5343 Views

Test av Dag RTM Ysak

Det er mange gode plastkajakker på markedet i dag. Det er også ganske stor prisforskjell fra de billigste til de dyreste. Denne testen tar for seg en gammel klassiker fra Frankrike med en gunstig pris.

Januar 06, 2018
Skrevet av:

Hallvard Torp

Solid historie

Grønlandske kajakken, eller brit-style om du vil. Her i Norge forbinder vi ofte denne kajakktypen med Storbritannia, men etter en ferie i Bretagne for et par år siden skjønte jeg at Frankrike er et fantastisk padleland med et blomstrende miljø for havpadling. Biscayabukten er beryktet for mye vær og voldsomme forhold på havet.

Med dette som bakteppe har Rotomod (RTM) laget kajakker siden 1973. De har slått seg sammen med DAG og kaller seg nå DAG RTM. Kajakkene blir produsert i Frankrike. Jeg har testet denne kajakken som en havkajakk som kan brukes til alt; dagstur, lek i brott, trening med god fart, rulling og langtur.

Les vår test om turkajakken Frej 534 (for abonnenter)

Ny importør

Hekta På Tur er fra 2017 importør av DAG RTM og sier dette om Ysak:

«Ysak har god benplass, og lange padlere finner seg godt til rette her. Kajakken er svært retningsstabil og leveres med både ror og kjøl. Den har meget teknisk padling og lek i store bølger. Likevel har Ysak en imponerende høy marsjhastighet og byr på kvaliteter du vanligvis bare finner i langt mer kostbare kajakker. Den har to store vanntette luker, god dekksrigg og kraftige bærehåndtak forut og akter. V-bunn og markert spring».

Velbygget plastkajakk

Ysak er en elegant kajakk med fine stevner, og særlig er baugen høy. Dette innbyr til padling i bølger og friske forhold! Den er veldig godt utstyrt med liner og strikk på dekk, slik en god havkajakk skal være. Håndtakene i endene er gode til både bæring og redning. Sittebrønnen er bred og romslig og kajakken har et enkelt og solid sete. Lårstøttene er nettopp det – lårstøtter. De er integrert i sittebrønnskanten og ser litt små ut ved første øyekast. Men de gir veldig bra støtte og kontroll.

Pedalene er lette å justere via en pinne, selv om du sitter i setet. De er behagelige å hvile beina på og fungerer også. Det er ganske tydelig både utfra utseendet og spesifikasjonene at dette er en typisk allbruks-havkajakk med røtter i den god sekundærstabilitet og er godt egnet til som rorkontroll med en vippemekanisme. Kajakken har standard lukearrangement fotografering og redning går som en lek.

Jeg må poengtere at det er god plass til med en rund luke foran, en liten rund dagsluke på høyre side bak sittebrønnen og en stor oval luke bak. Alle lukene er lett nedsenket i dekket. Lasterommene er av god størrelse så denne kajakken kan brukes til langtur. Senkekjølen opereres med tau. Kajakken har også et ror som er lett å ta av og på. Dette kan også vippes opp ved hjelp av et tau. Skruene til dekkslinefestene er forseglet på innsiden, så der blir det ingen lekkasjer.

Snur vi kajakken ser vi at skroget har en svakt v-formet bunnprofil med generøst volum ut i kantene. Baugen er spiss med konkave sider. Det er en fin, skarp kant mellom skrog og dekk slik at kajakken får et fint helhetsinntrykk. Kajakken har noe spring, men er ikke ekstrem i så måte.

plastjakk Dag RTM Ysak

Perfekt stabilitet

På vannet har kajakken solid stabilitet. Primærstabiliteten er meget god og solid uten antydning til nykker, og sekundærstabiliteten er like så. Denne kajakken kan godt kantes aggressivt uten at man havner i vannet. Det er også lett å slappe av i setet, og aktiviteter som fiske, fotografering og redning går som en lek. Jeg vil si at stabilitetsmønsteret er et av høydepunktene på denne kajakken. Den er forutsigbar og stabil, men ikke kjedelig. Setet er enkelt med enkel polstring og av typen man ikke tenker så mye over. Det gjør jobben utmerket. Ryggstøtten er også enkel og funksjonell, men et minus her er en litt for høy sittebrønnkant, som også er litt for tett på ryggen. Dette plager meg ikke ved padling, men ved rulle hindrer den meg i å legge hodet i bakdekket.

Lårstøttene er fint integrert i kanten og gjør ikke så mye ut av seg visuelt, men de gjør jobben veldig bra. Pedalene er enkle å stille inn med hendene, mens man sitter i kajakken. Fra setet når man også kontrollen for senkekjølen enkelt på venstre side, og kontrollen for å slå roret opp eller ned på høyre side. Sittebrønnen er litt kort for meg med mine lange bein. Jeg klarer ikke å få beina ut eller inn sittende i setet, men må heise baken helt opp på bakdekket for å få komme meg inn og ut. Andre som har prøvd kajakken som er litt lavere enn meg hadde ingen problem med dette. Greit å være oppmerksom på om man er 180 centimeter og oppover. lange bein inne i kajakken, det er kun det å komme seg lett ut og inn som eventuelt kan være et problem. 

Åreisettet er ganske gjennomsnittlig. Ikke noe problem med at årene dunker borti dekket når man drar på litt, men heller ikke slik at jeg tenker at dette er noe designeren har løst på en fantastisk måte. Roret kan være greit å ha om du padler mye i vind, om du trives best med ror eller om du vil lære å padle uten å måtte tenke på for mye av gangen. Roret er av helt grei kvalitet og fungerer uten problemer.

Tåler røff behandling

Plastkvaliteten er fin, med trelags polyetylen. Den er ikke spesielt myk, heller litt i den stive enden av skalaen for plast. Testeksemplaret hadde litt bulker i bunnen uten at det virket som om dette hadde noe å si for egenskapene. Skottene er av mykplast, og som det ofte gjør med plastkajakker, kommer det litt vann inn i lasterommene. Dette er som sagt ikke uvanlig og det er heller ikke noe verre enn mange andre i samme materiale, men greit å være observant på. Kvaliteten på arbeidet med detaljene er fin og jeg fant ingen unoter med denne kajakken. Alt virket som det skulle. Som sagt padlet jeg denne modellen en uke i Kroatia i fjor, og det var en veldig vanlig kajakk blant utleiere der. De fikk røff behandling og ble oppbevart i solen hele året, men klarte seg bra. At det er en populær utleiekajakk må jo være en god attest!

plastjakk Dag RTM Ysak

En uværskajakk

Ysak går fint og mykt i bølger og sjø. Jeg har prøvd den en dag i ganske røffe forhold på havet med bølger på to-tre meter og vind på opptil 15 m/s. Den oppfører seg veldig forutsigbart og greit i disse forholdene. Interessant nok for en kajakk som leveres med både senkekjøl og ror vil jeg påstå at den ikke trenger noen av delene. Den er så vindnøytral som det går an å få en kajakk. Dette er en fantastisk egenskap som gjør kajakken enkel å ha med å gjøre under nesten alle forhold, samtidig som det gir en enorm sikkerhet. Før eller siden svikter mekanikken, men med Ysak spiller det ingen rolle – i alle fall om du har litt padleerfaring.Roret er langt, og typisk for slike kajakker er virkningsområdet plassert langt bak. Det virker som det skal, men kajakken klarer seg utmerket uten. Jeg padlet denne modellen i Kroatia virkelig god å rulle, men den er heller i en uke og der hadde de sveiset igjen senkekjølåpningen. Ingen i gruppen savnet senkekjøl eller ror, og da må jeg få legge til at vi i løpet av den uken kom ut for den sterkeste vinden jeg har opplevd i kajakk. Ysak har moderat spring i skroget i lengderetningen. Den reagerer fint på kanting, men noen fullblods lekekajakk er dette ikke. Derimot er den et meget godt kompromiss mellom lekne egenskaper og turegenskaper.

Les Vinterpadling i hvalens rike

Kajakk med fin turfart

Ysak har bra fartspotensiale for å være en plastkajakk. Den er merkbart tregere enn min NDK Greenlander pro (som veier det samme). Dette ble tydelig da jeg padlet en tur der vi var to som byttet mellom disse kajakkene. På en 30 kilometer lang tur, der jeg prøvde å holde bra fart, ble snittet 4,2 knop. Så jeg tror vi kan si den har et intervall mellom 4-4,2 knop, og er rimelig lettdrevet. Treningsfart, der jeg gir på med en hastighet jeg kan holde opp mot en time, ble 4,5 knop. Noe særlig raskere enn dette så bare graver den sjø.

Ysak har et litt høyt bakdekk til å bli ikke noe spesielt tungrullet. Om du ikke er avhengig av å lene deg godt tilbake ved rulling er Ysak fin å rulle. Den er heller ikke av de aller enkleste å entre ved egenredning, heller midt på treet. Stabiliteten hjelper godt til selv om bakdekket er litt høyt. Jeg har for lange bein til å kunne sitte i setet og få beina inn i sittebrønnen, så selv om kajakken har oppgitt padlervekt opptil 95 kilo, kan dette være greit å sjekke om du er i området 180 centimeters høyde og oppover, spesielt om du har lange bein.

Konklusjon

Dette er en ordentlig allbrukskajakk, en havkajakk med stor H. Stabiliteten gjør den egnet også til nybegynnere, men viderekomne padlere vil sette pris på denne egenskapen ved padling i ruskevær, uten at jeg synes den på noen måte blir kjedelig i rolige forhold. Jeg vil si stabilitetsmønsteret er det beste med denne kajakken, sammen med det at den er så vindnøytral. De eneste virkelige negative punktene er vekten og at den ikke vil passe lange personer på grunn av kort sittebrønnsåpning. Om dette er viktig for deg, kan bare du avgjøre.

Jeg liker Kajakken veldig godt, og vil si at vi i DAG RTM Ysak nærmer oss kajakkenes hellige gral, som forhandleren sier. «Kajakken er svært retningsstabil… Den har meget god sekundærstabilitet og er godt egnet til teknisk padling og lek i store bølger. Likevel har Ysak en imponerende høy marsjhastighet». Dette er ikke så langt unna sannheten, men det er nå en gang slik at en kajakk som er god til mye heller aldri vil briljere i noe. Om du skal ha en kajakk som skal brukes til det meste er Ysak en av de beste i denne prisklassen. Jeg vil gå så langt som å si at DAG RTM Ysak kanskje er det nærmeste vi kommer en referansekajakk i plast fra det europeiske fastlandet.

plastjakk Dag RTM Ysak

Fakta

Lengde: 506 cm
Bredde: 57 cm
Sittebrønnsåpning: 81×46 cm Anbefalt vekt padler: inntil 95 kg Lastekapasitet: 120 kg
Oppgitt vekt: 26 kg
Veid av oss: 30,1 kg
Pris: 10 999,-
Importør/forhandler: Hekta på tur

Pluss
Stabilitetsmønster Nøytral i vind Allsidig kajakk Leken

Minus
Tung
Ikke tette skott
Kort cocpitåpning
Høy kant bak setet

Klassiskhavkajakk med høy baug. Dette gjør Ysak enkel å padle i bølger.
Frej 534 ber om å bli kantet. Dette er en fin kajakk å øve teknikk i.
Et fantastisk stabilitetsmønster gjør kanting veldig enkelt

 

Les mer om havkajakker

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy