8989 Views

Wind 505

Wind 505 er med andre ord en rask båt som fort kommer opp i fart. På tur med last er det bemerkelsesverdig lett å holde marsfarten. Når det gjelder stabilitet følte jeg primærstabiliteten som god, mens sekundærstabiliteten må sies og være særdeles bra. Dette skroget liker virkelig og bli lagt på kant å bli holdt der.

Januar 19, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Vi tester Wind 505

Kort, men leken og rask havkajakk

 

En såpass kort kajakk som Tahe Marine Wind 505 burde være god for oppimot fem knop. Jeg ble derfor veldig overrasket over at kajakken relativt lett kom opp i seks og en halv knop på sprint, mens jeg rimelig uanstrengt kunne holde fem knop over flere kilometer. Fikk faktisk GPSen til å vise over syv knop på korte kraftfulle utras.

Kajakken surfer bra. Den finner lett de rette bølgene og kommer opp i stor hastighet. Wind 505 er veldig lett å holde på rett kurs og den viser sjelden tendens til å skjene ut til siden. Den er sågar villig til å bli lekt litt med oppi de ville vannmassene som kommer brølende bakfra. Logget farten til 10 knop på en av de heftigste bølgene.

Lastet for langtur. 

 

Setet er komfortabelt å sitte i på lange turer. Konstruksjonen gir padleren god kontakt med kajakken, og ryggstøtten er justerbar og utført i mykt nylonmateriale. Med mine 190 cm på strømpelesten og førtifem i skostørrelse passer jeg med et nødrop i cockpiten, som er bra utformet og gir god kontroll ved eskimorulle. Forskipet er relativt smalt og sikrer ei normal åreføring.

 

Dekksutrustning.

Kajakken er utrustet med en stor oval, og to runde luker, alle med mulighet for å sikres med tau. Derfor skjønner jeg ikke helt hvorfor produsenten ikke gjør den lille jobben selv. Lukene kommer fra finske Kajakksport, og er veldig lette å få av og på. Den fremste luka er derimot altfor lett og få av. Her er det et missforhold mellom lukekarm og luka. I grov sjø var jeg flere ganger redd for at luka skulle bli slått opp av vannmassene. Selv om dette ikke skjedde, bør Tahe Marine se nærmere på denne løsningen.

Meget bra system for selvberging.

 

Alle lasterommene var 100 prosent tette. Det er bra, for det er jammen ingen selvfølge på alle kajakker i dag. Bak cockpiten er det et nedfelt spor tvers over dekk som åreskaftet passer nedi. Gode festereimer med hurtigspenne sørger for at åra sitter på plass ved selvberging. Et godt råd er og å stille inn reimene til din åre før du padler fra land. Dette vil spare deg for mye plunder i det kalde vannet. Ellers er det godt med strikk for feste av diverse utstyr på dekk. Rett foran padleren er det et lite ”dayhatch”, som fungerer fint til vanntett oppbevaring av utstyr man trenger mens man sitter i cockpiten. Alle dekkfester er pent nedfelt i dekket.

Kajakken har god kvalitet og finish.

 

Kvalitet og finish.

Kajakken er produsert i Estland, ti mil fra Tallinn av erfarne og dyktige handverkere. Kajakken har god kvalitet og finish. Skroget er tykt og stivt der det trengs, og tynnere der det er forsvarlig å spare vekt. Kajakken har en stort sett nydelig finish med fine fargesammensetninger. Det fabrikken kan legge litt mer arbeid i er pyntestripen over skjøten mellom skrog og dekk. I dag er den litt for smal og lagt med litt for porøst materiale, noe som har forårsaket at deler av stripen har flakket av. Denne testen har i sin helhet foregått på Svalbard. Kajakken har av den grunn vært utsatt for en del tøffe landinger langs øyas værharde kystlinje. Wind 505 har tålt disse påkjenningene veldig bra.

 

Ror og manøvrering.

Det gode og kjente SeaIline smart track rorsystemet er montert på Wind 505. Også på denne kajakken fungerer det optimalt. Rorbladet holder seg nede på surf, og styrer godt. Ved første øyekast kan det virke som om systemet består av vel mange deler, men det er godt utprøvd og holder virkelig hva det lover. Personlig mener jeg at dette er et av markedets beste rorsystem. Fotstøttene er meget enkle å tilpasse, også når man sitter i cockpiten. Plasseringen av rortauet er meget praktisk og pent plassert på venstre side av bakdekket.

Båten er også utstyrt med en god og funksjonell senkekjøl. Spesielt vil jeg rose justeringshendelen som sleider på en stålstang og ikke direkte på wiren. Dette patentet hindrer skade på wiren når padleren er for hardhendt og prøver og få senkekjølen i vannet når små steiner har kilt den fast. Etter min mening er dette kajakkskroget så bra og svingvillig med kanting, at fartøyet kunne klart seg med bare senkekjøl.

 

 

Kjent og kjært rorsystem.

 

Sjøegenskaper.

I grov sjø fungerer Wind 505 bra, uten at dette er den kajakken jeg ville valgt til de mest krevende havkryssinger. Men bevares, den klarer seg mer enn godt nok til vanlige turer. Skulle jeg ha forandret noe på dette skroget ville jeg ha gitt forskiper mer spring og løftet dekket noe. Da ville kajakken stampet mindre i motsjø, og den stakkars padleren ville fått en tørrere tilværelse. Men en slik forandring av skrogformen ville nok også ødelagt noe av kajakkens fartsegenskaper. Å skape et godt kajakkskrog er hele tiden ”å ta og gi ”. Forsterker man de gode egenskapene går det som regel ut over andre. Wind 505 er alt i alt et meget godt kompromiss.

 

Andretesters mening

En venninne av meg tok kajakken med seg til Magdalenefjorden på nordvestkysten av Svalbard, og her er hennes inntrykk av kajakken:

 

Jeg fikk gleden av å ha med meg denne kajakken til nordsiden av Svalbard i en uke mens jeg var isbjørnvakt der. I tillegg ble kajakken brukt på en tur på Adventfjorden, ved Longyearbyen. Mesteparten av tiden var det blikkstille på fjorden. På en av turene fikk jeg heldigvis litt bølger. Båten gir umiddelbart et godt inntrykk med sitt flotte utseende. Den ser ut som om den lover både fart og trivsel, og jeg vil si den innfridde i fullt monn for min del. Jeg tok meg flere ganger i å padle rundt med et stort, bredt smil. Svalbard og naturopplevelsene øygruppen har å by på, kan nok sies å ha mye av skylda for det brede smilet. Men denne kajakken er helt klart medskyldig, blant annet med sin gode akselerasjonsevne og sin lettpadlethet.

Funksjonell og pen dekksutrustning. Dagturluken er fornuftig plassert.

 

Å padle inn mot Waggonwaybreen og stadig se isblokker løsne og falle i sjøen, mens små isbiter klirret borti skroget på kajakken, var helt magisk! Å navigere mellom isflakene i Magdalenefjorden, mens teisten svømte nysgjerrig inntil kajakken og midnattssola skinte fra skyfri himmel på fjorden og på Gravneset, ga opplevelser som står skrevet med store bokstaver i minneboka. Kajakken har, i mine øyne, mange gode løsninger og kvaliteter. Lett tilgjengelig ”dayhatch” foran cockpit, bra rorløsning som lett kan demonteres så den ikke skades under transport, god løsning for åreputeredning, krok på dekk bak cockpitåpning for eventuell låsing av kajakken og bærekroker foran og bak, der den fremste bærekroken kan ”forankres” så den ikke ”slamrer” i høy sjø. Det er også svært lett å justere pedalene, selv når man sitter i kajakken. Den har også et godt sete, men ryggstøtta kan kjennes litt vinglete om den ikke er riktig justert.

Fotstøttene kan justeres mens du sitter i kajakken. 

 

Benene dovnet ikke bort under padling, noe som kan skje i enkelte andre kajakker. Wind 505 har senkekjøl i tillegg til roret, noe som gir mange variasjonsmuligheter. Båten er lett å manøvrere og har god akselerasjon. Cockpit kan imidlertid oppleves som litt liten og for kort for store menn med lange ben. Kajakken er tydelig ingen ekspedisjonskajakk, noe den heller ikke påberoper seg å være. Rommene er store nok til turer med noen dagers varighet, men ikke noe mer. Lokkene til skottene er vanlige gummilokk, som kan festes til øyeskruer inne i skottene. Min fotogale, og ikke så padlevante kollega i Magdalenefjorden, fant kajakken altfor ustødig til sitt bruk, som var fotografering med store og dyre objektiver. Kajakken kan nok oppleves som litt ustødig om man er nybegynner. Men jeg vil påstå at det ikke skal mye tid til i dette fartøyet, før opplevelsen blir svært annerledes.

 

Importørens omtale

Wind 505 er en lett kajakk (ca. 21 kg) som er meget manøvreringsdyktig, har høykvalitetsror og pedaler fra Smart Track. Senkekjøl er selvfølgelig også standard, det samme er også en rommelig og lett tilgjengelig 3 liters dagluke foran cockpit. Meget god og justerbar ryggstøtte samt polstret sete med dreneringsfunksjon. Den har selvfølgelig også integrert system for selvredning bak cockpit, dette gjør det meget lett og feste åra ved åreposeredning om du skulle ha behov for det. Her finner du også en stålbøyle for låsing av kajakken.

Dette er en kajakk med svakt spring for flerdagers turer. Det er lett å holde god marsfart og båten akselererer fort. Et relativt lavt bakdekk gjør rulla lettere. Den har ellers god stabilitet, kantes lett og svinger raskt, ikke en kajakk for offshoreforhold, men den tåler likevel mye sjø. Personer med lengder mellom 160 cm-185 cm finner seg godt til rette i Wind 505.

 

Når det gjelder produsenten Tahe Marine, kan det nevnes at de har produsert kajakker siden 1990. Fabrikken ble startet av en Russisk landslagstrener i padling. I dag er det barnebarna hans som driver familiebedriften videre.

Båndet mellom skrog og dekk bør bli bedre og litt mindre porøst.

 

Padlings konklusjon.

Tahe Marine Wind 505 er en meget bra kajakk med få svakheter. Den er meget rask til å være såpass kort. Kajakken er manøvreringsvillig både med og uten ror. Dette er ingen ekspedisjonskajakk som er stor nok til en ukes tur med oppakning. Men ellers en pen kajakk med fine linjer som byr padleren på mye moro. Wind 505 er en skikkelig allrounder til en meget konkurransedyktig pris.

 

Tekniske data:
Lengde                                   505 cm.
Bredde                                   54 cm.

Cockpit                                  40 x 72 cm.
Vekt                                       Ca 21 kg.

Kapasitet                                ca 125 kg

Pris                                        13.995,-

Importør                               Bjørns kajakk. www.bjornskajakk.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy