2714 Views

Kvalitet på tilbud

Etter flere måneders utprøving er konklusjonen klinkende klar. Wingåren Gara GP2 gir rett og slett svært mye for pengene!

April 28, 2014
Den konvekse siden av GP2.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Importøren i Arendal har klippetro på det sørafrikanske åremerket Gara. For å kunne posisjonere seg på det norske markedet, er avanse foreløpig knapt et tema. Det er verdt å merke seg at testeksemplaret er priset til lave 2.000 kroner, inklusive lekkert etui. Karbonproduktene fra Gara kommer i forskjellige størrelser og versjoner. Man kan velge mellom delbare utgaver og hele skaft. De førstnevnte har trinnløse innstillinger på lengde og vinkel. Testeksemplaret er den rimeligste av de delbare, og samtidig storselgeren i programmet. Konkurransepadlere bør samtidig sjekke hva merket har å tilby for dem som jakter etter edelt metall.

GP2 åre. F. Jan Fjelde

Profilen til GARA GP2.

 

Ukritisk 

Bladet på testeksemplaret har en form som er en blanding av rektangel og dråpeform. GP2 passer spesielt godt til normalt trente menn, sterke damer og juniorer. Et middels stort areal gir den fine allroundegenskaper. Testeksemplaret utmerker seg ved ikke å være blant de mest kritiske til den tekniske utførelsen av åretaket. Selv om høy åreføring gir aller best effektivitet, blir den ikke uregjerlig om man prøver seg på stilarter som ikke forbindes med perfekt wingteknikk. Med andre ord har den en særdeles snill oppførsel.

 

Gjerne på tur

Flere padlere har etter hvert oppdaget wingårenes fine sider knyttet til ren fremdrift. Ving er ikke lenger bare forbeholdt dem som primært foretrekker å spurte av gårde i fjærlette karbonfarkoster. Hav- og turkajakker med ekstra fartspotensial trenger slett ikke å være uegnet for åretypen. Den konkave formen griper godt og gir fin effektivitet. Selv om euroårene er mer anvendelig til teknisk padling, fungerer wing godt til rulle og høye støttetak. Senkekjølskajakker passer etter min mening best sammen med euro- eller grønlandsårer.  Vingårer anses av mange å være ekstra følsom for riktig valg av bladareal og lengde på skaft. Bommer man her, er det lett for å slite seg ut på lengre turer. Siden alle innstillinger kan reguleres trinnløst på GP2, kan den lettere tilpasses turens lengde og intensitet.

GP2 åre2 F. Jan FJelde

Teståren kan reguleres trinnløst i vinkel, og mellom 210 og 220cm.

 

Flott byggekvalitet

Testen av Gara GP2 er utført om bord i en rask treningsracer og en lett kystkajakk. Åren har en genialt enkel og effektiv lås som aldri er til å ta feil av. Bladene går fint gjennom vannet, uten plutselig å ta kommandoen. Den er lett å bruke og lett å like. Vekten på 830 gram er behagelig lav. Byggekvaliteten er flott og det kan også virke som delemekanismen gir et ekstra stivt skaft. Dette er en veldig allsidig utgave som egner seg til turer, trening og konkurranse. Spesielt sterke padlere vil makte å hente enda mer ut av Gara GP4.

 

Har den ingen ulemper? Låseklemmen kan virke sårbar dersom den i ren vanvare presses hardt bakover i åpen posisjon.   Ved ukonsentrerte og sleivete isett har bladene lettere for å gi fra seg plaskelyder enn de to utfordrerne. Fenomenet oppstår kun når jeg ikke bryr meg om å spisse teknikken ved å sette åren langt nok frem.

 

Konklusjon

Uansett hva som finnes på det norske markedet av gode årekjøp, kan det ikke bortforklares Gara GP2 er noe i retning av en prisbombe. Dette er en lettpadlet wingåre som bør vurderes på det sterkeste før prisen går opp.

 

 

 

 

Tekniske data.

 

Lengde                  Trinnløs, 210 -220 cm.

Vinkel                    Trinnløs

Materiale              Carbonkompositt

Vekt                       830 gram

Pris                         Kr. 1990,- inkl. åretrekk

Importør/forhandler: Z-kayak, Arendal, www.z-kayak.no

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy