær, har jeg skjønt at min egen padlegarderobe ikke er komplett uten en god tørrdrakt. ”The Double D” er et produkt som jeg ikke nøler med å anbefale. Forholdet mellom pris og kvalitet er svært konkurransedyktig. Når denne tørrdrakten har fått en større og forbedret glidelås bak på ryggen pluss en bedre sikkerhetsfarge, skal jeg selv kjøpe meg en slik.  Drakten står til laud!

 

Utlånt av God Tur Norge AS. www.god-tur.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy