Nå Leser
Test av Valley Aquanaut Club:

Test av Valley Aquanaut Club:

Klubbnavnet vekker kanskje dårlige assosiasjoner for noen, og du kanskje tenker at her har de spart på det meste. Jeg mener at klubbnavnet kommer til sin rett da dette er en meget slitesterk kajakk.

 

Den første forskjellen man legger merke til med denne kajakken, i forhold til de andre modellene Valley lager, er at det kun finnes to luker. Dagsturluken mangler, dette er nok gjort for rett og slett å spare penger. Greit nok. Dersom du så gjerne skulle hatt en tredje luke, får du bla opp noen flere lapper.

 

Er der de skal være

Heldigvis har de ikke spart på sikkerhetslinene, som er der de skal være. Den har også samme flotte bærehåndtak som de andre modellene. Disse kan klipses fast under transport. Når du padler kan den ene enden løsnes fra dekket slik at de er lett tilgjengelige. Dersom du skulle irritere deg over de litt få strikkene på dekket er det heldigvis en meget lettvint sak å fikse. Litt rart at fabrikken ikke har gjort jobben allerede. De kan ikke ha spart så veldig mye penger på akkurat dette.

 

 

Litt få strikker på fordekket etter min smak.

 

 

Kajakken har som sagt to vanntette skott. Ett fremme og ett bak. Lukene er produsert av Valley, og spesielt den bakerste er litt vanskelig å få av, kanskje fordi den er svakt oval. Det er fort gjort å legge den på feil og slite med å få den til å sitte. På sine andre modeller har Valley egne lukeringer satt inn etter at kajakken er ferdig. Dette gjør at lukeringen ikke krymper under produksjon og at lukene dermed holder tett. Billigversjonen Club har som de aller fleste andre kajakker lukeringer støpt sammen med kajakken. Med andre ord er ikke lukene like tette som på de andre Valleykajakkene, men heller ikke mindre tette enn de aller fleste kajakker fra andre produsenter.

 

Setet og fotstøtter
Når det gjelder seteløsningen er den av det enkle slaget. Her er det få muligheter for justering utover å stramme ryggstøtten. Fotstøttene justerer du enkelt ved å klemme inn en liten klemme på baksiden av pedalene. Hele dette systemet er laget i plast, noe som føles litt dårlig med tanke på at du skal sparke i fra på disse. Jeg har ikke opplevd at de har knekt, men jeg har mistet en del pedaler på kurs. Grunnen er rett og slett at det ikke er noe som stopper deg i å flytte pedalene så nær setet at de kommer ut av hele skinnen. Det er fort gjort å rive med seg en pedal i det du velter og skal ut. Jeg har løst det ved å sette på en liten strips i enden slik at pedalene ikke kan vandre helt ut.

 

 

Pedalsystemet tåler mer enn det ser ut til.

 

Sittebrønn

På de modellene av kajakken jeg har testet har det ikke vært noen form for polstrede lår/knestøtter. Jeg mener å ha lest at dette skal komme, noe som er veldig positivt siden dette er noe jeg har savnet på testmodellene. Siden kajakken er en størrelse midt i mellom den minste utgaven av Aquanaut og den største, er dette en kajakk for de fleste. De minste vil nok synes at sittebrønnen blir litt stor. Med litt padding i sidene er det likevel mulig å sitte godt. De største vil nok streve litt med å få beina inn. Det er i alle fall min erfaring. Dersom du ikke helt vet hva du ønsker og hvor mye du kommer til å padle, er denne kajakken er god mellomløsning.

 

Den typiske lave ryggstøtten er enkel å justere med en god borrelås som holder godt, også over tid. Jeg liker at ryggstøtten ikke blir for høy da jeg lettere kan lene meg bakover når jeg ruller. For min del får jeg mer enn nok støtte i ryggen, og det er lett å sitte avslappet under lengre turer.

 

 

Sittebrønnen med lårstøttene.

 

Skrog

Alle som har padlet litt Valley før vil kjenne seg igjen i kajakken. I sjøen oppfører skroget seg svært likt som de andre Aqanaut modellene. Lengden er lik Aquanaut LV og bredden lik Aquanaut HV. Med en svakt V-form (sett forfra) og en nokså lang kjøllinje er kajakken bra retningsstabil. Det virker på ingen måte som om fabrikanten har spart penger på skrogdesign eller selve den tekniske produksjonen av dette. Plasten er dønn stiv slik vi er vant med trelags plastkajakker fra Valley. Dette er veldig bra med tanke på at dette er en billig versjon.

Egenskaper i sjø

De fleste havkajakker er kompromisser mellom fart og evne til å manøvrere. Personlig synes jeg Valley balanserer disse på en fin måte. Det er vanskelig å la være å si at kajakken ikke kommer opp mot sin engelske slektning Romany når det gjelder sjøgang og egenskaper i stor sjø. Med tanke på at man får to eksemplarer av testkajakken for prisen av en NDK Romany, blir det feil sammenligning. Jeg kunne også nevnt kajakker i fleng som jeg synes oppfører seg mye dårligere i stor sjø enn det testkajakken gjør. Kajakken tar bølger fint og det er lite sprut. I forhold til prisen oppleves ikke kajakken som en billigkajakk, verken når det er stilt eller når du vil ut i litt uvær og leke.

 

 

En trygg kajakk å lære surf med.

 

Stabilitet

Aquanat Club er en trygg og god kajakk. Takket være at setet ikke står på noen høye klosser, får man et lavt tyngdepunkt. Nybegynneren vil fort finne seg til rette, skroget er tilgir mange feil og man har nokså mye å gå på før man kommer så langt ut på siden at man velter. Den flate V-formen gjør at kajakken ligger støtt på de to flatene på begge sider av kjølen. Primærstabiliteten er god, noe som er en stor fordel for de som er ferske i gamet, da de heller kan nyte padleopplevelsen og øve på teknikk enn å sitte og være redd for å velte når som helst. Når det gjelder sekundærstabiliteten er den helt på høyde med de andre kajakkene fra samme produsent. Ved kanting møter man til slutt motstand som gir beskjed om at man kan kante dit, men ikke lenger. Kajakken egner seg derfor godt for de som vil lære seg å kante for å kunne svinge enda mer effektivt.

 

 

Senkekjøl

Kajakken er utstyrt med en senkekjøl som kontrolleres av et tau som kan løsnes slik at kjølen slippes ned. Det høres kanskje simpelt ut, men er den løsningen jeg har hatt desidert minst kluss med av alle rortyper og senkekjølsystem jeg har brukt. Kajakken er som sagt bra retningsstabil i sitt segment. Den dreier fint opp mot vinden om man ikke gjør noe for å forhindre dette. Dersom man ønsker å padle på tvers av vinden slipper du senkekjølen litt ned, og om du vil ha vinden i ryggen slipper du den helt ned.

 

Min erfaring er at systemet er effektivt og tilnærmet vedlikeholdsfritt. Pass derimot på å skru av den siste metallklemma (ikke selve clamceaten) som holder tauet fra senkekjølen på plass. Denne har ført til mange småkutt på høyrehånda, da den er altfor skarp og vinklet helt feil. Du vil forstå hva jeg mener dersom du har kajakken fremfor deg, og du vil også se at du klarer deg utmerket godt uten den siste klemma. Det er snodig at Valley ikke har kommet på bedre patent på akkurat dette punktet. Flere forhandlere fikser imidlertid dette på kajakken før de leverer den ut, så det kan godt hende du slipper å ta frem skrujernet i det hele tatt.

 

 

Skroget muliggjør god kanting.

Les også

 

Bruksområde

Valley Aquanaut Club er ikke spesialisert på noen annen måte enn at den skal treffe det brede markedet. Ved å kjøpe denne kajakken får man en kajakk mange i familien kan trives i, samt en meget solid båt uten alskens dikkedarier som blir ødelagt. Jeg har selv brukt kajakken til alt fra lengre turer til rockhopping, mest det siste. Det finnes absolutt kajakker som fungerer bedre til hver av disse aktivitetene. Ja, det finnes også kajakker som etter min mening er enda bedre kompromiss enn Cluben, dog ikke til den prisen. Erfarne padlere vil nok etter hvert ha lyst på en kajakk som er bedre å padle på tur med, eller bedre å padle med i store bølger. Da har du i så fall en god kajakk som naboen kan låne når han blir med deg på tur.

 

Konklusjon
Siden størrelsen på kajakken er bygget for å passe de fleste er det nok også slik at den ikke passer veldig bra for noen. Nå er det slik at kajakkprodusentene produserer kajakkmodellene i ulik størrelse. Dersom du er liten av vekst bør du kanskje kjøpe en annen kajakk og vica versa. Likevel, kajakken er laget for å passe de fleste, og det gjør den så absolutt. Den er et flott kompromiss både med tanke på bruksområde, størrelse og pris. Anbefalt!

 

 

Den stabile kajakken er god å øve egenredning med.

 

Importørene ved God Tur sier:

Vi har kurset noen tusen padlere i denne kajakken, og det er hyggelig å registrere at også andre har gode erfaringer med den som skolekajakk. Valley Aquanaut Club er nettopp en skolekajakk (det er jo også de fleste andre fra Valley og Nigel Dennis) som er veldig lett å lære å padle i! Dette ser vi tydelig på læringskurven til de som er på kurs. Men Club er noe rimeligere rigget, har minicellvegger, enklere sits og senkekjøl. Men det er tross alt tre-lags plast, og ingen gjennomgående skruer til riggingen, og en nesten bombesikker konstruksjon.

 

På enkelte leveranser i 2009 var skruen til pedalskinnen for kort. Det løste vi enkelt når vi oppdaget det. Plastfestet, som sier fra når du holder åren for lavt, tar vi bort, og vi bytter til en annen ClamCleat som er opp-ned. Valley hevder at dette ikke har noen betydning i England, men det synes vi det har i Norge! Det har ellers alltid vært gode lårstøtter på Club, men de har aldri vært paddet. Det hadde for så vidt vært kjekt de dagene vi er i basseng, eller padler i shorts. Og det ble sagt at det skulle komme, men prispunktet på Club tillater dessverre hverken mer strikk, padding eller arbeidstid. Mange velger Aquanaut Club som sin første, andre eller tredje kajakk, så det at den er en god skolekajakk er utvilsom en fordel for de fleste!

 

 

Rammesak:

Hovedtesteren er 180 høy og knappe 70kg, er utdannet veileder hav og har drevet med kursing siden 2006. Undertegnede liker uten tvil best kajakker med engelsk design og syns det er kjekkest å bruke kajakker til å leke og surfe med. Testen er prøvd skrevet og utført slik at det ikke bare er padlere med samme smale interesse som kan ha glede av den. Testeren har hatt flere kajakker av denne modellen og brukt dem mye på kurs. Denne testen er skrevet med bakgrunn i egne og ferske nybegynnere sine erfaringer.

 

Tekniske data:

Lengde: 5,21 m

Bredde: 57 cm

Vekt: 24,5 kg

Veiledende pris: 13.500,-

Forhandlere: God Tur (Bergen), Bjørns Kajakk (Tromsø), Kajakkentusiasten (Hvaler)

_______________________________________________________________________________________________________________

© 2019 Media Digital AS. All Rights Reserved.

Bla til toppen