366 Views

Testerens favorittkajakk

NDK Greenlander Pro er en klassiker fra 90-tallet. Dette er den minstselgende modellen til Nigel Dennis, men ifølge et fåtall entusiaster beskrives den som en av de beste havkajakker som er laget. Nigel Dennis selv mener det er et meget vellykket design. Hva får du om du tør å satse litt utenom det vanlige?

Februar 10, 2021
Den ligger litt dypere i vannet med testeren på 85 kg.
Skrevet av:

Hallvard Torp

Nigel Dennis sier selv at Greenlander pro er deres raskeste havkajakk. Den passer for middels store padlere og dens lave volum gjør den lettere å kontrollere i sterk vind. Kajakken er en videreutvikling av NDK Greenlander, og er fem centimeter lenger og har litt mindre spring. Den karakteristiske tradisjonelle tuppen akter gir den fine egenskaper i vind. Proutgaven har lavt bakdekk for enkel rulling og nøkkelhullscocpit for godt grep, kontroll og enkel entring. Det skrå skottet bak setet gjør at kajakken enkelt kan tømmes helt ved å snu den ved redninger.

Hvordan jeg har testet

Dette er en test jeg har gledet meg lenge til å skrive. Dette er min favorittkajakk av alle kajakker jeg har padlet, og jeg har eid hele tre ulike eksemplarer. Jeg har padlet Greenlander pro i de fleste forhold i rundt 18 år, små turer med barn på stille sjø, maratonkonkurranser, brottpadling og ukesturer.

Nigel Dennis har produsert kajakker i Holyhead i Wales siden 1993. Han mente datidens kajakker hadde mangler og var den første til å produsere havkajakker med nøkkelhullscocpit og dagluke på siden bak setet. Nigel Dennis er en av få produsenter som ikke har flagget produksjonen ut til lavkostland. De produserer mest glassfiberkajakker, men har i senere år kommet med noen få modeller i plast.

Den beveger seg fint med og i bølgene.
Den beveger seg fint med og i bølgene.

Inspirasjon fra Vest Grønland

NDK Greenlander pro er en videreutvikling av NDK greenlander, som er mer tro mot sin inspirasjonskilde på Vest Grønland. Den opprinnelige har rund sittebrønnsåpning, og som de fleste glassfiberkajakker med den løsningen synes jeg den er både upraktisk å komme seg inn i og vond å sitte i. Nøkkelhullsfasongen på Greenlander pro er det som manglet på Greenlander, og gjør den mye mer brukervennlig. Greenlander pro er en kajakk som, bortsett fra sittebrønnen, har tatt formen til en vestgrønlandsk kajakk i glassfiber. Den ser ut som en spant og duk (eller skinn) kajakk i skrogog dekksformen. Så vi kan si den har tatt den grønlandske formen og paret den med moderne materialer, sittebrønn og luker.

Dette er en lav og slank kajakk. Fordekket er relativt flatt og bakdekket er lavt, men ser ikke så lavt ut da fordekket også er lavt. Baugen reiser seg litt, men er ikke så høy som det som er vanlig på moderne kajakker. Det er liner rundt hele skroget og strikk på samme steder som på alle NDK kajakker. Line- og strikkfestene er litt annerledes enn andre kajakker. De er helt i plan med dekket og meget elegante. Da jeg kjøpte dette eksemplaret hadde den netting på fordekket, og jeg har funnet ut at det er et ganske praktisk supplement til de vanlige strikkene. Dekket har tre runde luker som alle NDK båter. De er litt mer kronglete å pakke enn ovale, men er 100 prosent vanntette og enkle å få av og på i alle temperaturer.

Greenlander pro skjærer fint gjennom bølgene.
Greenlander pro skjærer fint gjennom bølgene.

Slankt og spisst skrog

Sett ovenfra er den spiss i endene og har rette linjer fra endene mot det bredeste punktet rett foran sittebrønnsåpningen, som for øvrig er middels stor med markert nøkkelhullsfasong. Lårstøttene er integrert i designet og passer mine lår og knær perfekt. Setet er enkelt uten padding eller andre justeringsmuligheter. Det kan riktignok justeres i lengderetningen, men det krever litt tid og verktøy. Det er også mulig å justere det i høyden, men det krever enda mer verktøy og tid. Pedalene er av den vanlige, solide typen med metallskinne og plastkloss. Veggen bak setet er skrå og ender nesten i sittebrønnskanten. Dette for å kunne tømme kajakken raskt for vann ved en velt.

Bæreknotter både foran og bak er designet slik at en ikke skal kunne få fingre i klem eller få knottene vridd slik en kan med noen typer håndtak. Senkekjølen er vaierstyrt, med de fordeler og ulemper dette fører med seg. Knotten man senker og hever senkekjølen med er smart plassert i skrogsiden slik at man ikke kommer borti den med fingrene under padling. Vaierkontrollen er veldig enkel å bruke, men er følsom for feil, som å dra kajakken på land med kjølen nede. Da bøyes vaieren lett med treg kjøl som resultat. Å skifte vaieren er noe man kan klare selv. Det er nå engang slik at de fleste vaierkontrollerte senkekjøler krever ekstra oppmerksomhet for å virke knirkefritt.

Greenlander pro kan også bestilles med min favoritt, taukontrollert senkekjøl.

Størrelsen på sittebrønnen er mellom en NDK Romany classic og NDK Explorer. Jeg vil tro at kajakken er ideell for personer fra 70-85 kg og opp mot 190 cm. Den er ikke så stor foran så skostørrelse 44-45 er nok det meste jeg vil anbefale. Nigel dennis oppgir til og med volumet på alle lasterommene. Framluke: 66 liter, sittebrønn: 145 liter, dagluke: 34 liter, bakluke: 51 liter. Altså et totalt lastevolum på 151 liter + en sekk eller to i sittebrønnen.

En rett og lav kajakk med sin karakteristiske stevn.
En rett og lav kajakk med sin karakteristiske stevn.

Bunnsolid kvalitet

Som alle NDK kajakker gir også denne inntrykk av soliditet. Mitt eksemplar med forsterket kjølstripe og innebygd forpumpe veier 28 kg. Det er tungt, men den er også bunnsolid. Det eneste potensielle svake punktet er sargen som stikker noen centimeter opp fra dekket rundt. Dette gjør at det er veldig enkelt å feste spruttrekket, men den er mye mer utsatt for slag enn for eksempel Valley sin nedsenkede sarg. Dette er stort sett bare et potensielt problem under ilandstigning i bevegelig vann, og kanskje om du skulle miste den under bæring. Jeg kan ellers skrive under på at NDK kajakker er solid bygget. Jeg har mistet en fra biltakhøyde rett i asfalten uten at den fikk mer enn en liten skramme.

God sittebrønn

Når jeg setter meg ned i en Greenlander pro er det to ting som slår meg. Den gode sittebrønnen og stabiliteten. Sittebrønnen; Nigel Dennis sittebrønner er etter min mening det beste som finnes i bransjen. Nøkkelhullsåpningen er like genial som den er enkel. Måten åpningen er utformet på gjør at jeg kommer meget enkelt ut og inn, samtidig som jeg har full kontroll når jeg sprer knærne ut under lårstøttene. Setet er standard NDK og meget enkelt og likevel fungerer det glimrende for meg, til og med uten ryggbånd.

Stabiliteten varsler om at jeg må passe litt på. Som de fleste knekkspantkajakker er primærstabiliteten litt kilen. Du føler ikke at du kan sitte å slappe helt av med skroget i vater. Om du tipper den ned ørlite på en av sidene ligger den fint og avslappet. Sekundærstabiliteten er fin ved moderat kanting, men om du kanter aggressivt er den ikke så bunnsolid som de andre NDK kajakkene. Du kan med andre ord risikere å velte om du ikke passer på. Nå overdriver jeg kanskje litt, men særlig i litt rotete sjø er dette en kajakk du må ta kontroll over. Du får ikke alt gratis.

Skroget har markert knekkspant hele veien fra baug til stevn og utfallende sider.
Skroget har markert knekkspant hele veien fra baug til stevn og utfallende sider.

Styres med kanting

Greenlander pro er ikke den mest svingvillige kajakken som finnes. Derimot har den en vel så bra egenskap som at når du får den opp i litt fart, kan den styres meget presist ved hjelp av kanting. Knekkspantskroget reagerer veldig bra på den minste endring i vinkel mot vannet. Jeg tror faktisk jeg vil si at dette er den kajakken som kan styres mest presist ved hjelp av kanting, kropp og årekontroll. Det blir dermed en slags zen-aktig opplevelse å padle den. Alt du gjør med kropp og åre ser du igjen i kajakkens bevegelser. Den overstyrer ikke slik de rundbunnede skrogene til NDK kan ha en tendens til. Den bare gjør nøyaktig det du forteller den.

NDK Greenlander pro går også rett fram om du vil ha den til det. Om du er lat, eller det blåser mye kan senkekjølen brukes, da blir den superenkel å få til å gå rett. Et av få minus med denne kajakken er åreisettet, om du ikke bruker grønlandsåre da. Til høy åreføring med euroåre er den ørlite bred i dekket foran sittebrønnen. Den er skapt til padling med grønlandsåre.

Enkelt sete (med limrester). Jeg bruker ikke ryggbåndet, da setet gir akkurat passe støtte i seg selv.
Enkelt sete (med limrester). Jeg bruker ikke ryggbåndet, da setet gir akkurat passe støtte i seg selv.

Liker sterk vind

Denne kajakken slår litt i motsjø. Jeg vil ikke si at den stamper, da baugen er veldig spiss og rett, men den blir fort relativt flat under. Så når bølgene nærmer seg halvmeteren lager kajakken litt lyd. Greenlander pro oppfører seg fint og nøytralt i vind, men tjener på å lastes rett. Den kan lett justeres med senkekjølen, men den er ikke avhengig av den. Om kjølen skulle kile seg kan kajakken fremdeles padles i ganske sterk vind. Men om du skal langt kan det lønne seg å justere lasten litt etter vindretningen.

Greenlander pro er en typisk «i vannet» kajakk. Du føler at du sitter i vannet i motsetning til oppå vannet. Dette er noe av det litt diffuse som gjør at jeg liker den så godt. Kajakken lar seg i høyeste grad påvirke av vannet rundt den, og du må også påvirke kajakken kontinuerlig for å kontrollere den slik du vil. Det er ikke en kajakk for de som vil ha det enkelt, men derimot en kajakk for de som vil ha god fart og samtidig en opplevelse av å mestre båt og forhold. Jeg er helt sikker på at du blir en bedre padler av å padle denne kajakken.

Så kan det hende du lurer på om dette er en vanskelig kajakk å beherske. Jeg vil ikke si det, men det er en kajakk som gir veldig mye tilbake om du tar deg bryet med å forstå hvordan skroget reagerer på ulike forhold som bølger, strøm og vind. Bølger og vind er ingen problem for denne kajakken, men sterk strøm er nok en av dens svakheter. Vannet tar tak i kantene på skroget og kan gjøre det hele til en nervøs eller til og med våt opplevelse om du ikke er forberedt. Er du forberedt på en utfordring er den ikke umulig i slike forhold heller.

En enkel og godt fungerende nøkkelhullsfasong på sittebrønnen.
En enkel og godt fungerende nøkkelhullsfasong på sittebrønnen.

Lettdrevet og rask

Greenlande pro er en relativ rask havkajakk. Det smale skroget og den rette kjøllinjen hjelper nok på. Turfarten jeg kan holde hele dagen havner på 4,3 knop og farten jeg klarer å holde en time havner på 5 knop. Dette er nøyaktig samme fartspotensialet jeg fikk i Valley Nordkapp. Den føles i tillegg veldig lettdrevet på tross av høy vekt.

Man skulle tro at Greenlander pro med sitt lave volum og lave bakdekk er en rullemaskin. Den er ikke helt det. Det er langt ifra den mest lettrullede kajakk jeg har prøvd, men heller ikke så verst. Jeg tror jeg vil plassere den hakket under de aller mest lettrullede. Kameratredning er lett da bakdekket er relativt lavt og sittebrønnen lett å komme seg inn i. Bena glir lett inn når jeg sitter i setet. Egenredning er hakket vanskeligere da stabiliteten er litt kilen, så øving for å bli kjent med kajakken er å anbefale.

Konklusjon

Om vi ser NDK Greenlander pro i forhold til alle de nyere tolkningene av grønlandsinspirerte kajakker på markedet mener jeg at dette er en virkelig er en klassiker som med sitt gode skrog og fantastiske ergonomi plasserer seg et hakk over alle de andre. Hva er det med denne kajakken som gjør at enkelte erfarne padlere, meg selv inkludert, liker den så godt? Og hvorfor selger den relativt dårlig? Svaret på det siste spørsmålet tror jeg er noe så enkelt som rykte, og det at den blir stilt litt i skyggen av Nigel Dennis sin meget imponerende modellrekke, der de fleste andre modellene er enkle å mestre for begynnere. Greenlander pro er en kajakk for de litt viderekomne. Man kan jo spørre seg følgende spørsmål: Hvorfor stagnere i en kajakk som aldri gir deg motstand i læreprosessen? Hvorfor ikke ta steget opp til en kajakk der du må jobbe litt for så å kunne få ut et større potensial av både skrog og kropp?

Standard senkekjøl som hjelper til å holde kursen i sterk vind.
Standard senkekjøl som hjelper til å holde kursen i sterk vind.

Fakta

Lengde: 545 cm
Bredde: 54,5 cm
Vekt og pris varierer etter hvordan den bygges. Den testede kajakken veier ca 27 kg.
Volum: 296 liter
Pris: 32 990,-
Importør/forhandler: www.god-tur.no, alfafritid.no, eian.no

Pluss
∞ Ergonomien
∞ Fartspotensialet
∞ Stilpoeng
∞ Læringspotensiale

Minus
∞ Åreisett10
∞ Stabiliteten
∞ Sargen

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy