3253 Views

Test av Sweet Intergalactic tørrdrakt

Så var den endelig her, Sweets Intergalactic. En drakt laget i Gore-tex, forsterket med Cordura. Den er superbevegelig og designet av et norsk firma. I følge Atle Enberget i Sweet så lager de ikke nye produkter om de ikke mener at de kan lage noe bedre enn det som alt finnes på markedet. Spørsmålet er om den lever den opp til forventningene?

Mai 26, 2015
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Tørrdrakten Sweet Intergalactic er testet vår/sommerhalvåret. Den er testet på hav, rolig padling og brottpadling. Drakten er laget mest med tanke på elvepadlere som har lyst å holde hodet kaldt, men kroppen tørr. Det betyr jo selvfølgelig ikke at den ikke kan brukes på havet, se for eksempel på hjelmene til Sweet. Intergalactic er en pen tørrdrakt, den ser forseggjort ut og de har valgt fine fargekombinasjoner.

Tørrdrakten Intergalactic fra Sweet

Fin å se på

Drakten som er testet er nesten sjøgrønn. Det er ikke helt praktisk med tanke på sikkerhet og det å være synlig. Enn om farge på vest og drakt kanskje er det som man senest klarer å bestemme, om man ser noen i sjøen. Da er det ikke uten grunn til at de fleste tørrdrakter lages i sterke farger. «Alle monner drar». Men den er fin å se på, og dette er Sweets nye og hittil eneste tørrdrakt. Du får den forresten også i en sterkere oransje farge, så da kan du velge.

Drakten er lett å ha på, og faktisk utrolig lett. Det kjennes nesten som å ha på seg en lett allværsjakke samt bukse. Stoffet er mykt og bevegelig, noe som er et stort pluss. Dette var også et av målene til Sweet når de begynte å planlegge plagget. Den skulle være mer bevegelig enn draktene til konkurrentene.

 

Puster bra

Drakten puster nokså bra, på høyde med Kokatat Expedition. Men den er litt tynnere enn Kokatat, og man må gjerne derfor ha på litt mer klær under. Det trenger ikke å være noen ulempe. I halsen er det lateksmansjetter. Det setter jeg pris på, da jeg opplever dette som tettere enn neoprenløsninger. Ellers er drakten utstyrt med lommer både her og der. Lommene på lårene blir litt bortkastet for oss i havkajakk, men er kanskje mer praktisk på elv? Jeg har aldri savnet en lomme på låret før i en havkajakk og har hittil ikke brukt den til noe som helst.

Borrelåsen rundt anklene går titt og ofte opp igjen, det ender med at man plutselig subber med seg både tang og tare på vei opp til lunsjen. Skulle det gå helt ille og borrelåsene hekter seg fast i feil fot så klarer du antakelig å holde deg på bena takket være at dette er en svært bevegelig tørrdrakt.

Savner flik å ta tak i

Borrelåsen rundt livet er stor, er fin å se på, men tilnærmet umulig å få tak i. Grunnen er ganske enkelt at det er mothaker hele veien ut på lappen. Dette er jo stilig, men det viser seg altså at det er med god grunn at slike detaljer på jakker og drakter generelt har en liten flik helt ytterst som man kan gripe tak i. På plussiden er det at selve borrelåsfeltet er så bredt, noe som gjør det lett å få det meget tett mellom drakt og spruttrekk. Dette er bra!

Ved flere anledninger har det kommet vann ned hals/nakke. Det har selvfølgelig vært under brottpadling. Jeg har padlet mest med drakter med hette, som antakelig har tatt av en del av vannet som treffer i dette området. I følge Sweet så har de ikke fått kommentarer på dette fra andre testere/brukere, så det kan skyldes en feil med prøveeksemplaret eller rett og slett tjukkelsen på min hals kontra størrelsen på halsmansjetten.

Laget for elv

Drakten er laget for elv, hvor det kanskje er mindre aktuelt og praktisk med hette enn på hav. Jeg skulle gjerne hatt en der slik at jeg kunne velge. Det kan ikke trekke ned. Vil du ha en drakt med hette så får du nesten kjøpe en drakt med hette. Intergalactic er ikke rendyrket for havpadling, og det finnes for eksempel ikke noen reflekser på den.

Glidelåsen for å entre drakten er plassert på skrå over magen/brystet. I utgangspunktet liker jeg denne løsningen bedre enn de draktene som har inngangen plassert mellom skuldrene. De burde derimot latt glidelåsen gå litt lenger ned. Nå stopper den akkurat slik at den kommer under vesten, noe som gjør at hver gang jeg har brukt drakten, så har jeg måttet gjøre noen akrobatiske øvelser for at glidelåsen ikke skal klemme seg under og ligge og irritere. Et av Sweet sine mål med å lage denne drakten var å finne en metode for enkelt å komme seg inn og ut av drakten uten assistanse eller å måtte dele ytterskjørtet. Det har de for så vidt klart.

Drakten er testet over et halvt års tid. Den puster fortsatt bra og selve stoffet er selvsagt vanntett, som forventet av en drakt til 10.000. Det er gjerne ikke før en tørrdrakt er både to og tre år gammel at man aner om man har kjøpt en god, middels eller dårlig tørrdrakt. De dårligste draktene jeg har hatt har vart under ett år før de trakk til seg vann som svamper. Den beste holdt i nesten syv år. Den var gul og var også laget i Gore-Tex.

Tørrdrakten Intergalactic fra Sweet

Tørrdrakt som anbefales sterkt

Sweet har etter min mening laget en fin og forseggjort drakt. Det mangler riktignok et par detaljer som etter hvert er blitt vanlig på tørrdrakter til havpadling, som refleks. Men du og du så deilig det er å ta på seg denne drakten i forhold til alle andre tørrdrakter jeg har prøvd.

Noen vil kanskje si at det er urettferdig å teste en drakt laget for elv på hav og så klage på at drakten ikke er laget til hav. Da har jeg ikke uttrykt meg klart nok. Dette er en super tørrdrakt, og det er den mest bevegelige drakten jeg noen gang har hatt på meg. Det er den selvsagt både på elv og hav. Dersom du savner refleks og hette så kjøper du en drakt som har det. Dersom du har lyst på en behagelig tørrdrakt så anbefales denne sterkt.

Sweet Intergalactic

Veiledende pris: 9.999,-
Hvor den kan kjøpes: Ut i Naturen og Strie Strømmer

Pluss: Pen, bevegelig drakt som puster bra.
Minus: Kommer litt lett vann inn i halsen, litt borrelåstrøbbel.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy