5015 Views

Langtidstest av Kovea Booster +1

Dette er en multifuelbrenner som har høstet mye positiv omtale. Blant annet ble den kåret til best i test av Fjell og Vidde i 2007.

Mai 02, 2012
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Importøren opplyser at ”den har markedets høyeste effekt på hele 3550 watt. I tillegg er brenneren sikker med markedets lengste drivstoffslange, og regulator plassert lengst bort fra varmen på flaskens pumpe. Booster+1 går på både gass og bensin og det er ikke nødvendig med dyseskift. Koketid på en halv liter vann er kun 1,29 minutt – hvilket er nesten 50 sekunder raskere enn nærmeste konkurrent”.

 

Mye brukt

Jeg har testet Kovea Booster +1 gjennom alle årstider i 2011, og har omtrent 30 bruksdager med to til tre oppfyringer daglig. De fleste av bruksdagene er i telt, hvor brenneren ligger på bar bakke eller snø. Jeg har bevisst latt bli med alt av vedlikehold og rensing, og heller ikke tatt noen fintfølende hensyn, for at brenneren skal få mest mulig å stri med. Temperaturene har variert fra -25 grader til +20 grader, og drivstoffet jeg har benyttet er renset bensin (miljøbensin). Jeg har ikke testet brenneren med gass.

 

Jeg opplever Kovea Booster +1 som en meget driftsikker multifuelbrenner, og en trygg brenner også for teltbruk der nødvendige forhåndsregler er tatt. Den har gummiert belegg under, hvilket gjør at den står stødigere på glatt underlag. Beina foldes enkelt inn og ut, men jeg anbefaler å ha med verktøy til å kunne skru til strammeskruene, da de løsner litt etter mye bruk. Kasserollen settes på tre utstikkere i stål. Disse kan foldes ut i ekstra lengde og dermed håndtere store kasseroller. Brenneren er lett å folde sammen, og tar liten plass når den er pakket ned.

 

Gjør den sikrere 

Brennerens regulator er plassert på drivstoffbeholderen og gjør det sikrere og enklere å regulere varmen. Du slipper å fomle med regulering nær brenneren og varmen, og unngår eksempelvis velt eller andre uhell som kan oppstå ved regulatorer som er festet til selve brenneren. Det at slangen er relativt lang, gjør at du kan plassere drivstoffbeholderen på trygg avstand fra brenneren.

 

I løpet av testperioden har jeg ikke skiftet en eneste reservedel. Ikke engang et filter. Det er vanlig at filter må skiftes relativt ofte. Dette merkes ved at det svir på øynene når forbrenningen blir ufullstendig grunnet utslitt filter. Så langt har jeg ikke merket noe til dette med denne brenneren. Jeg opplever det også som positivt å slippe å skifte dyser. Her går en og samme dyse til alle drivstoffvariantene brenneren er laget for.

 

Forvarmes 

En detalj jeg opplever som meget god, er at drivstoffet ledes i rør rett over flammen. Det gjør at bensinen forvarmes allerede før den kommer ut av dysen, både ved forvarming før opptenning og under selve fyringen. Vedrørende forvarmingen, så må den gjøres grundig. Det kan sitte igjen litt drivstoff i slangen, som gjør at det under forvarmingen kan komme noen ekstra stikkflammer. Dette er svært viktig å ta hensyn til hvis du fyrer i telt.

 

En måte å sikre seg litt ekstra på, er å holde kasserollen opp ned over flammen når du forvarmer. Da fanger du opp stikkflammene. Også under de første sekundene av fyringen kan det oppstå stikkflammer, dersom forvarmingen har vært litt for rask. Det bør også nevnes at brenneren lager en del lyd. Jeg liker lyden av en brenner som durer og går, da det for meg er lyden av varme. Det blir en smakssak. Til opplysning har Kovea kommet med en ny modell, Booster Dual Max, som er langt mer stillegående.

 

De fleste kvalitetsbrennere på markedet i dag er meget gode, så det kan være vanskelig å avdekke hvorvidt den ene varianten er bedre eller dårligere enn andre. Det som har imponert meg med Kovea Booster +1 er at det ikke har vært noe kluss, tull eller trøbbel med den. Den durer og går, gjør den jobben den skal og gir ikke meg noe merarbeid.

Tekniske spesifikasjoner:
Dimensjon(brenner): 100 x 80 x 80 mm
Vekt:
– Brenner 306 g
– Pumpe 109 g
– Flaske 115 g (0,6l, tom)

Tenning: Manuell
Brennstoff: Gass eller renset bensin

Effekt:
– Renset bensin 3550 watt
– Gass 2200 watt

Flammespreder i varmebestandig anti-korrosjon syrefast stål.

Kovea Booster +1 leveres i en oppbevaringsveske i tekstil. I tillegg til brenner, pumpe og flaske, medfølger reparasjonssett med smøremiddel, o-ringer og multiverktøy.

Pris: Cirka 1900,-

Mer info: www.beaver.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy